Zimski sportovi

Švicarci nakon drame izbacili Kanađane i sada protiv domaćina love svoj prvi naslov prvaka

HINA, Mario Borko • subota, 25.05.2024.
Švicarci nakon drame izbacili Kanađane i sada protiv domaćina love svoj prvi naslov prvaka
Foto: EPA

Drugi polufinalni susret Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu u Češkoj ponudio je pravu dramu. O pobjedniku se odlučivalo u raspucavanju, a precizniji su bili Švicarci koji će tako nakon šest godina opet igrati u finalu...

Češka je saznala protivnika u finalu, a to će biti Švicarska. Švicarci su u dramatičnom polufinalu, tek nakon raspucavanja, pobijedili Kanadu i tako su četvrti puta u svojoj povijesti izborili nastup u finalu Svjetskog prvenstva. Protiv domaćina će u finalu tražiti svoj prvi naslov.

Igraj na Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Švicarci su do iznenađujuće pobjede nad Kanadom došli ponajviše zahvaljujući sjajnom vrataru Leonardu Genoniju, koji je najprije u regularnom dijelu utakmice i u deset minuta produžetka sakupio 42 obrane, a potom ga je u raspucavanju uspio savladati samo Connor Bedard.

Švicarci su nakon prve trećine imali dva gola prednosti. Oba puta su uspješno realizirali igrača više, a strijelci su bili Kevin Fiala i Nino Niederreiter. Kanađani su se vratili u utakmicu golom Brandona Taneva u 35. minuti, a produžetak im je pred sam kraj donio John Tavares u situaciji s igračem više.

U produžetku nijedna momčad nije uspjela postići pogodak pa je odluka o pobjedniku pala u raspucavanju, a uspješniji su tamo bili Švicarci. Fiala i Sven Andrighetto nadmudrili su kanadskog vratara Jordana Binningtona, a od kanadskih hokejaša samo je Bedard uspio postići pogodak.

Švicarska je po treći put u finalu, ali još nikada nije osvojila svjetski naslov. Švicarski hokejaši imaju tri srebra, jedno iz 1935. te dva iz novije povijesti, 2013. i 2018., a oba ta finala gubili su od Šveđana.

Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu:
Švicarska – Kanda 3:2 (2:2)

FOTO:EPA/MARTIN DIVISEK

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!