Vodeni sportovi

[VIDEO] Fantele s novim brodom kreću u borbu za olimpijsku medalju

Sportnet • srijeda, 05.06.2024.
[VIDEO] Fantele s novim brodom kreću u borbu za olimpijsku medalju

Dva mjeseca uoči Igara Šime i Mihovil Fantela dobili su novu 49er jedrilicu. U njoj se planiraju boriti za svoju prvu zajedničku olimpijsku medalju...

Braća Fantela polako ulaze u najuzbudljiviji dio natjecateljske sezone. Svoje mjesto na Olimpijskim igrama Šime i Mihovil osigurali su još u Nizozemskoj prošle godine, a sada im preostaje proći završne pripreme i doći u što boljoj formi na najvažnije jedriličarsko natjecanje u 2024. godini.

Igraj na sve sportove na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Zanimljivo, jedriličarska olimpijska natjecanja neće se održati u Parizu niti na sjevernoj francuskoj obali. Jedrit će se u moru uz Marseille, gdje Fantele putuju već ovih dana i namjeravaju se tamo pripremati sve do početka Igara.

"Putujemo za Marseille. Pred nama su dva zanimljiva mjeseca. Baš smo dobili novi brod i sada nas čeka vrijeme uštimavanja. Moramo ga testirati i vidjeli je li brži od starog. I donijeti odluku koji koristiti. Moramo također izabrati najbolja jedra i jarbol", kaže Šime Fantela, zlatni olimpijac u klasi 470 iz Rija 2016. godine.

Smatra da bi uvjeti na Mediteranu trebali više odgovarati braći od onih oceanskih u Tokiju prije tri godine:

"Možemo reći da nam paše olimpijsko regatno polje. Lani smo ostvarili dobar rezultat na regati koja se održala tamo. Postoji nekoliko različitih vjetrova oko Marseillea. Imamo mistral koji može biti jak pa i jako jugo. Tu je još maestral srednje snage koji često puše. Pred nama je testiranje forme i opreme pod svim tim vjetrovima. Pokušat ćemo pronaći kombinaciju koja će najbolje funkcionirati."

Fantele imaju plan trenirati sa španjolskim dvojcem kojeg čine Diego Botin i Florian Trittel. Radi se o vrlo jakoj posadi uz koju definitivno mogu napredovati tijekom lipnja i srpnja.

"Oni su pobijedili na nekoliko regata ove sezone, znači da su brzi. Mi smo tu slični s njima i nadam se da ćemo se još ubrzati i da će to biti to", dodaje Mihovil Fantela koji je svjestan da bi u Parizu u konkurenciji 20 najboljih 49er posada mogle odlučivati nijanse:

"Svatko traži neku sitnicu koja će u određenom trenutku napraviti prevagu. Deset posada je tu uvijek u borbi za medalje i nadam se da ćemo ovaj put mi biti ti koji će imati malu prednost u brzini. Nadam se da ćemo na kraju uvijek isplivati u vrhu poretka."

U odnosu na Svjetsko prvenstvo, na Olimpijskim igrama ima manje plovova, ali su vrlo neizvjesni. Odluka o podjeli medalja pada u zadnjem plovu, u kojem nastupa samo 10 najboljih posada.

"U takvom formatu svaki bod je posebno dragocjen. Bit će borba do samog kraja, za svaki osvojeni bod. Nikad ne znaš hoće li ti taj bod trebati za prvo, drugo, treće ili četvrto mjesto. Može napraviti veliku razliku", slažu se Šime i Mihovil koji su u šest godina nastupanja u klasi 49er uspjeli dosad osvojiti svjetsko zlato i europsku broncu. Sada su spremni tome dodati i olimpijsku medalju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!