Nogomet

Dinamovi europski rivali bore se za prvo mjesto u Norveškoj

Mario Borko • nedjelja, 07.07.2024.
Dinamovi europski rivali bore se za prvo mjesto u Norveškoj
Foto: EPA

Od 14:30 u norveškoj ligi sastaju se vodeći Bodo/Glimt i drugoplasirani Brann. Klubove dijeli samo dva boda, a Bodo je u prednosti jer ima utakmicu manje i pobjedom na polovici prvenstva može pobjeći na lijepu prednost ...

Norveško prvenstvo održava se u neobičnom terminu. Ne samo zato što je u tijeku Europsko prvenstvo nego i s obzirom na to da je odigrana već gotovo polovica. Prvenstvo u Norveškoj traje od ožujka do prosinca, a Bodo/Glimt na dobrom je putu da osvoji svoj četvrti naslov u posljednjih pet godina.

Igraj na Bodo/Glimt - Brann na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Aktualni prvaci vodeći su s 30 bodova, a dva manje, uz utakmicu više, ima Brann. Nedjelja donosi veliki derbi u kojem bi Bodo pobjedom napravio veliki korak prema prvom mjestu na polovici prvenstva.

Momčad Kjetila Knutsena sjajno je startala u prvenstvo, a onda je krajem petog mjeseca povezala tri utakmice bez pobjede. Upisan je prvi poraz i Bodo je dopustio pratnji da se približi. Stanka od četiri tjedna u lipnju poslužila je aktualnim prvacima da se konsolidiraju, a u prvoj utakmici nakon nje, pobijedili su na neugodnom gostovanju Sarpsborg 08 s 1:2.

Danac Albert Gronbak najbolji je strijelac momčadi s osam golova, a veliki norveški talent Jens Petter Hauge, koji je svojevremeno prodan u Milan, vratio se u klub i u 12 nastupa ima tri gola i dvije asistencije.

Brann je prije tri godine ispao iz lige, a prošle se vratio i završio drugi s devet bodova zaostatka za Bodo/Glimtom. Ove sezone situacija je slična, a ako je Brann želi promijeniti mora danas na gostovanju kod glavnog konkurenta osvojiti barem bod.

Momčad Eirika Hornelanda remizirala je u prošlom kolu kod kuće sa Stromsgodsetom i tako prekinula niz od tri uzastopne pobjede. U ekipi nema istaknutog pojedinca, a najbolji strijelac je branič Joachim Soltvedt s pet golova. Tri je zabio iz kaznenog udarca, a mogao je i više da jedan nije promašio.

Dinamovi navijači sjećaju se susreta s Bodo/Glimtom prije dvije godine u play-offu Lige prvaka kad su Modri u uzvratu nakon produžetaka izborili grupnu fazu. S Brannom je Dinamo igrao u sezoni 2007./08. u skupini Kupa Uefa, a Plavi su, s Lukom Modrićem kao kapetanom, izgubili u hladnoj Norveškoj s 2:1 i tako završili natjecanje u skupini.

Mjesto, vrijeme, sudac

Bodo, Aspmyra Stadion, 14:30

Sudac: Ola Hobber Nilsen

Prošli dvoboj

U zadnjoj međusobnoj utakmici odigranoj u studenom, Brann je slavio s 4:2. Brann u gostima kod Bodo/Glimta nije pobijedio pet godina. Bodo u tom razdoblju ima dvije pobjede, a dva puta je završilo neriješeno.

U posljednjih 20 godina samo dva puta je utakmica između ova dva kluba kojoj je bio domaćin Bodo završila bez da su obje ekipe zabile gol, a nijednom nije završilo 0:0.

Prognoza

Bodo/Glimt je favorit, ali Brann ne smije izgubiti te bi vrlo lako utakmica mogla završiti neriješeno. test

FOTO: EPA/Mats Torbergsen

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!