Vodeni sportovi

Kinu će na u Olimpijskim igrama u Parizu predstavljati plivači optuženi za doping

HINA, Mario Borko • srijeda, 19.06.2024.
Kinu će na u Olimpijskim igrama u Parizu predstavljati plivači optuženi za doping
Foto: EPA

Kina će na Olimpijske igre u Pariz poslati 11 plivača koji su 2021. bili pozitivni na zabranjenu supstancu, a potom su oslobođeni optužbi...

Ovo sportsko ljeto u Europi obilježit će Europsko prvenstvo u Njemačkoj i Olimpijske igre u Parizu. Euro je u punom zamahu, a igre se polako bliže pa savezi objavljuju koji će ih sportaši predstavljati. Puno je bure izazvao popis kineske plivačke reprezentacije jer se na njemu nalazi 11 plivača koji su optuženi za uzimanje nedopuštenih sredstava.

Igraj na teniske mečeve na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Američki dnevnik New York Times i njemački ARD izvijestili su u travnju da su 23 kineska plivača bila pozitivna na trimetazidin - tvar koja može poboljšati izvedbu.

Međutim, oni nisu bili sankcionirani jer je Svjetska antidopinška agencija (WADA) tada zaključila da se nisu dopingirali, već da su bili žrtve kontaminacije hrane te da se vrlo niske razine ove supstance pronađene u uzorcima urina čine nedosljednima s namjernim unosom.

Dodatnu buru izazvala je izjava američke antidopinške agencije (USADA): "Ovo je šminkanju na najvišoj razini WADA-e koja je pod svaku cijenu željela pozitivne slučajeve staviti pod tepih".

Nekoliko kineskih sportaša koji su bili pozitivni 2021. osvojili su medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, a 11 ih je među plivačima odabranima za nastup u Parizu (26. srpnja - 11. kolovoza), prema popisu koji je u utorak objavio Kineski plivački savez.

Među njima su plivač Zhang Yufei, specijalist za leptir, koji je osvojio dvije zlatne medalje u Tokiju i Wang Shun, olimpijski prvak na 200 metara mješovito. test

FOTO: EPA/Mohammed Badra

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!