Košarka

Poznati svi finalisti kvalifikacijskih turnira za odlazak na Olimpijske igre

Mario Borko • nedjelja, 07.07.2024.
Poznati svi finalisti kvalifikacijskih turnira za odlazak na Olimpijske igre
Foto: Pixsell

U noći sa subote na nedjelju kompletirani su finalisti svih kvalifikacijskih turnira. Nakon što su ranije u Valenciji finale izborili Španjolci i Bahamci, u Rigi Latvijci i Brazilci u Portoriku će finale igrati domaćini i Litva koja je izbacila Italiju...

Danas ćemo saznati posljednje četiri reprezentacije koje će sudjelovati na košarkaškom turniru na Olimpijskim igrama u Parizu. Hrvatska sudbina svima je poznata, a osim turnira u Pireju diljem svijeta odigravaju se još tri.

Igraj na kvalifikacije za Olimpijske igre na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U Valenciji je domaćin Španjolska je uspješno dogurala do finala. Nakon dvije pobjede u skupini, u polufinali je teže od očekivanog pobijedila Finsku. Vodstvo se izmjenjivalo tijekom cijele utakmice, a Furija je susret prelomila u posljednje dvije minute kada je serijom 9:2 došla do pobjede.

U finalu će Španjolci igrati protiv Bahama koji su bez ikakvih problema s 89:72 pobijedili Libanon. Deandre Ayton, Buddy Hield i veteran Eric Gordon pokušat će u nedjelju iznenaditi domaćina turnira i premijerno izboriti nastup na Olimpijskim igrama.

Na turnir u Rigi, Brazil Aleksandra Petrovića uspio je preokrenuti zaostatak koji je na poluvremenu imao protiv Filipina i izboriti finale, a tamo će igrati protiv domaćina Latvije. Latvijci su se dugo mučili s Kamerunom, ali su odličnim otvaranjem posljednje dionice riješili pitanje pobjednika i imat će priliku na svom terenu izborit svoj drugi nastup na OI, prvi nakon 1936. godine u Berlinu.

Brazilci su do sad osvojili tri olimpijske medalje, a sada se nadaju izboriti svoj nastup na Igrama nakon što su propustili prošle u Parizu.

Jedini turnir koji se ne održava u Europi igra se u Portoriku. Noćas smo saznali finaliste, a to su domaćin i Litva.

Domaćini su nakon zaostatka u prvoj četvrtini preokrenuli te uvjerljivo i očekivano slavili protiv Meksika s 98:78. Litva je s 88:64 također opravdala status favorita protiv Italije koja će nakon petog mjesta u Tokiju propustiti četvrte od posljednjih pet Olimpijskih igara.

Litavci su potpuno dominirali, a pobjedu su osigurali odličnom trećom četvrtinom gdje su otišli na nedostižnu razliku. Portoriko će u finalu biti autsajder, ali domaćina nikad ne treba otpisivati. Litva ima tri olimpijske medalje, ali nije je bilo u Tokiju. S druge strane, Portorikanci se nadaju svom prvom nastupu nakon 20 godina. test

Olimpijske kvalifikacije, polufinala:
Brazil – Filipini 71:60
Bahami – Libanon 89:72
Latvija – Kamerun 72:59
Španjolska – Finska 81:74
Litva – Italija 88:64
Portoriko – Meksiko 98:78

FOTO:Klodian Lato/EUROKINISSI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!