Ostali sportovi

Hrvatske odbojkašice u drami svladale Sloveniju na EP U-18

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 03.07.2024.
Hrvatske odbojkašice u drami svladale Sloveniju na EP U-18

Vrlo slična utakmica kao i dan ranije, hrvatska ženska kadetska U-18 reprezentacija na Europskom prvenstvu morala je susret odvesti u peti set, nakon što je vodila s 2-1 u setovima. Ali, za razliku od susreta prvog kola protiv Italije, koji su Hrvatice izgubile, sada su se protiv Slovenije, koje je dan prije izgubila od Belgije 0:3, vratile u posljednjem setu i pobijedile...

Bio je ovo susret prepun uspona i padova. No, to u ovoj generaciji, ponavljamo, nije nikakva novost i to kod svih selekcija. Poeni su se, kao i obično, osvajali u serijama, a s obzirom na to da je utakmica potrajala čak 138 minuta posvetit ćemo se tek posljednja dva seta.

Igraj na odbojkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Dakle, nakon 2-1 u setovima, nakon što su prva dva otišla na razliku 26:24, jedan Hrvaticama, drugi Slovenkama, treći puno lakše s 25:20, uslijedio je pad u hrvatskoj igri. Kod 9:10 suparnice serijom 9:0 odlaze na 19:9, a ne pomažu niti minute odmora, niti izmjene, ništa. Kombinirano do kraja, 15:3 serija Slovenije za glatkih i deprimirajućih za 25:12.

Peti set otvaraju Hrvatice s 2:0, Slovenke uzvraćaju s četiri poena u nizu i u svakoj sekundi sve je više nervoze na terenu, ali s obje strane. Na promjene strana otišlo se s 8:5 za Sloveniju, koja ima i 9:5 vodstvo. I kada je izgledalo da ćemo gledati reprizu prvog kola, hrvatska selekcija odnekud izvlači dodatnu svježinu i radi sjajnu seriju 7:0! Nakon toga trebalo je samo susret mirno privesti kraju, u 23.30 sati po lokalnom vremenu, jer je susret krenuo sa sat vremena zakašnjenja zbog prethodne utakmice, a sljedeću Hrvatska igra s Nizozemskom već u 13.30, u srijedu!

Hrvatska izbornica Svetlana Ilić, nekad sjajna reprezentativka, u ovom je susretu aktivno sudjelovala u igri, napravivši čak 12 tisuća koraka uz teren. Nakon susreta je izjavila:

"Presretna sam i preponosna na ekipu, kako su se pripremale cijeli dan za ovaj meč. Očito smo bili u pravu kada smo sve svoje rezerve čuvali za onaj taktički dio koji nas je na koncu doveo do ove pobjede. Bili smo puno hrabriji na kraju susreta, što jako veseli, jer su pronašle fizičku i mentalnu snagu za odigrati ovakvu sjajnu završnicu, pogotovo tu mislim na servise. Kada su nas svi već vidjeli u ponoru one su se uspjele vratiti, podizati i bodriti jedna drugu. Želim istaknuti da je u ovoj utakmici bilo prekrasno biti njihov trener je tih 14 mladih djevojaka disalo je istim dahom bodreći jedna drugu. Ali, idemo dalje, za nas je svaki novi dan novi izazov. Nadam se da ćemo do kraja turnira uspjeti realizirati naš cilj."

Statistički, Slovenke su puno bolje servirale, 14:6 u asovima, 7:4 u blokovima, dok su pak Hrvatice napravile više poena u napadu (51:46), te u konačnici manje griješile (39:41). Prijem servisa podjednak, 31:32%.

Maša Mlinar s 18 poena najučinkovitija u našim redovima, Lana Francetić dodala je 15, Iva Ucović osam, Klara Vasilj šest, Gabrijela Roso četiri, Franka Golemac tri, Anamarija Čižmar, Lorena Smojver i Iva Lucija Čaušević dva i Ira Morić jedan.

Nakon dva kola Hrvatska je četvrta s tri boda, iza prve Belgije s pet, koliko ima i drugoplasirana Italija, te Španjolske s četiri boda. Iza Hrvatske su Rumunjska s tri boda, Nizozemska s dva te Srbija i Slovenija s po jednim bodom. test

FOTO: CEV

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!