Nogomet

Apsolutni vladar ili bajkovita priča? Danas dobivamo novog prvaka Europe

Mario Borko • subota, 01.06.2024.
Apsolutni vladar ili bajkovita priča? Danas dobivamo novog prvaka Europe
Foto: EPA

Večeras se na Wembleyu igra finale Lige prvaka. U njemu se sastaju Real Madrid i Borussia Dortmund. Kraljevi traže svoj šesti naslov u posljednjih 11 sezona, a Crno-žuti vjeruju da nakon 27 godina ponovno mogu stići na vrh Europe...

Spektaklom na Wembleyju završit će još jedno, 69., izdanje Lige prvaka. U finalu se po prvi puta u povijesti sastaju Real Madrid i Borussia Dortmund. Madriđani su apsolutni vladari ovog natjecanja s 14 naslova, pet u posljednjih deset izdanja. Povratak Crno-žutih u finale nakon 11 godina je iznenađenje, ali oni na tome ne žele stati nego čvrsto vjeruju da po drugi puta mogu postati prvaci Europe.

Igraj na Borussia (D) - Real Madrid na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nepobjedivi Real

Ovu nogometnu sezonu obilježio je Bayer Leverkusen koji je srušio rekord neporaženosti, ali u isto vrijeme Kraljevi su, bez da se tome pritom dodaje poseban značaj, osvojili LaLigu, superkup i stigli do finala Lige prvaka uz samo dva poraza. Oba puta od njih je bolji bio gradski rival Atletico. Jedan poraz je, nakon produžetka, izbio potencijalni trofej u Copa del Reyu, ali zna se koji je u Madridu najvažniji.

Večeras igraju za 15., a ne tako davno čekala se famozna La Décima. Real ju je ganjao 12 godina, a onda je u devet nakon nje osvojio još četiri. Sada je prilika za petu, a s obzirom na protivnika u finalu već mu ju svi i pripisuje. Naravno Carlo Ancelotti i igrači svjesni su važnosti trenutka i kvalitete koju Borussija, koja je do finala izbacila Realovog “krvnika“ Atletico, itekako posjeduje.

Los Blancosi su do finala stigli na sebi svojstven način, a na putu su pobjeđivali tri njemačke momčadi. Grupa s Union Berlinom, Napolijem i Bragom apsolvirana je s maksimalnim učinkom, u osmini finala Leipzig je bio blizu tome da izbori produžetke na Bernabeu, ali minimalna pobjeda na istoku Njemačke bila je dovoljna.

Ključna utakmica bila je u četvrtfinalu. Manchester City je u uzvratu dominirao, uputio 33 udarca prema vratima Madriđana, ali Real je prošao “Realovski“, na jedanaesterce i prometnuo se u prvog favorita. Posrnuli Bayern, koji je nakon 11 godina izgubio domaće prvenstvo, do 88. minute bio je u finalu, a onda su Kraljevi na sebi svojstven način preokrenuli u manje od tri minute i izborili svoje 18. finale. U njemu će po prvi puta će igrati u hramu engleskog nogometa.

Za razliku od sezona s Cristianom Ronaldom i jedne s Karimom Benzemom, ovoga puta nema jednog pojedinca koji posebno iskače svojim individualnim brojkama. Jude Bellingham imao je briljantan start svoje madridske avanture, ali nakon četiri pogotka u grupi, u nokaut fazi ostao je bez gola. Vinicius Junior, Joselu i Rodrygo postigli su svaki po pet.

Real je u finalu Lige prvaka gubio samo tri puta, posljednji put 1981. od Liverpoola. Ovo je treći put da se na posljednjoj prepreci prema trofeju sastaje s njemačkim klubom. 1960. Los Blancosi su na Hampden parku sa 7:3 “ponizili“ Eintracht Frankfurt, a 2002. su u famoznim volejem Zinedinea Zidanea s 2:1 porazili Bayer.

Luka Modrić još uvijek je neporažen u finalima Lige prvaka. Nada se da će večeras doći do svog šestog naslova, a onda iduće krenuti i po sedmi. Toni Kroos oprašta se od nogometa u 35. godini života i pokušat će to učiniti na vrhu Europe.

Pao je Juve, može i Real

Nakon šokantno izgubljenog naslova prvaka Njemačke, u zadnjem kolu prošle sezone, Borussia je ove bila daleko od prvog mjesta u Bundesligi. Početak nije bio toliko loš, ali samo jedna pobjeda u razmaku od devetog do 16. kola izbacili su BVB iz borbe za naslov. U Ligi prvaka Crno-žuti su se smjestili u skupinu smrti, ali su je apsolvirali na prvom mjestu i tako si otvorili put prema četvrtfinalu.

Prvo mjesto ispred PSG-a, Milana i Newcastlea bilo je iznenađenje, a pobjeda u osmini finala protiv PSV-a očekivana. Nije ni u srazu s Nizozemcima bilo lako momčadi Edina Terzića, ali je zasluženo slavila. U idućoj rundi svi su u najavama davali prednost Atletico Madridu, a kad su još rano poveli s 2:0, činilo se da će Diego Simeone i društvo lako proći Nijemce.

