Tenis

Mpetshi Perricard i Lulu Sun, tko je uopće računao na njih

Branimir Korać • utorak, 09.07.2024.
Mpetshi Perricard i Lulu Sun, tko je uopće računao na njih
Foto: EPA

Mnogi tenisači i tenisačice sa zavidnim karijerama imaju prvi cilj na Grand Slam turnirima dočepati se drugog tjedna pa onda što bude. Teško da su Giovanni Mpetshi Perricard i Lulu Sun o tome razmišljali kada su putovali prema Londonu, ali predstavljaju istinsko iznenađenje i mogu biti ponosni na svoje nastupe...

Odlični rezultati na Grand Slam turnirima igrača i igračica od kojih se to nije očekivalo, teško da mogu proći neprimijećeno u teniskoj javnosti. Tako je i na ovogodišnjem Wimbledonu gdje su Giovanni Mpetshi Perricard u muškoj i Lulu Sun u ženskoj konkurenciji napravili nekoliko koraka više nego što se očekivalo.

Igraj na mečeve u Wimbledonu na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Svatko od njih ima svoju priču i svoj plafon, u Londonu su prikazali dobar tenis, ali pravo iskušenje tek će doći. Trebat će ostati na visokoj razini i ponavljati takve rezultate i u budućnosti.

Prošle godine imali smo Christophera Eubanksa koji je došao do četvrtfinala, svašta se pisalo i najavljivalo, ali rezultati nakon toga ipak nisu bili tako dobri.

Danas je hit Mpetshi Perricard, ali on ipak ima viši plafon nego Eubanks i ima veće predispozicije za veliku karijeru. Uostalom, Eubanks je to učinio s 27 godina dok Mpetshi ima šest godina manje.

203 centimetra visoki Francuz kongoanskih korijena nije niti trebao biti u glavnom turniru, u trećem kolu kvalifikacija poražen je od još jednog Francuza Maximea Janviera, ali ušao je kao lucky loser i napravio pravi dar-mar.

Prvo je šokirao Sebastiana Kordu kojeg je svladao u maratonu od pet setova, zatim je bio bolji od ćudljivog Japanca Yoshihita Nishioke pa onda od Emila Ruusuvuorija. Kraj bajci stigao je u četvrtom kolu gdje ga je svladao Lorenzo Musetti.

Malo tko bi ga očekivao u osmini finala Wimbledona, međutim imao je ove sezone određenih rezultata koji su ga svrstali među igrače na koje treba obratiti pozornost. Svakako tu je osvojen turnir u Lyonu u svibnju kada je u glavni ždrijeb ušao s pozivnicom organizatora i otišao do kraja. U Queen'su je svladao Bena Sheltona i pokazao da može dobro igrati i na travnatoj podlozi, a koliko dobro može igrati, vidjeli smo u proteklih tjedan dana.

Njegov najbolji prijatelj i partner u konkurenciji parova Arthur Fils već je ranije iskočio, a sada je i Mpetshi Perricard pokazao kako je igrač koji se ne smije podcijeniti. Obojica su vrlo mladi i predstavljaju svijetlu budućnost za francuski tenis.

U ženskoj konkurenciji ime koje nitko nije očekivao u četvrtfinalu svakako je Lulu Sun. Djevojka je to iznimno zanimljive priče, otac joj je Hrvat, majka Kineskinja i kao djevojčica nastupala je za Hrvatsku.

Kasnije je promijenila sportsko državljanstvo dva puta pa je sve do ove godine nastupala za Švicarsku, a od travnja 2024. nastupa za Novi Zeland.

Njena profesionalna karijera počela je kasnije nego kod većine tenisačica, ali razlog tome je studij, igrala je tenis na sveučilištu i došla do titule NCAA prvakinje.

Ništa čudno da se tenisači posvete studiju pa kasnije ulaze u profesionalne vode, ista je situacija bila s Bornom Gojom ili u ženskom tenisu kao najbolji primjer Danielle Collins.

Sun tako tek dolazi do ozbiljnih mečeva, do Wimbledona još nikako nije bila u Top 100 na WTA ljestvici, ali to će se sada promijeniti, kao i cijeli njen sportski život.

Samim plasmanom u četvrtfinale Wimbledona zaradila je više od 400 tisuća eura što je veća svota nego što je zaradila u svojoj cijeloj karijeri.

Karijeru je gradila uglavnom na ITF turnirima i na Challengerima, a u Wimbledonu je tek drugi put zaigrala u glavnom ždrijebu nekog Grand Slam turnira. Debi u glavnom turniru imala je ove godine na Australian Openu gdje je na startu poražena u dva seta od Talijanke Elisabette Cocciaretto.

U Wimbledonu nije imala izravan ulazak u glavni ždrijeb već je morala proći kroz kvalifikacije, tamo je upisala tri pobjede uz spašenu meč loptu protiv 232. igračice svijeta Čehinje Gabriele Knutson. U glavnom ždrijebu najzvučniju protivnicu imala je na startu kada je igrala protiv Kineskinje Qinwen Zheng, slavila je u tri seta, a onda se otvorilo. Svladala je Ukrajinku Starodubcevu pa Kineskinju Lin Zhu i u konačnici Emmu Raducanu.

Sun je još "svježa" u profesionalnim godinama, ovo joj je tek treća godina u profesionalnom tenisu, a već se može pohvaliti četvrtfinalom Wimbledona. Nadamo se da neće imati upisano i prvo polufinale. test

FOTO: EPA/TIM IRELAND

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!