Nogomet

Urugvajci u jubilarnom 80. okršaju žele iznenaditi neuvjerljivi Brazil

Mario Borko • subota, 06.07.2024.
Urugvajci u jubilarnom 80. okršaju žele iznenaditi neuvjerljivi Brazil
Foto: EPA

U noći sa subote na nedjelju na rasporedu su dvije četvrtfinalne utakmice, a od 3:00 sastaju se Urugvaj i Brazil. Ovaj susret nije bio predviđen za tako ranu fazu natjecanja, ali Brazilci su neuvjerljivo izdanje u skupini završili na drugom mjestu i tako si zakomplicirali put do finala...

Ždrijeb Copa Americe pomalo je čudan pa tako prve dvije momčadi iz skupine ne odlaze na suprotnu stranu ždrijeba nego se mogu sastati već u polufinalu. Bilo je jasno prije turnira da će se Urugvaj i Brazil sigurno sresti ako žele doći do finala, ali Brazilci su drugim mjestom u skupini taj susret rezervirali već za četvrtfinale.

Igraj na Urugvaj - Brazil na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U noći sa subote na nedjelju od 3:00 u Las Vegasu nas očekuje spektakl u kojeg Brazilci zbog svog renomea ulaze kao favoriti, ali Urugvaj Marcela Bielse ima drugačije planove, a ima i na čemu graditi svoj optimizam.

Urugvaj je stigao na turnir kao jedan od glavnih favorita, a u skupini je opravdao taj status. U prvom kolu nedorasla Panama poražena je s 3:1, a u drugom je Bolivija još jače stradala. Urugvajci su joj “utrpali“ pet “komada“ i tako praktički osigurali prolazak dalje. U posljednjem kolu SAD-u je trebala pobjeda da ne postane prvi domaćin koji će ispasti u skupini Cope, ali Urugvaj za to nije mario, ostvario je minimalnu pobjedu i zaključio grupnu fazu s devet bodova.

Bielsina momčad u izvrsnoj je formi, a nedavno je u kvalifikacija pobijedila i Brazil i Argentinu. Igre u skupini samo su potvrdile da je ekipa u vrhunskom stanju. Luis Suarez, za razliku od Cristiana Ronalda, prihvatio je potpuno sporednu ulogu u momčadi i do sad je na turniru odigrao samo 20 minuta.

Darwin Nunez potvrdio je da je legitimni nasljednik Suareza i Edinsona Cavanija, a zasad je na turniru postigao dva gola. Protiv SAD-a je prekinuo niz od sedam uzastopnih utakmica u kojima je postigao pogodak za La Celeste, a u tom je razdoblju zabio deset golova. Federico Valverde vođa je i lokomotiva ove momčadi, a Ronald Araujo stup obrane.

S druge strane Brazilci nikako ne mogu uhvatiti pravu formu nakon Svjetskog prvenstva u Katru, ali opet posljednjih sedam utakmica nisu izgubili. Ipak, nedostaje one brazilske lakoće u igri i pobjeđivanja manjih protivnika bez ikakvih problema. To se vidjelo u skupini protiv Kostarike koja se cijelu utakmicu grčevito branila, a Brazilci su unatoč 74 posto posjeda lopte uputili samo četiri udarca u okvir gola.

Protiv Paragvaja u drugom kolu izabranici Dorivala Juniora napokon su odigrali dobro i uvjerljivo pobijedili Paragvaj, ali nakon toga su naletjeli na vrlo raspoloženu Kolumbiju i nisu je uspjeli slomiti. Završilo je 1:1, a to je značilo da će Brazil već u četvrtfinalu na trećeg favorita Urugvaj, a da će Kolumbija vjerojatno ponovno čekati u polufinalu.

Vinicius Junior zabio je dva gola Paragvajcima, ali u preostale dvije utakmice bio je neprimjetna. Njegov klupski suigrač Rodrygo još uvijek nije izravno pridonio nijednom golu, a nedostatak klasičnog napadača sigurno ne ide u prilog Realovom dvojcu.

Nadolazeća zvijezda Endrick minute skupa na kapaljku i još uvijek nije na Copi pokazao svoj “X faktor“. Vinicius je suspendiran za četvrtfinale zbog dva žuta kartona i možda je upravo to prilika za budućeg igrača Kraljevskog kluba.

Kolumbijci su stvorili puno više prilika od Brazilaca, bili su konkretniji, opasniji i to nije dobra vijest za Dorivala koji će protiv još raspoloženijeg Urugvaja morati pronaći način kako da njegova momčad ima više balansa i bolju kontrolu. Seleçao je još uvijek momčad puna sjajnih igrača, iako ni oni nisu na razini iz prošlosti.

Od unutarnjih rezervi Junior ima Gabriela Martinellija iz Arsenala koji je do sad igrao vrlo malo, ali to je više-manje to. Možda će nešto važniju ulogu u ovom susretu dobiti Douglas Luiz ispred kojeg je do sad prednost imao Joao Gomes koji nije briljirao.

Bilo kako bilo, Brazil se mora probuditi jer djeluje kao reprezentacija koja će nakon dva uzastopna finala ovoga puta puno ranije napustiti natjecanje.

Mjesto, vrijeme, sudac

Las Vegas, Allegiant Stadium, 3:00

Sudac: Dario Herrera (Argentina)

Nedostaju

Urugvaj: Maximiliano Araujo (upitan)

Brazil: Vinicius Junior (suspendiran)

Prošli dvoboj

Bit će ovo jubilarna 80. utakmica Brazila i Urugvaja. Brazilci su uspješniji, imaju točno 40 pobjeda, dok su Urugvajci slavili 22 puta. 17 puta nije bilo pobjednika, a u posljednjem dvoboju odigranom u listopadu slavio je Urugvaj s 2:0. Bila je to prva pobjeda Urugvajaca nad Brazilom nakon 22 godine i 12 utakmica.

Prognoza

Brazil je blagi favorit, ali Urugvaj djeluje bolje i trebao bi proći dalje. test

FOTO:EPA/WILLIAM PURNELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!