Nogomet

Slovenski doprvak otvara europsku sezonu kod Botev Plovdiva

Petar Jenjić • četvrtak, 11.07.2024.
Slovenski doprvak otvara europsku sezonu kod Botev Plovdiva
Foto: Daniel Kasap/HINA

Nogometaši Maribora, kao aktualni slovenski doprvaci, igraju u prvom pretkolu Europske lige. Na drugoj strani stajat će im Botev Plovdiv kao aktualni osvajač bugarskog kupa...

Večeras je na rasporedu još jedna zanimljiva utakmica u prvom pretkolu Europske lige. Bugarski Botev Plovdiv igra na domaćem terenu protiv Maribora s početkom u 20 sati, a njihov prvi dvoboj sudit će škotski sudac David Dickinson.

Igraj na Botev Plovdiv - Maribor na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Botev je kroz svoju povijest dva puta osvajao naslov prvaka Bugarske, a posljednju put još tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća. Zadnjih godina sve je konkurentniji u borbi za trofeje, a 36 godina suše prekinuli su 2017. godine osvajanjem nacionalnog kupa i superkupa. Sedam godina kasnije, ili da budem precizniji, prije nešto manje od dva mjeseca, osvojili su još jedan kup.

Na putu do titule u polufinalu su svladali favoriziranu CSKA Sofiju s ukupnih 3:0, dok su u finalu u golijadi slavili protiv prvaka Ludogoreca s 3:2. Tako je devetoplasirana momčad bugarskog prvenstva prošle sezone izborila svoje mjesto u pretkolima Europske lige, prvi put od 2018. godine kada je u trećem pretkolu ispala od portugalskog Maritima.

Tijekom pripremnog perioda odigrao je četiri utakmice, sve četiri protiv bugarskih klubova. prvo je s 1:0 bio bolji od Beroea, nakon toga s 5:2 protiv Černog Mora, da bi jedini poraz, zanimljivo, upisali protiv svoje druge momčadi (3:2). Prije osam dana rezultatom 2:0 svladao je Kumovgrad. U kadru momčadi je i hrvatski nogometaš Martin Sekulić.

S druge strane, Maribor kreće od prvog pretkola nakon osvajanja drugog mjesta u prvenstvu protekle sezone. Jasno, najtrofejnija slovenska momčad ima kudikamo više iskustva u europskim natjecanjima, međutim, grupnu fazu zadnji put je igrala još u sezoni 2017./18. u Ligi prvaka, nakon čega je u dva navrata ispadala u četvrtim pretkolima.

Momčad koju vodi Ante Šimundža odigrala je pet pripremnih utakmica. Svladala je Spartak Trnavu s 2:1 i Budućnost nešto uvjerljivije (3:0), nakon čega je remizirala s albanskom Egnatijom (2:2). Rapid Bukurešt nanio joj je teži poraz (4:0), dok je u zadnjem prijateljskom dvoboju Maribor bio bolji od CSKA 1948 Sofije rezultatom 2:1.

Dodajmo i to da su u kadru Maribora uvrštena i dva hrvatska nogometaša, Alen Dizdarević i Marko Kolar.

Što su rekli

Dušan Kerkez, trener Boteva: "Dugo smo se pripremali za Europu. Pred nama su dvije zahtjevne utakmice. Maribor redovito igra europske kupove, računamo da će i sada biti dobar. Ne znam Šimundžu osobno, ali znam njegov rad i rezultate. Uvijek sam volio igrati protiv dobrih protivnika, znamo da imaju više europskog iskustva od nas. Autsajderi smo, ali važno je dati sve od sebe."

Ante Šimundža, trener Maribora: "Sudbina je htjela da se vratim u Bugarsku nakon nekog vremena. Naravno, to ne mijenja naše želje i način razmišljanja. Mentalitet kluba ostaje isti, to je težak protivnik koji je dobio novu energiju novim stadionom. Žele biti kompetitivni, vrlo su pragmatični što su pokazali u kup utakmicama u kojima su svladali CSKA u polufinalu i Ludogorec u finalu."

Mjesto, vrijeme, suci

Hristo Botev, Plovdiv, 20:00

Sudac: David Dickinson (Škotska)

Zadnji susret

Nikada se ranije nisu susretali u službenim ili prijateljskim utakmicama.

Prognoza

S obzirom na to da je početak natjecateljske sezone, jako je teško prognozirati pobjednika, no za večeras prognoziramo da će obje ekipe postići barem po jedan pogodak. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Piše: Mario Borko

    Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Zavjesa na 17. Europsko prvenstvo se spustila, Španjolska je četvrtim naslovom postala rekorder, a prije nego što je stigla do te laskave...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!