Nogomet

Olmo i Merino utišali Nijemce, Francuzi ne zabijaju, a prolaze

Petar Jenjić • petak, 05.07.2024.
Olmo i Merino utišali Nijemce, Francuzi ne zabijaju, a prolaze
Foto: EPA

Odigrane su prve dvije četvrtfinalne utakmice na Europskom prvenstvu. Obje su otišle u produžetke, a na kraju su kao pobjednici izašli Španjolci i Francuzi...

Merino i Olmo ispratili Kroosa u mirovinu

Na početku smo više vidjeli ležanja i prekida, nego nogometa, a Anthony Taylor nije se odlučio pokazati žuti karton Toniju Kroosu koji je od početka bio pomalo nervozan. Nakon starta nad Pedrijem, igrač Barcelone bio je prisiljen izaći iz igre i već u osmoj minuti ušao je Dani Olmo.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prvo poluvrijeme nije nam ponudilo previše toga. I jedni i drugi imali su neke udarce, ali ne toliko opasne za oba vratara. Španjolci su uputili osam udaraca izvana, viiše od ijedne ekipe u prvim poluvremenima na ovom prvenstvu.Vidjeli smo 15 prekršaja u prvih 45 minuta, više od ijedne knockout utakmice na ovom Euru.

Nakon što je veliku šansi propustio Alvaro Morata, to nije napravio i Dani Olmo. Nekadašnji Dinamov igrač ostao je potpuno sam malo unutar kaznenog prostora, proigrao ga je Lamine Yamal, a Olmo lijepo poslao loptu iza nemoćnog Manuela Neuera. Iako ponovno nije krenuo u početnoj postavi, njegovo uvođenje dalo je ploda. Još jedna u nizu asistencija Yamala.

Julian Nagelsmann nije dugo čekao na promjene i iz igre je izvukao i kapetana Ilkaya Gündogana od kojeg nije dobio odgovarajuću igru i ubacio Niclasa Füllkruga. Igrač Borussije Dortmund bio je blizu pogotku u 77. minuti, no pogodio je vratnicu. Španjolci su nakon postignutog pogotka bili u podređenom položaju.

I to im se obilo od glavu. Visok let Joshue Kimmicha i povratna za Floriana Wirtza koji šalje loptu od stative u gol u 89. minuti susreta. Do kraja nije bilo promjene, a zatim ni u prvom produžetku. Rezultat na semaforu u potpunosti je mirovao.

Itekako sporna situacija na početku drugog produžetka, lopta je išla u okvir gola, pogodila Marca Cucurellu u ruku, ali suci na terenu i u VAR sobi nisu se oglasili. Kasnije se moglo vidjeti da je u začetku akcije ipak bilo zaleđe.

I kada se već činilo da se obje reprezentacije pripremaju za penale, Dani Olmo je centrirao na Mikela Merina koji je sjajno trznuo glavom i poslao loptu u mrežu za delirij Španjolaca, a nevjericu poklonika Njemačke. Do tog trenutka Merino je odigrao 24 utakmice i postigao samo jedan pogodak, protiv Cipra u kvalifikacijama za Euro, ali ovaj je definitivno puno, puno važniji.

U zadnjim trenucima cilj je opravdao sredstvo. Dani Carvajal zaradio je drugi žuti karton u sprječavanju Nijemaca u izglednoj šansi, Španjolska je ostala s igračem manje, ali sačuvala prednost.

Francuzi ne zabijaju, ali prolaze...

Kao što se moglo i pretpostaviti uoči utakmice, prvo poluvrijeme nije donijelo puno toga. Obje ekipe imale su neke udarce prema protivničkom golu, ali suviše oprezno i obrambeno kompaktne reprezentacije nisu previše riskirale pa tako nakon prvih 45 minuta nije bilo promjene rezultata.

Nakon točno sat vremena igre otvorilo se na francuskoj strani terena i u razmaku od minute Portugalci su promašili dvije sjajne šanse, odnosno Mike Maignan je odlično reagirao na udarce Bruna Fernandesa i Vitinhe. Rasplamsana igra proširila se i na drugu stranu terena u narednom periodu.

Dvije šanse imali su i Francuzi. Prvo je pucao Randal Kolo Muani, ali je od bloka otišlo malo kraj stative, a zatim i Edouard Camavinga uz sličan ishod, dok ni udarac Ousmanea Dembelea nije bio nimalo loš. Međutim, promjene rezultata nije bilo.

Na isteku prvog produžetka izašao je Kylian Mbappe, ali i jedni i drugi, taktički disciplinirani, ostajali su čvrsto na zemlji. Još jednu šansu imali su Portugalci, ali opet smo prionuli gledanju penala.

Diogo Costa ovoga puta nije bio na razini, svi Francuzi su bili precizni, a tragičar Portugala bio je Joao Felix koji je pogodio stativu. Francuska je tako ostala na tri zabijena gola na prvenstvu, jedan iz penala i dva autogola, ali i takva je uspjela proći u polufinale Europskog prvenstva.

Sportnetovih 11

Maignan, Mendes, Pepe, Kounde, Hernandez, Tchouameni, Kante, Olmo, Yamal, Wirtz, Merino.

Tragičar dana

Joao Felix jedini nije bio precizan u raspucavanju, pogodio je stativu i ostavio Portugal bez polufinala Eura.

Junak dana

Mikel Merino zabio je u 119. minuti za Španjolsku i njen plasman u polufinale Eura.

Broj dana

39 - Toliko je utakmica odigrao Manuel Neuer na Europskim i Svjetskim prvenstvima te postao Nijemac s najviše nastupa na velikim natjecanjima. Do danas je bio izjednačen s Bastianom Schweinsteigerom. Od svih igrača, samo Cristiano Ronaldo ima više (52).

O tome se priča

Ispadanjem Njemačke, Toni Kroos odigrao je svoju posljednju utakmicu u karijeri. S Elfom je bio svjetski prvak 2014. godine, a s Bayernom i Real Madridom osvojio je sve što se moglo osvojiti, ukupno 34 trofeja.

Subota na Euru

Subota nam donosi preostala dva četvrtfinala dvoboja. Od 18 sati u Düsseldorfu igraju Engleska i Švicarska, dok će od 21 sat u Berlinu igrati Nizozemska i Turska. test

FOTO: EPA/RONALD WITTEK

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!