Košarka

Olimpijske kvalifikacije: Grčka i Španjolska uvjerljive, Filipini iznenadili Latviju

Mario Borko • srijeda, 03.07.2024.
Olimpijske kvalifikacije: Grčka i Španjolska uvjerljive, Filipini iznenadili Latviju
Foto: Pixsell

Kvalifikacije za Olimpijske igre u košarci u punom su jeku, a ono najvažnije za Hrvatsku je da je Grčka pobijedila Dominikansku Republiku i tako praktički osigurala prvo mjesto u svojoj skupini. Najveće iznenađenje dana priredili su Filipinci koji su pobijedili domaćine turnira Latvijce...

Hrvatska košarkaška reprezentacije je, nakon senzacije protiv Slovenije, izgubila od Novog Zelanda, ali je svejedno osigurala nastup u polufinalu kvalifikacijskog tunira za Olimpijske igre. Hrvatska će biti prva u skupini ako se poklopi rezultat u utakmici između Slovenije i Novog Zelanda, a sad je jasno da bi ono značilo da izbjegavanje domaćina turnira Grčke u polufinalu.

Igraj na košarkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Grci su u Pireju uvjerljivo slavili protiv Dominikanske Republike i praktički osigurali prvo mjesto u svojoj grupi. Grke je do pobjede 109:82 predvodio Giannis Antetokounmpo s 32 poena, a sa 17 ubačaja priključio mu se Thomas Walkup. Chris Duarte bio je najraspoloženiji kod Dominikanaca s 26 koševa.

Grci još moraju odraditi utakmicu protiv autsajdera Egipta koji bi ih morao pobijediti s 28 razlike kako bih ih skinuo s prvog mjesta. To znači da će Grci s nestrpljenjem, kao i Hrvatska, pratiti dvoboj Slovenije i Novog Zelanda. Ako Slovenija pobijedi rezultatom manjim od 29 razlike već u polufinalu vidjet ćemo sudar Giannis - Luka Dončić, a ako Slovenci pređu zadanu granicu Grčka će igrati s Hrvatskom.

U slučaju da Novi Zeland nakon Hrvatske iznenadi i Slovence protivnik će Grčkoj u tom slučaju biti Hrvatska, a ako Novozelanđani izgubi s manje od 11 razlike oni će se suprotstaviti Grcima u polufinalu.

Na kvalifikacijskom turniru u Valenciji, Španjolci su ostvarili i drugu pobjedu i tako osigurali svoje mjesto u polufinalu. Nakon Libanona, pobijedili su i Angolu. Rezultat je bio 89:81, ali pobjeda ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje. Santi Aldama ubacio je 24 poena uz osam skokova, a Lorenzo Brown imao je 11 asistencija.

Filipini su u Rigi potpuno nadigrali Latviju i tako joj vjerojatno oduzeli prvo mjesto u skupini. Filipinci su vodili od samog starta, u jednom su trenutku imali prednost od čak 26 poena, a na kraju je završilo 89:80. Justin Brownlee ubacio je 26 poena uz devet skokova i devet asistencija te tako odveo svoju reprezentaciju do iznenađenja dana.

Dodajmo i to da je Crna Gora nakon poraza od Brazila nadigrala Kamerun, a Bahami su bili bolji od Poljaka. Crnogorci nastupaju na turniru u Latviji, a Bahami u Španjolskoj. test

FOTO: Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!