Nogomet

Borba za prvi trofej sezone, Zenit želi nastaviti s osvajanjima

Petar Jenjić • subota, 13.07.2024.
Borba za prvi trofej sezone, Zenit želi nastaviti s osvajanjima

Pred nama je početak sezone u ruskom nogometu, a u utakmici nacionalnog superkupa snage će odmjeriti Zenit St. Peterburg i Krasnodar...

Danas kreće nova sezone među ruskim klubovima, a otvorit će je utakmicom nacionalnog superkupa Zenit St. Peterburg i Krasnodar. Dvoboj za prvi trofej sezone igra se na Volgograd Areni u istoimenom gradu, a sudit će ga Pavel Kukujan.

Igraj na Zenit St. Peterburg - Krasnodar na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ruski superkup igra se od 2001. godine, a posljednje četiri godine osvaja ga Zenit i ove će ga ponovno pokušati obraniti. Klub iz St. Peterburga osvojio ga je ukupno u osam navrata, dok je Krasnodaru ovo prva utakmica uopće za ovaj trofej. Sedam puta osvajao ga je CSKA, tri puta Lokomotiv Moskva, dva puta Rubin Kazan i jednom Spartak Moskva.

Zenit je zadnjih šest godina osvajao naslove prvaka Rusije, pa tako i u protekloj sezoni. Nije mu bilo nimalo lako, a osigurao je u posljednjem kolu pobjedom 2:1 protiv Rostova i s bodom prednosti upravo ispred Krasnodara. Nekoliko dana nakon zadnjeg kola, osvojio je i nacionalni kup pobjedom od 2:1 protiv Baltika koji je, zanimljivo, ispao iz najvišeg ranga.

Tijekom pripremnog perioda odradio je tri prijateljske utakmice. Prvi je slavio u golijadi protiv Sočija s 5:2, nakon toga je minimalno slavio protiv argentinske Talleres Cordobe s 1:0, da bi ga prije pet dana porazila Crvena zvezda rezultatom 2:1, iako je Zenit vodio nakon prvog poluvremena.

S druge strane, Krasnodar još uvijek čeka na svoj prvi veliki trofej. Drugo mjesto prošle sezone najbolji mu je rezultat u povijesti, dok je još ranije dva puta igrao finala kupa i oba puta gubio. Međutim, momčad je sve bolja zadnjih godina i čini se da je samo pitanje vremena do prvog značajnijeg trofeja u klupskim vitrinama.

Kao i njegov protivnik, u pripremnom periodu odradio je tri utakmice. Prvo je svladao Kuban s 1:0, zatim je s 2:0 bio bolji od Dinama Mahačkale, da bi u zadnjoj utakmici s 3:2 svladao Rostov. Iako je dvije od tri utakmice odigrao protiv drugoligaša, momčad se napunila samopouzdanjem pred početak sezone.

Međutim, statistika mu ne ide na ruku jer je posljednju pobjedu protiv Zenita upisao još 2018. godine. Nakon toga Zenit je slavio u osam navrata, a četiri su završile remijem. U zadnjoj, odigranoj 13. travnja, Zenit je slavio u gostima s 1:2.

Što su rekli

Sergej Semak, trener Zenita: "Krasnodar se malo promijenio, ali ima i tri igrača na Copa Americi, no ostali će im biti dostupni. Neki igrači su otišlo, neki došli. Veliki im je plus povratak Fedora Smolova i sigurno će im donijeti dodatne opcije prema naprijed. Isto se može reći i za Viktora Saa kojem će ipak trebati vremena za prilagodbu. Njihov cijeli napad izgleda snažan, držali su se pri vrhu ljestvice do kraja, teško je predvidjeti kako će danas završiti."

Douglas Santon, igrač Zenita: "Svi se veselimo utakmici u subotu, bit će to još jedno finale i još jedna šansa za osvajanje trofeja. Dat ćemo sve od sebe da se to i dogodi. Novi igrači dobro su se prilagodili, pomoći će nam da odigramo dobro i upravo su ono što nam je trebalo. Nadam se pobjedi."

Mjesto, vrijeme, suci

Volgograd Arena, Volgograd, 19:30

Sudac: Pavel Kukujan

Zadnji susret

U utakmici 24. kola protekle sezone, Zenit je na gostovanju slavio s 1:2, iako je na poluvremenu bio u zaostatku.

Prognoza

Zenit je trenutno bolji od Krasnodara, ali s obzirom na početak sezone i borbu za trofej, teško je za predvidjeti. Blaga prednost momčadi iz St. Peterburga, ali danas očekujemo golove od obje ekipe. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!