Ostali sportovi

Veliki šahovski događaj: Svečano otvoren 2024 SuperUnited Rapid & Blitz Croatia

Sportnet, Branimir Korać • utorak, 09.07.2024.
Veliki šahovski događaj: Svečano otvoren 2024 SuperUnited Rapid & Blitz Croatia

Okupljanjem svjetske šahovske elite u hotelu Westin Hrvatska još jednom postaje središte šahovskoga svijeta. Po peti put se od 10. do 14. srpnja održava 2024 SuperUnited Rapid & Blitz Croatia, dio serije natjecanja Grand Chess Tour 2024 (GCT 2024) koju čine pet turnira u Varšavi, Bukureštu, Zagrebu, Saint Louisu i Missouriju...

Ovaj je turnir jedan od najvažnijih šahovskih natjecanja u svijetu, a publika će u Zagrebu ove godine ponovno imati priliku gledati najbolje šahiste svijeta i to deset velemajstora, od kojih su čak četvorica u samome vrhu FIDE sustava rangiranja. Među natjecateljima ističu se Ian Nepomniachtchi, peti po redu najbolji šahist svijeta, Gukesh Dommaraju, najmlađi natjecatelj turnira i sedmi šahist svijeta i Fabiano Caruana, treće rangirani šahist po FIDE ljestvici koji je titulu velemajstora stekao s 14 godina. Svjetska šahovska elita u Zagrebu će se natjecati za nagradni fond turnira koji iznosi 175.000 američkih dolara.

Na svečanom otvorenju turnira, organizatori, vođeni ambasadorom i šahovskom legendom Garryjem Kasparovom predstavili su ovogodišnji turnir i natjecatelje te ih uparili za prvu rundu turnira. Svečanoj ceremoniji otvaranja turnira prisustvovao je i Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, koji je službeno otvorio turnir odigravši prvi potez protiv Garryja Kasparova.

"U sljedećih ćemo pet dana imati priliku gledati najbolje šahiste svijeta i uživati u njihovim potezima. Vlada je i ove godine pokrovitelj ovog turnira, koji je sudeći po kvaliteti sudionika jedan od najvećih na svijetu. Osim u Zagrebu, natjecanje se održava u Bukureštu, Varšavi i St. Louisu. Zagreb je time postao jedan od malobrojnih gradova domaćina ovako prestižnog turnira. Zahvaljujem GCT-u što su doveli najbolje šahista svijeta jer je Zagreb time postao nezaobilazna točka na šahovskoj karti svijeta te čestitam organizatorima na njihovom doprinosu. Osim Vlade potporu ovom turniru daje i Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatski olimpijski odbor, kao i Hrvatska turistička zajednica, što također naglašava i dodatno potvrđuje važnost ovog turnira. Vladi Republike Hrvatske je važno da ovaj turnir pridonese popularizaciji šaha u Hrvatskoj, što je prirodno za zemlju koja jedina na svijetu ima šahovnicu na svojoj zastavi. Šah potiče fair play, poštivanje pravila, kontrolu emocija i vremena te analizu i učenje na vlastitim greškama. Zbog toga je šah posebno koristan mladima u razvoju kognitivnih vještina kroz cijeli život", izjavio je Zvonimir Frka-Petešić u ime Vlade Republike Hrvatske povodom svečanog otvorenja petog SuperUnited Rapid & Blitz Croatia turnira.

Najbolji šahisti svijeta natjecat će se u dva formata - blitz i rapid. U blitz formatu prema FIDE World Blitz Championship pravilima, igrači imaju tri minute za svoje poteze, uz dodatne dvije sekunde po potezu. Rapid je nešto dulji format, koji prema FIDE World Rapid Championship pravilima igračima daje 15 minuta plus 10 sekundi po potezu.

"Po peti put su Zagreb i Hrvatska domaćini najboljim šahistima te smo ponovno centar šahovskog svijeta, među nama su 4 igrača sa samog vrha FIDE ljestvice, Fabiano Caruana, Ian Nepomniachtchi, Gukesh Dommaraju i Wesley So, ali i Ivan Šarić, hrvatski velemajstor te bivši prvak Europe. Ovaj događaj, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, važan je jer se prenosi na platformi koju prati čak 180 milijuna ljudi, čime se značajno doprinosi vidljivosti Hrvatske u svijetu. Sav prihod od ulaznica i ove ćemo godine donirati, što predstavlja dodatnu motivaciju u našem radu", u ime organizatora izjavio je Marin Marušić, predsjednik organizacijskog odbora turnira.

Među ovogodišnjim natjecateljima su neka od najvećih imena šahovskog svijeta koji drže visoke pozicije na FIDE ljestvici, rang listi najboljih svjetskih šahista. U turniru će sudjelovati Fabiano Caruana (#3), Ian Nepomniachtchi (#5), Dommaraju Gukesh (#7), Wesley So (#9), Anish Giri (#14), Alireza Firouzja (#15), Levon Aronian (#18) Vidit Gujrathi (#22), Maxime Vachier-Lagrave (#25), koji je u Zagrebu pobijedio čak dva puta, te najviše rangirani domaći šahist Ivan Šarić (#39). Turnir u Zagrebu se tijekom svoje prve četiri godine postavio na sam vrh svjetske šahovske scene, što dokazuju i impresivne brojke iz 2021., kada je turnir dosegao 31,6 milijuna gledatelja online, postavši najgledanije šahovsko događanje te godine.

"Iz godine u godinu ponosan sam što ovaj događaj raste, napreduje i što se udomaćio u Zagrebu. Prije 10 godina obećao sam da ću, postavši građaninom Republike Hrvatske, pomoći da Hrvatska postane centar šahovskog svijeta. Danas je to stvarnost. U doba dominacije računala u šahu, najvažnije postaju emocije. Veselim se vidjeti emocije igrača u ovom turniru, njihove greške i genijalne poteze. Posebno sam sretan što smo ovdje igrali prošle godine, igramo ove godine i što ćemo ovdje igrati i u budućnosti", izjavio je ambasador natjecanja Garry Kasparov, šahist ruskog porijekla s hrvatskim državljanstvom.

Na samom otvaranju su se natjecateljima pridružili i mladi šahisti domaćih šahovskih klubova, koji su imali priliku zaigrati simultanu partiju protiv svojih šahovskih idola, Garryja Kasparova i ovogodišnjih natjecatelja, pružajući im nezaboravno iskustvo igranja s najpoznatijim imenima šaha.

Ovaj turnir humanitarnog je karaktera, naime, sav prihod od prodaje ulaznica bit će doniran potrebitoj organizaciji ili ustanovi. Donacije prihoda od prodaje ulaznica održavaju se već treću godinu zaredom, a prošlih je godina iznos prikupljen prodajom ulaznica doniran Zakladi hrvatskih športaša, Društvu Hrvatska žena, UNICEF-u te Osnovnoj školi Ante Kovačić. test

FOTO: Tomislav Jeffrey Jemrić

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!