Nogomet

Kalinić: 'Obavit ćemo razgovore, ali ima igrača kojih se želim riješiti ovog ljeta'

Petar Jenjić • ponedjeljak, 27.05.2024.
Kalinić: 'Obavit ćemo razgovore, ali ima igrača kojih se želim riješiti ovog ljeta'
Foto: Miroslav Lelas/HINA

Hajduk je održao press konferenciju dva dana nakon zadnje utakmice u SuperSport HNL-u ove sezone. Na njoj je bio predstavljen novi sportski direktor Nikola Kalinić...

U Novinarskom salonu na Poljudu održala se press konferencija Hajduka na kojoj je predstavljen novi sportski direktor. Radi se o dosadašnjem prvotimcu Nikoli Kaliniću, a s njim na pressici je i predsjednik Ivan Bilić:

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Zahvalio bih se dosadašnjem sportskom direktoru i pohvalio bih stručni stožer koji je priveo sezonu prema kraju. Nikola je legenda kluba, možda i najveća njegova vrijednost jer je u srži Hajdukovac. Voli klub puno više nego neki drugi, ima nama neprocjenjivo rada u velikim klubovima i kontakte koji će nam biti od pomoći. On je odličan karakter, iskren, direktan, tvrdoglav što će biti pozitivno te ima odličan smisao za humor. Po pitanju administracije, ugovora i pregovora bit će okosnica sportskog odbora, ali želim naglasiti da će sve njegove u toj domeni biti njegove i on će snositi odgovornost. Na rezultat utječu disciplina i u određenoj mjeri sreća i vjerujem da će Nikola osigurati prvo. Želim mu sreću."

Riječ je dobio i Kalinić:

"Hvala predsjedniku i svim ljudima koji su mu ovo omogućili, velika čast i odgovornost. Nogometna karijera je gotova, ispred mene iskustva i izazovi. Za funkciju sportskog direktora jako je bitna nogometna poznanstva i nogometno znanje koje imam. Prva želja, odnosno cilj, jest novi trener u što kraćem roku, najkasnije do kraja sljedećeg tjedna. Radi se na tome i nadam se da ćemo to uskoro završiti. Druga stvar jest pravilnik ponašanja, odnosno disciplina. Imali smo dosta problema ove sezone po tom pitanju i ako ne uspijemo to riješiti, od nas neće biti ništa opet. Pravilnik će biti jednak, bez obzira na ime, od najmlađeg do najstarijeg. To mi je ključ i od prvog dana priprema će vrijediti i tko ne bude poštivao, snosit će odgovornost. I ja sam imao problema s disciplinom pa sam odgovarao na to."

O novom treneru?

"Ima kandidata, radimo i razmišljamo. Želim trenera pobjednika i koji će uvesti to što želim. Takvog želim dovesti, ali na kraju krajeva, najvažniji je rezultat i tome će se težiti, da se Hajduk bori za prvo mjesto. Ja vam neću obećati da ćemo biti prvaci, ali Hajduk je navikao pobjeđivati i ja želim dati sve od sebe da se složi dobra ekipa i trener."

"Imamo igrače na koje ne računamo, ali bilo bi fer prvo njima reći. Livaja koliko znam ostaje, ima ugovor do 2027. godine, nijedna službena ponuda nije došla. Želim da on ozdravi i bude spreman za novu sezonu, da bude motiviran. Perišić ima ugovor do kraja osmog mjeseca. Mi ga želimo, prepustit ćemo to njemu, ali sigurno da bismo ga mi voljeli imati. S Brekalom je drugačije, on ima ugovor s Fiorentinom, a bitna je i njegova želja. Naravno, treća stvar je koliko on zarađuje i možemo li mi to platiti."

O Dalićevoj izjavi da bi Hajduk bio treći i s deset juniora:

"Ako misli na budućnost, može staviti Baturinu umjesto Modrića na Europskom prvenstvu", dodao je Kalinić.

"On će odlučiti tko će biti trener i onaj koji će uvesti disciplinu i rad. Imamo već konture sistema na koji će način momčad igrati. Kalinić je član odbora i u toj suradnji s Akademijom gleda načine na koji igra prva ekipa i da se uvedu slične konture u funckioniranje Akademije, posebno juniora kada prijeđu u prvu momčad, da im bude lakše. Neke stvari će ovisiti o treneru, koliko će koristiti individualan trening i ostalo, ali to je stvar dogovora", rekao je Bilić.

"Trojstvo koje bi trebalo postati jest sportski član uprave što bi mene izuzelo iz petljanja za sportska pitanja. Dok on ne dođe, ja ću se više baviti time, ali kad on dođe, on mora osigurati da strategija funkcionira na način na koji smo zacrtali. Pitanje prve ekipe će se najmanje mijenjati. Sportski direktor i trener diktiraju kako će igrati", dodaje Bilić.

19 godina bez naslova.

