Nogomet

De la Fuente: 'Najbolji savjet koji mogu dati svojim igračima je da igraju zabavan nogomet'

Mario Borko • nedjelja, 14.07.2024.
De la Fuente: 'Najbolji savjet koji mogu dati svojim igračima je da igraju zabavan nogomet'
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Španjolska će večeras u Berlinu pokušati osvojiti svoj četvrti naslov prvaka Europe. Protivnik je Engleska, a izbornik Luis de la Fuente najavio je susret i istaknuo da u njemu nema favorita...

Već nakon prvog kola na Euru Španjolska je bila reprezentacija koja je pokazala najviše. Impresivna pobjeda nad Hrvatskom pripisana je starosti Vatrenih, ali kako je turnir odmicao postalo je jasno da je Furija daleko najbolja reprezentacija na prvenstvu.

Igraj na Španjolska - Engleska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Na putu do finala svladala je domaćina Njemačku i tri top deset reprezentacije, a finalu će za svoj četvrti naslov igrati protiv Engleske koja je na potpuno suprotan način stigla do Berlina.

Luis de la Fuente prošle je godine osvojio Ligu nacija, sad će voditi još jedno finale, a svojim izabranicima je poručio: “Jedini savjet koji mogu dati svojim reprezentativcima dok se pripremaju za susret s Engleskom jest da ostanu vjerni svom identitetu igranja zabavnog nogometa.“

Španjolska je na Euru nanizala šest uzastopnih pobjeda, uključujući preokret protiv Francuske u polufinalu. Učinili su to bez žrtvovanja svog napadačkog stila, mentaliteta i samopouzdanja za koje De la Fuente vjeruje da im moraju ostati vjerni za nedjeljni okršaj:

"Ako mi nismo Španjolska, nemamo šanse. Mnogo smo radili da budemo bolji. Pokušat ćemo se nametnuti u nedjelju tako što ćemo biti mi. Postoje stilovi, načini igre. Imat ćemo i suparnika ispred sebe, ali naša tendencija je očita. Sutra ćemo naravno pokušati igrati u skladu sa svojim snagama. Ali ako ne budemo mogli, bit će zbog posebnih okolnosti igre, to neće značiti da se trend promijenio”.

Španjolci su do sad na turniru uputili nevjerojatnih 108 udaraca prema golu, od čega 37 u okvir. Taj podatak je najbolji dokaz da je De la Fuente pretvorio svoju momčad u onu koja više ne traži posjed lopte radi posjeda lopte nego zbog golova. S druge strane Engleska ima samo 66 udaraca prema golu, 19 u okvir.

Očekuje se da će finale biti kontrast stilova, ali De la Fuente ne vjeruje da bi se Španjolska trebala smatrati favoritom:

"Smireni smo. Nikada nismo izgubili perspektivu. Usredotočeni smo na ono što kontroliramo. Znamo da sutra nema favorita, bit će vrlo izjednačeno. Ostavit ćemo da o favoritima razgovaraju kladionice."

"Znamo da ako ne budemo na razini koju smo dosad pokazali, nećemo imati šanse za pobjedu, ali vjerujemo da ćemo uspjeti. Ponosan sam što vidim proces koji smo slijedili da bismo došli ovdje. Nitko ovoj momčadi nije dao ništa besplatno i imamo pravo biti vrlo ponosni. Postoji sadašnjost i velika budućnost. Vidjeti zemlju predanu ovoj nacionalnoj momčadi je divna stvar.” test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!