Tenis

Alcaraz je favorit u reprizi prošlogodišnjeg polufinala, ali Medvedev na travi više nije šala

Mario Borko • petak, 12.07.2024.
Alcaraz je favorit u reprizi prošlogodišnjeg polufinala, ali Medvedev na travi više nije šala
Foto: EPA

Petak na Wimbledonu donosi dva polufinala u muškoj konkurenciji. U prvom se, isto kao i prošle godine, susreću Alcaraz i Medvedev. Španjolac je veliki favorit, prošli puta je glatko dobio meč u tri seta, ali nema garancije da će to ponoviti...

Protivno svim očekivanjima Daniil Medvedev u četvrtfinalu Wimbledona je u pet setova izbacio prvog igrača svijeta Jannika Sinnera i tako zakazao reprizu prošlogodišnjeg polufinala protiv Carlosa Alcaraza. Španjolac je kao i Talijan veliki favorit protiv ruskog tenisača, ali teško će ponoviti glatku pobjedu od 3-0 u setovima od prošle godine.

Igraj na Alcaraz - Medvedev na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Medvedev je bivši broj jedan, ali trenutno je na putu da postane jedan od najvećih “luzera“ muškog tenisa. Ruski tenisač osvojio je US Open 2022. godine, ali izgubio je preostalih pet Grand Slam finala, iako je u dva navrata imao vodstvo od 2-0 u setovima. Ruski tenisač specijalist je za tvrdu podlogu, a tome sugerira podatak da je do ovog Wimbledona samo dva puta uspio proći dalje od četvrtog kola na Roland-Garrosu i u All England Clubu.

Peti igrač svijeta prošle sezone je napravio veliki napredak kada je stigao do polufinala Wimbledona, a ove je taj uspjeh ponovio. Aleksandar Kovacevic u prvom kolu nije bio prevelika prepreka, ali je zato Medvedev već u drugom kolu izgubio set od Alexandrea Mullera.

S Francuzom se uspješno obračunao u četiri seta, a u trećem kolu je jedan set prepustio i Jan-Lennardu Struffu. Grigor Dimitrov bio bi veliki izazov za ruskog tenisača, ali Bugarin je kod zaostatka 5:3 u prvom setu predao meč. Sinner je bio postavljen za prvog nositelja i njegov susret s Alcarazom u polufinalu je bio izvjestan.

Ipak, Medvedev je imao drugačije planove i u pet setova je iznenađujuće pobijedio prvog igrača svijeta. Bio je to rekordni 36. meč na ovogodišnjem Wimbledonu koji se odlučivao u pet setova. Nikada na Grand Slamu nije bilo više petih setova.

Alcaraz je kao branitelj naslova prvi favorit turnira. Taj je status itekako opravdao u prva dva kola. Mark Lajal nije bio prevelika prepreka u prvom kolu, a Aleksandar Vukić se u drugom pokazao kao još manja. U trećem kolu Frances Tiafoe imao je prednost 2-1 u setovima, ali nakon što je meč u četvrtom setu otišao u tie break na terenu je postojao samo Španjolac koji je sa 6:2 u petom setu osigurao osminu finala.

Ugo Humbert iskoristio je u trećem setu opuštanje trećeg igrača svijeta, ali više od jednog seta nije mogao osvojiti. Tommy Paul dobro je ušao u četvrtfinalni meč i osvojio prvi set, ali nakon što se Alcaraz zagrijao u posljednja dva seta osvojio je samo četiri gema.

Alcarazu je ovo šesto polufinale na Grand Slamu. Do sad je tri puta prošao u finale i svaki puta nakon toga osvojio turnir.

Mjesto, vrijeme

London, Centralni teren, 14:30

Prošli dvoboj

Bit će ovo sedmi međusobni ogled ovih dvaju tenisača. Alcaraz ima četiri pobjede, a Medvedev dvije. Na Wimbledonu su Španjolac i Rus igrali dva puta. Prvi meč 2021. bio jednosmjerna ulica u kojoj je Medvedev slavio s 3-0 u setovima, a prošle godine dogodio se obrnuti scenariji u kojem je Alcaraz došao do 3-0 pobjede.

Prognoza

Alcaraz je veliki favorit i trebao bi drugu godinu zaredom igrati finale, ali Medvedev bi ovoga puta mogao pružiti bolji otpor i osvojiti set. test

FOTO: EPA/TIM IRELAND

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!