Nogomet

Francuzima za sigurno prvo mjesto treba uvjerljiva pobjeda protiv Poljaka

Mario Borko • utorak, 25.06.2024.
Francuzima za sigurno prvo mjesto treba uvjerljiva pobjeda protiv Poljaka
Foto: EPA

Od 18 sati, u posljednjem kolu skupine D, sastaju se Francuska i Poljska. Tricolorima će za prvo mjesto biti potrebna pobjeda, po mogućnosti što uvjerljivija, a Poljaci igraju za prestiž...

Danas je prvi dan s četiri utakmice u dva termina, a prve će na teren reprezentacije u skupini D. Francuska protiv Poljske mora tražiti pobjedu. Francuzi su drugi s četiri boda, isto toliko ima i Nizozemska, ali je vodeća jer je zabila više golova. Nizozemci tek moraju pobijediti Austriju, ali Tricolori vjerojatno nište neće prepustiti slučaju nego će od starta loviti tri boda i što bolju gol razliku.

Igraj na Francuska - Poljska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Momčad Didiera Deschampsa se još uvijek zagrijava. Francuzi po običaju ne igraju dopadljiv i lepršav nogomet, ali rezultat ih gotovo uvijek prati. Tricolori su do sad na prvenstvu zabili samo jedan gol i to je bio autogol Maximiliana Wöbera protiv Austriju u prvom kolu. Mogli su u tom susretu slaviti i uvjerljivije, ali na kraju su strepili do samog kraja.

U drugom kolu protiv Nizozemaca su bili bolji. Ronald Koeman odlučio im je u potpunosti prepustiti inicijativu, a na kraju je Francuze spasio VAR koji je, doduše opravdano, poništio pogodak Xavija Simonsa. Francuzi su s ta četiri boda prošli grupu i sada protiv Poljske moraju otpustiti kočnice i zabiti što više golova kako bi osvojili prvo mjesto.

Kylian Mbappé je zbog slomljenog nosa propustio ogled s Nizozemcima, ali trebao bi biti spreman za Poljsku. Novi igrač Real Madrida još uvijek čeka na svoj prvi gol na Euru. Igrat će sa zaštitnom maskom za lice, a bit će zanimljivo pratit kako će ona utjecati na njegovu izvedbu.

Poljska je na prvenstvo došla s puno problema. Robert Lewandowski ozlijedio se na pripremnoj utakmici i bio je spreman tek za posljednjih 30 minuta protiv Austrijanaca. Poljaci su na prvenstvo stigli preko dodatnih kvalifikacija nakon što su u jednoj od najslabijih grupa završili iza Albanije i Češke, a Wales su izbacili nakon jedanaesteraca.

Prije samog Eura uhvatili su dobru formu s pet uzastopnih pobjeda, a protiv Nizozemaca su pali tek u samoj završnici. Adam Buksa donio je vodstvo, ali Poljska jednostavno nije izdržala iako je imala i svojih prilika uzeti nešto više u tom susretu. Utakmica protiv Austrije bila je označena kao ključna i prije prvenstva, a trupe Ralfa Rangnicka jednostavno su bile bolje.

Poljaci su gubili, uspjeli su se vratiti, ali Austrija je na kraju zasluženo slavila s 3:1. Protiv Francuza Poljska nema rezultatski imperativ i igra isključivo za prestiž. Do sad su Poljaci protiv Francuza igrali 17 puta, a posljednji puta su ih pobijedili 1982. na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, u utakmici za treće mjesto.

Što su rekli

Didier Deschamps, izbornik Francuske: "Bilo bi sjajno kada bih mogao odmoriti igrače kao što sam to napravio na Svjetskom prvenstvu u Katru, ali tada smo imali osigurano prvo mjesto uoči posljednjeg kola, a ovdje se moramo boriti da ga osiguramo. Ne volim gledati ždrijeb, kako bude bit će. Malo je iritirajuće što smo zabili samo jedan gol nakon toliko prilika koliko smo imali, a većinu vremena smo mi bili ti koji su u potpunosti kontrolirali igru."

Michal Probierz, izbornik Poljske: "Protiv Francuske ćemo igrati u našem najjačem sastavu. Ovo će za nas biti odličan test uoči izazova koji nas na jesen čekaju u Ligi nacija."

Mjesto, vrijeme, sudac

Dortmund, Signal Iduna Park, 18:00

Sudac: Marco Guida (Italija)

Prošli dvoboj

Francuska i Poljska posljednji su se put susrele u osmini finala Svjetsko prvenstva u Katru. Tricolori su tada bez ikakvih problema svladali Poljake s 3:1, a Kylian Mbappé postigao je dva gola i upisao asistenciju.

Francuzi u međusobnim ogledima imaju devet pobjeda, Poljaci tri, a pet puta je završilo neriješeno.

Prognoza

Francuska će ovu utakmicu sigurno pobijediti, samo je pitanje s koliko razlike. test

FOTO: EPA/Caroline Blumberg

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!