"Već sam rekao u uvodu da u sportu nema obećanja. Ja imam primjer u Atleticu gdje Simeone nikad nije davao bombastične najave. Obećati nešto što će biti za pola godine, godinu, ne može tako. Hoćemo li uspjeti, tko će to znati, treba ići utakmicu po utakmicu, biti skroman, a ne živjeti od pustih obećanja", rekao je Kalinić.

"Rad i disciplina će se podignuti na višu razinu i mi se nadamo da će se rezultat izdignuti iznad toga", dodao je Bilić.

O Juri Ivankoviću:

"U našim razgovorima s Ivankovićem i cijelom njegovim stožerom, oni su se stavili na raspolaganje kluba. Ja bih osobno volio da ostane u prvoj momčadi, da nastavi svoj razvoj i jednom u budućnosti bude prvi trener. To je moje mišljenje. Neki od trenera bi došli s manjim timom, neki s većim, tako da ćemo to pitanje ostaviti za novog trenera", rekao je Bilić.

Reakcije okoline.

"Reakcije su pozitivne, dobio sam podršku, znaju da je ispred mene težak posao i da će biti zahtjevno. Ne bojim se, dat ću sve od sebe da donesem nešto novo. Čuo sam se s dosta igrača, sadašnjih i bivših, uz mene su. Nadam se da ćemo to izgurati kako treba. Suigračima je drago, ja sam njima već rekao što ću tražiti. Upoznati su sa svime i moramo se držati toga, ako nešto želimo napraviti. Ovo je kolektiv, ovisimo jedan o drugome, pojedinac ništa ne znači."

Jezične barijere:

"Ima i stranih kandidata, a ima i domaćih. Ako bude naš trener, neće u svlačionici pričati na engleskom jeziku i to mi je smetalo. Stranci imaju tri mjeseca za naučiti jezik. Nije normalno da Hrvat priča engleski u Hajdukovoj svlačionici. Nije ni meni nitko pomagao dok sam igrao vani. Imat će prevoditelja tri mjeseca, a kasnije se mogu snalaziti."

O juniorima:

"Ja sam bio najbolji junior pa sam išao na posudbe i dokazao se. Mladi igrač se prvo treba dokazati da bi bio nositelj igre. Imamo primjer Vuškovića, čekali smo 16. rođendan kao da nikad nećemo više primiti gol. Stavili smo mu tri utakmice u tjedan dana, kasnije ga skrivali da ga prodamo. S mladima treba pomalo, treba ih dozirati, a ne odmah ubacivati u vatru. Mladi igrač bi trebao na posudbu, ali ako je moguće u prvoj ligi, da nam bude na oku, da igra protiv ostalih prvoligaša i ako je on taj, da se vrati u Hajduk."

O dovođenju novih igrača.

"Radije neću dovoditi nikoga, nego puniti svlačionicu pa da kasnije imamo problem kako ih se riješiti. Ako budem dovodio nekoga, to će biti pojačanje, ali sigurno neću na silu dovoditi. Imamo kostur ekipe, znamo gdje se trebamo pojačati. Treba nam napadač, nejasno mi je da Livaja igra napadača. Uz pravog napadač možda još vezni. Nećemo gomilati igrače na silu."

Budžet za dovođenje igrača:

"Sličan kao i lani, malo više nego lani. Budžet lagano raste, mi smo ga projicirali da ostane isti ili malo veći. Ovisi to i o treneru i sportskom direktoru te transferima. Cilj je da ne smanjujemo, nego ostavimo momčad u sličnoj ili malo boljoj poziciji."

O ozlijeđenima:

"Ako temelji nisu dobri, onda druge stvari nisu važne. To se treba promijeniti, oni znaju da ću to promijeniti. Ne zanima me ime, svi moraju poštivati pravilnik ponašanja. Zbog ozlijeđenih će biti odgovornost i na liječnicima. Ako mi liječnik kaže da netko može trenirati, a ne želi, onda će od 8 ujutro do 8 navečer imati terapije."

O Pukštasu i Siguru:

"Rano je reći, prijelazni rok je do 30. kolovoza. Ako dođe službena ponuda, sjest ćemo i razgovarati pa donijeti najbolju moguću odluku za klub i igrača. Ne znamo kako će ići sezona, kako će ići pretkola, ali nadam se da će kostur ostati."

Napad na Filipa Krovinovića:

"To je sramota, nema druge riječi. Nadam se da će se to riješiti. On je odličan momak i čudno mi je da je on napadnut. Za svaku osudu."

Kako reagiraju igrači koji se možda ne vide u prvom planu?

"Razgovarat ćemo s igračima koje ne vidim za sljedeću sezonu. Oni imaju ugovore, mogu ostati, ali ni oni ne žele sigurno dvije minute ostati bez minutaže. Probat ćemo se riješiti igrača koji nam ne trebaju i da neće ostati reda radi. Vidjet ćemo, obavit ćemo razgovore, ali ima igrača kojih se želim riješiti ovog ljeta."

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!