Nogomet

FA se nada da će Southgate ostati izbornik, a on je uoči finala poručio: 'Moramo biti taktički savršeni'

Mario Borko • petak, 12.07.2024.
FA se nada da će Southgate ostati izbornik, a on je uoči finala poručio: 'Moramo biti taktički savršeni'
Foto: EPA

Engleska se spretno “dovukla“ do drugog uzastopnog finala Europskog prvenstva. Gareth Southgate utišao je kritičare, a svjestan je da će protiv Španjolske njegova momčad morati biti savršena...

Engleska je golom Ollieja Watkinsa u posljednjim minutama protiv Nizozemske osigurala nastup u drugom uzastopnom finalu Eura. Englezi su prije tri godine kod kuće poraženi od Italije nakon jedanaesteraca, a sada će u Berlinu protiv Španjolske pokušati isprati gorak okus i osvojiti prvi naslov prvaka Europe.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Gareth Southgate bio je cijeli turnir na udaru kritika. Engleska nije igrala dobro, ali pratila ju je sreća. Engleski izbornik izjavio je prije Eura da će napustiti reprezentaciju u slučaju da ne uspije osvojiti prvenstvo, a Engleski nogometni savez (FA) ima ogromnu želju zadržati ga neovisno o ishodu utakmice protiv Španjolske.

“Bilo bi pošteno reći da je Španjolska s obzirom na prikazano najbolja reprezentacija na turniru. Oni imaju dan više za oporavak prije finala i zato mi ovo vrijeme koje imamo moramo iskoristiti što je bolje moguće. Taktički moramo biti savršeni kako bi im se suprotstavili, ali nismo bez razloga stigli do finala“, rekao je uoči finala Southgate.

Declane Rice odigrao je sve raspoložive minute na ovom Euru i nije pretjerano reći da je jedan od ključnih igrača engleske reprezentacije. Nogometaš Arsenala u finalu Eura prije tri godine odigrao je 74 minute, a te će se utakmice zauvijek sjećati:

“Utakmica s Italijom će me vječno progoniti. Imamo novu povijesnu priliku osvojiti prvi europski naslov za našu zemlju. Nadam se da ćemo u tome uspjeti. Mi igrači to ne želimo samo zbog nas nego i zbog izbornika. Mislim da je on to zaslužio.“

Cole Palmer imao je fenomenalnu sezonu u dresu Chelseaja. Bio je drugi strijelac Premier lige, a na Euru je svoju priliku dobio tek u završnici treće utakmice protiv Slovenije. U polufinalu je dobio samo deset minuta, ali to mu je bilo dovoljno da upiše asistenciju za vodeći pogodak kojeg je postigao Ollie Watkins.

“Svi smo jako sretni nakon prolaska u finale. Imali smo veliko slavlje u svlačionici i u busu, ali ispred nas je ogromna utakmica. Ona može promijeniti naš život, život naših obitelji i učiniti sve ljude u Engleskoj ponosnima. To je upravo ono što želimo napraviti. Super je biti u finalu i moramo u tome uživati jer se to ne događa često, ali svi imamo nevjerojatnu želju za pobjedom. Nismo bili pravi na početku turnira, ali protiv Nizozemske se sve posložilo, odigrali smo najbolju utakmicu do sad. Igrao sam prošle godine u finalu Eura do 21 godine. Čak je i to bila velika utakmica, a mogu samo zamisliti kakva će biti ova“, rekao je Palmer.

Finale Eura na rasporedu je u nedjelju od 21:00. test

FOTO: EPA/OLIVIER MATTHYS

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!