Ostali sportovi

Brazilska stolnotenisačica nastupa na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama

HINA, Petar Jenjić • nedjelja, 09.06.2024.
Brazilska stolnotenisačica nastupa na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama

Bruna Alexandre brazilska je stolnotenisačica koja će nastupiti na predstojećim Olimpijskim igrama, ali i onim Paraolimpijskim. Samo šest sportaša ranije uspjeli je nastupiti na jednim i drugim...

Brazilska stolnotenisačica Bruna Alexandre postat će tek sedma osoba u povijesti koja je nastupila na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama.

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Alexandre je naime, uvrštena u brazilsku stolnotenisku reprezentaciju za Olimpijske igre u Parizu (26. srpnja do 11. kolovoza), ali i za Paraolimpijske igre (28. kolovoza do 8. rujna) koje se održavaju u glavnom francuskom gradu.

Mlada Brazilka, kojoj je desna ruka amputirana zbog tromboze izazvane cjepivom kad je imala tri mjeseca, tako će Parizu nastupiti dva puta.

"Presretna sam zbog ove prilike da predstavljam sve Brazilce s invaliditetom na Olimpijskim igrama i pokažem da mogu igrati pod jednakim uvjetima sa svakim sportašem", rekla je Alexandre u izjavi za Brazilski olimpijski odbor.

Brazilska stolnotenisačica je do sada osvojila četiri medalje na Paraolimpijskim igrama - dvije bronce u Rio de Janeiru (2016), te srebro i broncu u Tokiju (2020).

Svijet je zadivila u veljači prošle godine kada je nastupila za Brazil na redovnom Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, pomogavši nacionalnoj vrsti do plasmana u osminu finala. Zabilježila je dvije pojedinačne pobjede: 3-2 nad Irankom Shimom Safaei u grupnoj fazi i 3-0 nad Mađaricom Bernadett Balint u osmini finala.

Do sada je samo šest sportaša sudjelovalo i na OI i na POI.

Prva je to uspjela Talijanka Paola Fantato u streljaštvu u Atlanti 1996., koja je na Olimpijskim igrama bila deveta u ekipnoj konkurenciji, te 54. pojedinačno. Potom je uslijedio nastup južnoafričke plivačice Natalie du Toit (10 km otvorene vode u Pekingu 2008), poljske stolnotenisačice Natalije Partyke (Peking 2008., London 2012., Rio 2016. i Tokio 2020.), južnoafričkog atletičara Oscara Pistoriusa (London 2012.), iranske streličarke Zahre Nemati u Riju 2016. i australske stolnotenisačice Melisse Tapper (Rio 2016. i Tokio 2020.).

"Oduvijek sam bila inspirirana Natalijom Partykom za sve što je postigla u svojoj karijeri", rekla je nedavno Alexandre.

FOTO: Josh Sorenson

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!