Nogomet

Poslastica osmine finala, Francuska protiv Belgije za ulazak među osam

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 01.07.2024.
Poslastica osmine finala, Francuska protiv Belgije za ulazak među osam
Foto: EPA

U najzvučnijem dvoboju osmine finala Europskog prvenstva sastaju se Francuska i Belgija. I jedni i drugi mogli su izbjeći ovaj dvoboj i izboriti lakšeg protivnika...

Iako su i Francuska i Belgija bile favoriti svojih skupina te se očekivalo da će završiti na vrhu i kao prvoplasirani proći dalje, kiksali su i jedni i drugi i ostali su bez prvog mjesta te su tako završili u težem dijelu ždrijeba gdje će u osmini finala morati igrati međusobno.

Igraj na Francuska - Belgija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Vrlo težak posao je pred jednima i drugima i u neku ruku ovo im je kazna za neke kikseve i skromne nastupe u grupnoj fazi natjecanja.

Francuska je prije početka Eura proglašena za jednog od glavnih favorita za osvajanje titule. Međutim u skupini je upisala samo jednu pobjedu te je postigla tek dva pogotka. U pobjedi protiv Austrije odlučio je autogol, a drugi pogodak Francuske u skupini postignut je iz kaznenog udarca.

Krenula je pobjedom protiv Austrije koja je teško izborena da bi nakon toga remizirala bez pogodaka protiv Nizozemske. U trećem kolu je i dalje sve držala u svojim rukama, trebala joj je pobjeda protiv već otpisane Poljske, ali je ponovno podbacila i odigrala tek 1:1.

Belgija je pak bila u skupini u kojoj su sve četiri momčadi imale po četiri boda, a na papiru su Belgijci bili apsolutni favoriti. Međutim krenuli su porazom od Slovačke pa su svladali Rumunjsku da bi u posljednjem kolu remizirali s Ukrajinom i završili na drugom mjestu.

Ono što je posebno naljutilo navijače je ponašanje belgijskih igrača u posljednjim minutama trećeg kola protiv Ukrajine gdje su krali vrijeme i čuvali rezultat bez ikakvog pokušaja da krenu po pogodak, pobjedu i prvo mjesto u skupini.

Što su rekli

Didier Deschamps, izbornik Francuske: "Dobro poznajemo Belgiju, igrači se međusobno jako dobro poznaju iako nismo neko vrijeme igrali međusobno. To je reprezentacija puna vrhunskih igrača koji igraju za najveće klubove i ima jako velik napadački potencijal."

Domenico Tedesco, izbornik Belgije: "Nevjerojatno je da smo i mi i Francuska nakon tri odigrane utakmice postigli samo dva pogotka. Isto tako nevjerojatno je da im je jedina pobjeda 1:0 protiv Austrije, međutim to je nogomet. Ne mučimo se samo mi, muči se i Francuska."

Mjesto, vrijeme, sudac

Düsseldorf, Düsseldorf Arena, 18:00

Sudac: Glenn Nyberg (Švicarska)

Nedostaju

Francuska: Kingsley Coman (odsutan)

Belgija: Thomas Meunier, Axel Witsel (ozljede)

Prošli dvoboj

Posljednji međusobni dvoboj imali su u polufinalu Lige nacija 2021. godine. Francuska je tu slavila s 3:2, Belgija je povela 2:0 do odmora golovima Carrasca i Lukakua, ali u drugom dijelu Benzema, Mbappe i Theo Hernandez donijeli su Francuskoj preokret.

Prognoza

Francuska je favorit i iskupit će se za neočekivane kikseve u grupnoj fazi Europskog prvenstva. test

FOTO: EPA/GEORGI LICOVSKI

EP 2024., nokaut faza

osmina finala

Švicarska2:0Italija
Njemačka2:0Danska
Engleska2:1 *Slovačka
Španjolska4:1Gruzija
Francuska1:0Belgija
Portugal3:0 **Slovenija
Rumunjska0:3Nizozemska
Austrija1:2Turska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024., nokaut faza

osmina finala

Švicarska2:0Italija
Njemačka2:0Danska
Engleska2:1 *Slovačka
Španjolska4:1Gruzija
Francuska1:0Belgija
Portugal3:0 **Slovenija
Rumunjska0:3Nizozemska
Austrija1:2Turska

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!