Košarka

Šarić: 'Nakon uspješnog prošlog ljeta, trebamo imati gard i tako nastaviti'

Sportnet, Petar Jenjić • petak, 21.06.2024.
Šarić: 'Nakon uspješnog prošlog ljeta, trebamo imati gard i tako nastaviti'
Foto: Miljenko Klepac/HINA

U sklopu priprema za Olimpijski kvalifikacijski turnir koji Hrvatska igra u Grčkoj početkom srpnja, Hrvatski košarkaški savez od 23. do 26. lipnja organizira međunarodni turnir u Opatiji. Danas je tim povodom održana press konferencija...

Danas se u opatijskom hotelu Ambasador održala konferencija za medije na kojoj su predsjednik HKS-a Nikola Rukavina, izbornik reprezentacije Josip Sesar, kapetan Dario Šarić i reprezentativac Goran Filipović govorili o testovima s Brazilom i Poljskom, kao i svim drugim aspektima reprezentativnih priprema.

Igraj na košaraške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Predsjednik HKS-a Nikola Rukavina u uvodu je kazao:

"Našli smo se ponovno u Opatiji, sada već stalnoj bazi reprezentacije. Nakon trijumfalnog uspjeha u Istanbulu na Olimpijskom pretkvalifikacijskom turniru, ispred nas je najprije pripremni turnir u Opatiji, a nakon toga Olimpijski kvalifikacijski turnir u Ateni. Svi znamo što su Olimpijske igre i da bi plasman na olimpijski turnir bio veličanstven uspjeh. Ako ne uspijemo, to neće biti tragedija jer igramo protiv nekih od najboljih svjetskih reprezentacija. Atmosfera je odlična, igrači su spremni, uvjeti su fenomenalni. Ispred nas je turnir s Poljskom i Brazilom, dvije odlične reprezentacije pa koristim priliku pozvati sve ljubitelje košarke da dođu vidjeti hrvatsku košarkašku reprezentaciju i da joj daju poticaj uoči olimpijskih kvalifikacija. Kvalifikacije će biti teške, ali idemo to probati dobiti pa da okrenemo novu stranicu hrvatske košarke."

Izbornik reprezentacije Josip Sesar najprije se zahvalio svima u Opatiji:

"Zahvala osoblju hotela koje sve čini da nam boravak bude ugodan i ljudima u Opatiji koji su izrazito domaćinski raspoloženi pa se zaista ovdje ugodno osjećamo. U drugom dijelu priprema, u Opatiji, priključili su nam se Šarić, Zubac, Hezonja, Smith i Branković te smo sada kompletni. Odmah smo krenuli taktički osvježiti ono što smo radili prošlo ljeto i smatram da smo na dobrom putu. Atmosfera je odlična, momci su cijelu sezonu u kontaktu i postali su prava klapa. Radimo na nadogradnji, na povezivanju linija i ja se nadam da će biti dobro."

Izbornik je najavio i opatijski turnir:

"Što se tiče opatijskog turnira, to su nam momčadi po mjeri koje su skrenule pozornost na sebe – Poljska na posljednjem EuroBasketu i Brazil koji ima jako dobru generaciju. To će biti dobri testovi nakon kojih ćemo vidjeti na kojim stvarima trebamo poraditi do odlaska u Atenu. Probat ćemo raspodijeliti minutažu i nećemo baš sve ni otkrivati. To su jako važne utakmice gdje ćemo vidjeti naznake onoga što želimo igrati. Rezultat nije primaran, već bi trebao biti posljedica onoga što želimo uigrati, da se obnovi taj dio koji smo sjajno radili prošloga ljeta. Tada smo imali poveznicu između unutarnje i vanjske linije, imali smo sjajnu suradnju prije svega u obrambenom smislu tako da su igrači koji dolaze s više razine povukli za sobom one koji su igrali u nižem rangu natjecanja. Tu su: Šarić, Zubac, Hezonja i Smith napravili jako dobar posao i s te ljudske strane su odradili puno. Dakle, rezultat opatijskog turnira nam nije primaran, primarno nam je da izgledamo što bolje i da izgledamo kao tim."

Dario Šarić kapetansku dužnost obavlja drugu godinu zaredom i ne skriva osjećaje prema reprezentaciji:

"Zadovoljstvo je biti dijelom ovakve ekipe. Cilj je bazu koju smo stvorili prošle godine nadograditi ovo ljeto, kao što je rekao i trener. U nekoliko dana smo odradili dobar posao i te utakmice protiv Poljske i Brazila bit će dobri testovi. Rezultat možda nije primaran, ali mi se nadamo da će rezultat tih utakmica biti pozitivan i posljedica naše dobre igre i kemije koju smo pokazali prošle godine. Kao kapetanu mi je čast ponovno biti tu, biti dio ovoga svega. Hvala Savezu na uvjetima koje su nam pružili ovdje i izborniku koji fantastično radi s nama te suigračima koji su izdvojili svoje slobodno vrijeme da probamo napraviti dobar posao ovo ljeto. Hvala svima koji su danas ovdje i koji su dali dio sebe da se zakotrlja pozitivna priča za hrvatsku košarku."

O izgledima na Olimpijskom kvalifikacijskom turniru Dario je kazao:

"Teško je sada govoriti o nekakvim postocima šanse protiv Slovenije, Grčke ili Dominikanske Republike. Imamo i nezgodan raspored, prvu utakmicu igramo u 21 sat, a drugu u 17 sati. No, bitno je da napravimo bazu i da ju nadogradimo pa će s vremenom šanse rasti. Pokriveni smo na svim pozicijama i igrači koji ulaze s klupe sigurno imaju kvalitetu. Idemo se boriti, dati sve od sebe, biti pravi prvenstveno u obrani i onda će nam se napad otvoriti. Imamo Zupca koji je dominantan, imamo Hezonju koji ima veliki napadački arsenal i mi ostali koji možemo tu pripomoći da igramo bolju košarku. Mislim da imamo dobre izglede, sa svima možemo igrati. Nakon prošlog ljeta, koje je bilo uspješno, trebamo imati gard i tako nastaviti. Očigledno, košarka je igra pogrešaka, njih će uvijek biti, no krucijalno je da svaki igrač povuče za suigrača. Uz timsku košarku kakvu smo pokazali prošlo ljeto sigurno da imamo izgleda."

Standardni reprezentativac, razigravač Goran Filipović:

"Drago mi je što smo se ponovno svi skupa okupili. Prošlo ljeto smo zaradili poziciju u kojoj smo sada i sad nam je najbitnije da iskoristimo ova dva tjedna u Opatiji da podignemo igru na što višu razinu. Pozvao bih publiku da dođe u što većem broju na turnir u Opatiju. Hrvatskoj košarci malo treba da se zapali. Kad smo prošlo ljeto osvojili pretkvalifikacijski turnir u Istanbulu, osjetilo se ono nešto, osjetila se atmosfera, kako među nama, tako i među ljudima. Uvijek je dobar rezultat poticaj za dobru priču", rekao je na kraju konferencije Filipović. test

Raspored utakmica:
23.6.2024. Hrvatska – Poljska 18:30
24.6. 2024. Poljska – Brazil 18:30
26.6. 2024 Hrvatska – Brazil 18:30

Autor: HKS-cbf.hr

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!