Zimski sportovi

Florida Panthersi na pragu su osvajanja svog prvog Stanley Cupa

Mario Borko • utorak, 18.06.2024.
Florida Panthersi na pragu su osvajanja svog prvog Stanley Cupa

U noći s utorka na srijedu od 2:00 na rasporedu je peta utakmica finala NHL lige. Florida Panthersi imaju 3-1 prednost nad Edmonton Oilersima i mogu pred svojim navijačima proslaviti prvi naslov u povijesti franšize...

Nakon što smo u noći s ponedjeljka na utorak u petoj utakmici saznali novog prvaka NBA lige, možda samo dan kasnije saznamo i prvaka NHL-a. Florida Panthersi imaju prednost od 3-1 u seriji protiv Edmonton Oilersa i u mogu, poput Bostona, završiti posao.

Igraj na Florida Panthers – Edmonton Oilers na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Boston Celticsi osvojili su svoj 18. naslov u povijesti čime su sami zasjeli na vrh kao franšiza s najviše naslova u NBA ligi. Panthersi do sad nikada nisu osvojili Stanley Cup, dva puta su gubili u finalu, posljednji puta prošle godine, a čini se da će treća ipak biti sreća.

Momčad iz Sunrisea na jugu Floride završila je regularni dio na trećem mjestu Istočne konferencije. U doigravanju je redom izbacivala Tampa Bay Lightning, Boston Bruinse i New York Rangerse. Ni u jednoj seriji ekipa Mauricea Paula nije se dovela do toga da pobjednika odlučuje sedma utakmica, a čini se da do toga neće doći ni u velikom finalu.

Panthersi su u finalu poveli s 3-0. Prvu meč loptu imali su u Edmontonu, ali su izgubili s 8:1. Izgledalo je kao da su odlučili da će veliko slavlje biti pred domaćim navijačima. Pantherse krasi momčadski duh, a od pojedinaca najistaknutiji je Aleksander Barkov koji je u doigravanju postigao sedam golova i upisao 14 asistencija.

Najbolji strijelac momčadi je Carter Verhaeghe s deset pogodaka, a koliko je jak i širok roster Panthersa najbolje sugerira podatak da je spomenuti dvojac u finalu kombinirao postigao samo jedan gol.

Edmonton Oilersi imaju pet Stanley Cupova u svojim vitrinama, ali na posljednji čekaju još od 1990. godine. Čini se da će Kanađani još malo pričekati. Posljednje finale izgubili su 2006. godine, a sada su na pragu novog poraza. Oilersi su do finala stigli kao tek peta momčad Zapadne konferencije nakon regularnog dijela.

U prvom krugu su s 4-1 izbacili Los Angeles Kingse, a u drugom su nadoknadili zaostatak od 3-2 u seriji i preokretom stigli do pobjede protiv Vancouver Canucksa. Dallas Stars bio je favorit u finalu zapada, ali Oilersi su nakon zaostatka 2-1, zaredali s tri pobjede i stigli do finala.

Igra Edmontona uvelike ovisi o Connoru McDavidu i Leonu Draisaitlu. Prvo spomenuti je upisao čak 32 asistencije u ovom doigravanju, a drugi je svojih 20 dodao i deset golova, ali je u finalu ostao na nula pogodaka i samo dvije asistencije.

Teško je očekivati da će Oilersi uspjeti preokrenuti, prošla utakmica bila je neviđena anomalija, ali možda uspije podići samopouzdanje ekipi Krisa Knoblaucha.

Mjesto i vrijeme

Sunrise, Amerant Bank Arena, 2:00

Nedostaju

Florida Panthers: -

Edmonton Oilers: Evander Kane (ozljeda trbušnog zida), Troy Stecher (upitan)

Zadnji susret

U četvrtoj utakmici serije, odigranoj prije tri dana, Oilersi su se spasili “metle“ i s pobjedom 8:1 vjerojatno se oprostili od svojih navijača za ovu sezonu. Već je u prvoj trećini bilo 3:1 za Oilerse koji su u nastavku potpuno demolirali Pantherse.

Prije toga Panthersi su slavili s 3:0, 4:1 i 4:3.

Prognoza

Panthersi imaju sve u svojim rukama i vrijeme je da osvoje svoj prvi, povijesni Stanley Cup. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!