Košarka

Fenomenalni Zubac i Smith nakon drame odveli Hrvatsku u finale!

Mario Borko • subota, 06.07.2024.
Fenomenalni Zubac i Smith nakon drame odveli Hrvatsku u finale!
Foto: Pixsell

U dramatičnoj polufinalnoj utakmici u Pireju, Hrvatska je u samoj završnici uspjela slomiti Dominikansku Republiku i izboriti finalni ogled protiv domaćina Grčke u kvalifikacijama za Olimpijske igre...

Kad su hrvatski sportaši i reprezentacije u pitanju nikada ne može bez drame, a to se pravilo ponovilo i u Pireju. Hrvatska je u dramatičnom polufinalnom susretu kvalifikacija za odlazak na Olimpijske igre protiv Dominikanske Republike preživjela krizu na početku i kraju posljednje dionice i u igri živaca izašla kao pobjednica. Završilo je 80:77 i hrvatske košarkaše još samo jedna utakmica dijeli od vize za Pariz.

Igraj na kvalifikacije za Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Dominikanci su se pokazali kao vrlo neugodni protivnici, bolje su otvorili susret, imali šest poena prednosti u prvoj četvrtini, ali Hrvatska je tu dionicu završila s plus jedan. Dominikanci su opet bili bolji većim djelom druge četvrtine, ali hrvatski košarkaši su serijom 10:0 prešli u vodstvo i na odmor otišli s pet poena prednosti (37:32).

U trećoj četvrtini izabranici Josipa Sesara bili su bolji, imali čak i deset poena prednosti, ali lošom završnicom dozvolili su Dominikancima da izjednače rezultat. Oni su u zadnjoj dionici poveli s pet poena, Hrvatska je djelovala izgubljeno, ali uspjela se konsolidirati. Jaleen Smith ubacio je dvije trice u ključnom trenutku.

Hrvatska je agresivnom obranom usporila protivnike, Dario Šarić i Ivica Zubac postigli su važne poene i prednost je 34 sekunde prije kraja iznosila sedam poena. Tada nastupa prava drama jer Dominikanci ubacuju tricu, Smith gubi loptu i radi prekršaj za tri poena.

Dominikanska Republika se potpuno vratila u igru, a Mario Hezonja je šest sekundi prije kraja morao na liniju za slobodna bacanja. Dominikanci su imali zadnji napad, Christopher Duarte preko ruke je zamalo zabio tricu, ali lopta je na sreću iscurila iz obruča.

Zubac je ponovno bio najbolji igrač na terenu s 25 poena i devet skokova. Imao je savršen, deset od deset, šut iz igre i najzaslužniji je za plasman u finale. Jaleen Smith bio je na putu od heroja do tragičara, ali njegovih 14 poena, osam u zadnjoj četvrtini, pokazali su se ključnim. Šarić je također ubacio a 14, a Hezonja 12.

Duarte je predvodio Dominikance sa 17 koševa, a 13 su dodali Andres Feliz i Jean Montero koji je šutirao nula od pet iza linije za tri poena.

Sesarovi izabranici u nedjelju će od 20 sati krenuti u nemoguću misiju protiv domaćina tunira Grčke. Grci su ogromni favoriti, imali su više odmora i bit će strahovito teško. No, Hrvatska je 40 minuta udaljena od Olimpijskih igara i igrat će najvažniju utakmicu u posljednjih osam godina. test

Olimpijske kvalifikacije:
Hrvatska – Dominikanska Republika 80:77

FOTO:Klodian Lato/EUROKINISSI

Olimpijske igre 2024, kvalifikacije, završna faza

polufinale

Hrvatska80:77Dominikanska Republika

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Olimpijske igre 2024, kvalifikacije, završna faza

polufinale

Hrvatska80:77Dominikanska Republika

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!