Nogomet

SAD traži osvetu za Gold Cup i vizu za četvrtfinale Cope

Mario Borko • četvrtak, 27.06.2024.
SAD traži osvetu za Gold Cup i vizu za četvrtfinale Cope
Foto: EPA

Noćas se, od 00:00, u Atlanti sastaju SAD i Panama. U skupini C situacija je uoči drugog kola jasna, ako SAD i Urugvaj ostvare pobjede osigurat će svoje mjesto u četvrtfinalu, a svaki drugi ishod otvara razne kombinacije...

U Sjedinjenim Američkim Državama se igra 48. izdanje Copa Americe. To je svojevrsna generalna proba za Svjetsko prvenstvo koje se održava 2026. godine, a domaćini žele ostvariti što bolji rezultat. U prvom kolu protiv Bolivije startali su uspješno, a noćas protiv Paname mogu napraviti ogroman korak prema drugom krugu.

Igraj na Panama - SAD na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ovo je peti put u povijesti da SAD nastupa na Copa Americi, a drugi puta kao domaćin. 2016. godine dogurao je do polufinala, a sada se nada da može napraviti i korak više. Skupina s Panamom, Bolivijom i Urugvajom je više nego prolazna, a momčad Gregga Berhaltera imala je sreću da se s glavnim konkurentima za prvo mjesto, Urugvajcima, sastaje tek u trećem kolu.

Start protiv slabašne Bolivije odrađen je na najbolji mogući način. Christina Pulišić već je u trećoj minuti zabio za vodstvo, a u 44. je asistirao Folarinu Balogunu za konačnih 2:0. Amerikanci su prije Cope teško poraženi od Kolumbije s 5:1, ali su remijem protiv Brazila povratili samopouzdanje.

Panama im je u prošlosti znala zadavati problema. Prošle godine ih je u izbacila u polufinalu Gold Cupa nakon jedanaesteraca, a 2018. je završila ispred njih u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji i tako im onemogućila nastup na mundijalu.

Amerikanci igraju vrlo ofenzivno u sustavu 4-3-3, Pulišić je kapetan i daleko najbolji igrač momčadi. Timothy Weah i Balogun prave mu društvo u napadu, a u vezi su Borussijin Giovanni Reyna i Juventusov Weston McKennie koji su također skloni napadačkom nogometu.

Panama s druge strane nema velikih imena. Igrači u pravilu ne igraju u Europi, ali Panamci se ionako ne oslanjaju na individualnu kvalitetu nego na momčadsku igru koja ih je 2018. i odvela na Svjetsko prvenstvo, a prošle godine u finale Gold Cupa.

Momčad Thomasa Christiansena u prvom je kolu uvjerljivo (3:1) poražena od Urugvaja. Panamci su rano pali u zaostatak, a oko 60. minute imali su dobro razdoblje u kojem su mogli i izjednačiti. U završnici su primili još dva gola i zabili počasni koji je barem malo ublažio poraz i pripomogao izgledu gol razlike.

Panama je znala da u tom susretu protiv trećih favorita turnira nema što tražiti i da će ključna biti utakmica protiv SAD-a. Pobjeda protiv Amerikanaca dovela bi ih na korak do drugog kruga. Ovo je tek drugi puta da panamska reprezentacija nastupa na Copi, prije osam godina je zaustavljena u grupi, a sada će pokušati napraviti korak dalje.

Mjesto, vrijeme, sudac

Atlanta, Mercedes-Benz-Stadium, 0:00

Sudac: Ivan Barton (El Salvador)

Nedostaju

Panama: Aníbal Godoy

SAD: -

Prošli dvoboj

Panama i SAD posljednji puta su se sastali prije godinu dana u polufinalu Gold Cupa. Nakon 90. minuta bilo je 0:0, nakon 120 1:1, a nakon jedanaesteraca bolji su bili Panamci. Ukupno su se do sad ove dvije reprezentacije susrele 26 puta, SAD ima 17 pobjeda, Panama sedam, a samo dva puta utakmica je završena bez pobjednika.

Prognoza

SAD je veliki favorit, ali Panama se sigurno pružiti dostojan otpor. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Kdor ne skače, ni Sloven'c

    Piše: Petar Jenjić

    Kdor ne skače, ni Sloven'c

    Iza nas je još jedan dan na Europskom prvenstvu u kojima su završile još dvije skupine. Priča dana definitivno je Slovenija koja je prvi...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!