Nogomet

Celtic u posljednjoj minuti srušio Rangerse i izjednačio se s njima po broju trofeja

Mario Borko • subota, 25.05.2024.
Celtic u posljednjoj minuti srušio Rangerse i izjednačio se s njima po broju trofeja
Foto: EPA

U finalu škotskog FA kupa Celtic je protiv svojih najvećih rivala slavio s 1:0. Pogodak je u 90. minuti postigao Adam Idah i tako Keltima donio 118. trofej koliko imaju i Rangersi...

Subota je na otoku bila rezervirana za finala kupa. I engleski i škotski FA kup startali su od 16 sati, a Manchester Unitedu se u slavlju pridružio Celtic pa tako Alex Ferguson neće imati razloga za dvostruko zadovoljstvo. Kelti su u finalu s 1:0 bili bolji od Glasgow Rangersa, pobjednički pogodak djelo je Adama Idaha, a da slavlje bude slađe stigao je u 90. minuti susreta.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U prvom dijelu obje su momčadi ostale dužne. Vidjeli smo samo šest udaraca od čega su tri išla u okvir vrata. Celtic je dominirao u posjedu, pokušavao je ugroziti Rangerse stalnim ubacivanjima u šesnaesterac, a Teddy Bearsi su prijetili su iz kornera.

U nastavku nije bilo prilika, a onda je nakon ubačaja iz kuta poentirao Abdallah Sima. Joe Hart odmah je sugerirao da je pogotku prethodio prekršaj i zbog toga zaradio žuti karton. Ipak Nick Walsh dobio je poziv iz VAR sobe i nakon pregleda snimke odlučio da nema gola.

Unijelo je to dodatnu nervozu pa smo u idućih 20 minuta svjedočili šest žutih kartona, a trenutak odluke dogodio se u 90. minuti. Paulo Bernardo, koji je u igru ušao deset minuta ranije, sjajno se okrenuo na centru, izdržao faul, povukao loptu i dobro pucao. Jack Butland to je obranio, ali na odbijenoj lopti prvi je bio Adam Idah koji je bez problema šalje u praznu mrežu.

Engleski vratar morao je bolje reagirati, ali uz njega zaspala je i kompletna obrana Rangersa. Idah je kao i Bernardo u igru ušao u nastavku pa su tako igrači s klupe Brendanu Rodgersu donijeli trofej. Menadžer iz Sjeverne Irske vratio se u klub nakon što je četiri godine proveo u Leicesteru, a povratničku sezonu zaključio je dvostrukom krunom.

Bio je ovo 441. Old Firm, a Kelti su se slavljem izjednačili po broju pobjeda i po broju trofeja. Oba kluba sada imaju 169 pobjeda u međusobnim ogledima i 118 trofeja u svojim vitrinama.

Rangersi imaju 55 naslova prvaka, 34 puta su osvajali FA kup, 28 puta Liga kup i imaju jedan europski trofej Kupa pobjednika kupova. Celtic ima 54 naslov prvaka, 42 osvojena FA kupa, 21 Liga kup i jednom je bio prvak Europe.

Borna Barišić, koji je na odlasku iz kluba, nije bio u sastavu Rangersa pa se tako od Glasgowa oprašta s trofejem Liga kupa kojeg je osvojio još u prosincu.

Škotski FA kup, finale:
Celtic - Glasgow Rangers 1:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!