Ipak Borussia, koja je oba gola poklonila Madriđanima, je u nastavku bila bolja, na Westfalen je došla s golom zaostatka, a unatoč jednom autogolu, zasluženo je slavila s 4:2 i stigla do polufinala. Tamo je ponovno čekao favorizirani PSG, ali Crno-žuti su dva puta, uz istina puno sreće, slavili s minimalnih 1:0 i treći puta u svojoj povijesti stigli u finale Lige prvaka.

Slično kao i Real, Borussia nema istaknutih individualaca. Čak 12 igrača upisivalo se u strijelce tijekom ove kampanje Lige prvaka, a Niclas Füllkrug je bio taj koji je iskočio u najvažnijim trenucima. Stasiti Nijemac postigao je tri pogotka, a dva su dodali Julian Brandt, Marco Reus i Karim Adeyemi.

Borussia je u prvenstvu tek peta, ali je osigurala nastup u najelitnijem nogometnom natjecanju i iduće sezone. Terzić i društvo nisu odradili impresivnu sezonu, ali su u Ligi prvaka pokazali da nikad ne odustaju. Traume lanjskog gubitka prvenstva vjerojatno su isprane, a večeras je prilika da se isto učini i s onima iz finala prije 11 godina.

BVB je u njemačkom finalu, 2013., na Wembleyu poražen od Bayerna, a sada je prilika da se u engleskoj prijestolnici isperu ta gorka sjećanja. Borussia je samo jednom bila prvak Europe i to u sezoni 1996./97. Tada je u finalu s 2:1 pobijedila Juventus, a osim spomenutog poraza protiv Bavaraca (2:1), gubila je dva puta i u finalu Kupa Uefe.

I kod njemačke ekipe se sprema jedan veliki oproštaj kojeg bi svi željeli vidjeti s trofejem. Marco Reus na kraju sezone napušta svoj klub, a ovo je prilika da njegov oproštaj bude kao iz bajke.

Što su rekli

Carlo Ancelotti, trener Real Madrida: "Finale Lige prvaka je jedna od najvažnijih, ali i jedna od najopasnijih utakmica. To je mač s dvije oštrice. Moramo maksimalno uživati, iako su tu opet brige oko jedne od najvažnijih stvari u nogometu, a to je osvajanje Lige prvaka. Moraš imati malo sreće, igrati dobro i nikada ne spustiti gard. Pojavit će se strah, to je prirodno. Što ga je više, to ćemo biti sretniji ako na kraju uspijemo pobijediti"

Edin Terzić, trener Borussije Dortmund: "Ne igrate finale, pobjeđujete u finalu i to je naš jasan cilj. Sretni smo što smo ovdje, ali moramo pobijediti na Wembleyju protiv Real Madrida da bismo držali trofej u našim rukama. Jasno je da su oni favoriti, ali nije nas briga. Nismo bili favoriti ni protiv Atletica ni protiv Pariza. Sve je na nama. Ako budemo hrabri, ako pokažemo da ne želimo vidjeti Real kako diže trofej, ako im stvorimo probleme, imat ćemo šanse. Da igramo protiv Reala u velikom broju utakmica, ne bismo mogli izaći kao pobjednici, ali u jednoj je sve moguće."

Mjesto, vrijeme, sudac

London, Wembley, 21:00

Slavko Vinčić

Nedostaju

Real Madrid: Aurelien Tchouaméni, David Alaba, Andriy Lunin

Borussia Dortmund: Ramy Bensebaini, Julien Duranville, Sebastian Haller

Prošli dvoboj

Bit će ovo 11. dvoboj ovih dviju momčadi u Ligi prvaka. Prvi je bio 2012. godine u grupnoj fazi, Dortmund je tada slavio kod kuće, a u Madridu je završilo bez pobjednika. Godinu dana kasnije Borussia je do finala Lige prvaka stigla izbacivši upravo Madriđane. Robert Lewandowski zabio je četiri gola na Westfalenu, a na Bernabeu 2:0 Mourinhovim trupama nije bilo dovoljno za prolaz.

Godinu dana kasnije, u četvrtfinalu, Nijemci su bili ti koji su nakon 3:0 poraza u Madridu ostali za jedan gol prekratki u uzvratu. Posljednja četiri dvoboja bila su u grupnoj fazi, 2016. oba su završila bez pobjednika, a 2017. Real je osvojio svih šest bodova.

Trenutni skor je dakle na strani Madriđana koji imaju četiri pobjede, Borussia ima tri, a isto toliko puta nije bilo pobjednika.

Prognoza

Real je veliki favorit s obzirom na to da se radi o finalu. Utakmica bi bez obzira na to trebala biti neizvjesna, a kada odlučuju nijanse Kraljevski klub je taj koji u pravili izlazi kao pobjednik.

Ovu će utakmicu s posebnom pozornošću pratiti i navijači Dinama jer ako Real bude taj koji će slaviti, Modri će u kvalifikacijama za Ligu prvaka startati tek u play-offu.

FOTO: EPA/Javier Lizon

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!