Rukomet

Hrvatski rukometaši do 20 godina traže važnu pobjedu na startu Europskog prvenstva

Mario Borko • srijeda, 10.07.2024.
Hrvatski rukometaši do 20 godina traže važnu pobjedu na startu Europskog prvenstva

U slovenskom Celju danas počinje Europsko prvenstvo za rukometaše do 20 godina. Ovo je prvi kontinentalni turnir na kojem će nastupiti 24 reprezentacije, a Hrvatska će u pohod po medalju krenuti protiv neugodne Austrije...

Hrvatski rukometaši spremaju se za Olimpijske igre koje uskoro počinju u Parizu, a juniorska reprezentacija do 20 godina danas otvara Europsko prvenstvo u Sloveniji. Hrvatska na otvaranju igra protiv Austrije, a s obzirom na to da samo pobjednik skupine sigurno prolazi u daljnju fazu, pobjeda je imperativ.

Igraj na Hrvatska U-20 – Austrija U-20 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Europsko prvenstvo igra se u Celju, a na njemu sudjeluju 24 reprezentacije. Ovo je prvo prvenstvo ovakvog formata, na prethodnom prije dvije godine nastupilo ih je 16. Hrvatska je tada zauzela 14. mjesto, a sada su ambicije puno veće. Mladi rukometaši smješteni su u skupnu A s Austrijom, Sjevernom Makedonijom i Austrijom.

Samo pobjednik skupine ide sigurno u drugi krug. Dvije najbolje od šest drugoplasiranih reprezentacija također će proći dalje, ali tu je tablice podijeljena na dva dijela. Najbolji drugi iz skupina A, B i C te najbolji drugi iz skupina D, E, F idu u glavnu rundu.

S obzirom na komplikacije u ždrijebu, hrvatski rukometaši moraju ciljati na tri pobjede jer ih one jedine sigurno vode dalje. Austrija će biti najveći rival u grupi, a upravo protiv Austrijanaca se igra utakmica na otvaranju.

Hrvatska tako nema pravo na grešku. Mladi rukometaši pripremali su se u Ivanić Gradu, a u sklopu priprema pobijedili su Mađarsku u gostima (27:29), Sloveniju kod kuće (34:33) i u posljednjoj provjeri kinesku pokrajinu Jiangsu (37:24). Prije utakmice s Kinezima doživjeli su težak poraz u uzvratnom dvoboju protiv Slovenije (36:23).

Dobro je da su hrvatski rukometaši nakon toga odigrali još jednu utakmicu koju su pobijedili i tako podigli samopouzdanje. Protiv Austrije izabranici Nenada Zvonareka ulaze kao favoriti i moraju osvojiti dva boda.

Da će Austrija biti neugodan suparnik sugerira činjenica da je ona u sklopu priprema pobijedila Sloveniju 28:27, a mladi Austrijanci posljednju su provjeru imali protiv Kuvajta. Taj su izazov lako riješili s 33:24.

Austrijanci nemaju nekih zapaženih rezultata u ovoj kategoriji. Prije dvije godine nisu ni bili na Euru nego su igrali u Diviziji 2, ali proširenje ih dovelo na turnir. Austrija puno ulaže u rukomet, bila je hit prošlog seniorskog Europskog prvenstva i lako bi to mogla ponoviti i u juniorskoj konkurenciji.

Mjesto, vrijeme

Celje, Zlatorog Arena, 16:40

Prognoza

Hrvatska je relativno veliki favorit, ali utakmica će sigurno biti neizvjesna. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!