Nogomet

U finalu Eura sastaju se najbolja i najsretnija reprezentacija, a netko će svoj epitet danas izgubiti

Mario Borko • nedjelja, 14.07.2024.
U finalu Eura sastaju se najbolja i najsretnija reprezentacija, a netko će svoj epitet danas izgubiti
Foto: EPA

Danas je na rasporedu finale Europskog prvenstva. Od 21:00 u Berlinu se sastaju Španjolska i Engleska. Furija je reprezentacija koja je pokazala daleko najviše na turniru, a Englezi su bez obzira na blijeda izdanja opravdali status prvih favorita i stigli u finale...

Nakon mjesec dana uživanju u nogometu i ludnice Europskog prvenstva, stiglo je vrijeme i za posljednju utakmicu na turniru. Finale u Berlinu igrat će Španjolska i Engleska. Španjolci su reprezentacija koja je pokazala više od svih i zasluženo stigla do finala, a Englezi su preživjeli nekoliko kriznih trenutaka i drugi put zaredom igrat će finale Eura.

Igraj na Španjolska - Engleska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Španjolci su hit ovog Europskog prvenstva i sve više podsjećaju na zlatnu generaciju koja je 2008. godine “poharala“ Europu, zatim osvojila svjetski naslov, a potom i obranila europski. Furija je na prvenstvo stigla kao osvajačica Lige nacija, jedna od glavnih favorita, ali nitko nije očekivao takvu rapsodiju i šest zasluženih pobjeda, od čega tri protiv top deset reprezentacija i jedna protiv domaćina Njemačke.

Luis De La Fuente najzaslužniji je čovjek za ovakvu eksploziju španjolskog nogometa. Iako je Furija uvijek dominirala posjedom i bila je težak suparnik bilo kome, nedostajalo joj je konkretnosti. 63-godišnjak je to promijenio, njegova reprezentacija igra okomitije, posjed joj više nije jedino oružje i zaista izgleda nezaustavljivo.

Puno je takvoj igri pridonio dvojac Nico Williams i Lamine Yamal. Njihova brzina i okomitost donijeli su ono što je Španjolskoj godinama nedostajalo, a De la Fuente nije se libio staviti klasičnog napadača Alvara Moratu u prvih 11 iako su prijašnji izbornici često igrali s “lažnom devetkom“.

Za Španjolsku se na ovom turniru jednostavno sve poklopilo. Kemija na terenu je sjajna, svi igrači koji dobiju priliku isporučuju i to bi naposljetku moglo donijeti četvrti naslov prvaka Europe.

Put je za Furiju krenuo u Berlinu protiv Hrvatske, a sada će na istom mjestu završiti protiv Engleske. Osim pobjede protiv Vatrenih, Španjolci su redom nanizali Italiju, Albaniju, Gruziju, Njemačku i Francusku.

Bivši igrač Dinama Dani Olmo sasvim slučajno se prometnuo u ključnog igrača. Pedri se ozlijedio na početku četvrtfinala, a Olmo je golom i asistencijom donio Furiji polufinale u kojem je zabio, pokazalo se, gol za pobjedu. 26-godišnjak s tri gola dijeli prvo mjesto ljestvice strijelaca i mogao bi u finalu doći do Zlatne kopačke.

S druge strane Englezi teturaju cijeli turnir, ali jednostavno odbijaju pasti. Samo jedna pobjeda u skupini sa Srbijom, Danskom i Slovenijom. “Luđačke“ škarice Judea Bellinghama u posljednjim sekundama za produžetak protiv Slovačke, greda i jedanaesterci protiv Švicarske te pobjednički pogodak u posljednjoj minuti protiv Nizozemske slikovit je prikaz Engleske na Euru.

Čini se da su Englezi ispucali sreću za idućih deset godina, ali možda je još ponešto ostalo za finale u Berlinu. Gareth Southgate pod konstantnim je udarom kritika, glava mu je u osmini finala već bila na panju, ali žilavi izbornik je sve preživio i još jednom ušutkao kritičare.

Ipak, ne treba bježati od činjenice da Engleska izgleda loše, ispuhano i da je Southgate u početku turnira bio vrlo tvrdoglav, da bi kako je vrijeme prolazio sve više eksperimentirao i naposljetku u polufinalu pogodio s Olliejem Watkinsom i Coleom Palmerom koje je ubacio u igru, a oni su devet minuta kasnije donijeli pobjedu protiv Nizozemske.

Bellingham i Harry Kane opravdali su svoj zvjezdani status u nekim trenucima i uvelike su zaslužni za ulazak Engleske u finale. Prije tri godine na Wembleyju je sve bilo spremno za veliko slavlje i povratak nogometa kući, ali ispriječila se Italija. Sada će još jedna mediteranska zemlja stajati na putu, ali Englezi sada imaju više iskustva i znat će kako se postaviti.

Engleska na ovom turniru ima samo četiri strijelca koji su zajedno postigli sedam golova. Španjolska je pet zabila već u skupini, a u nokaut fazi je brojka narasla na 13. Čak devet Španjolaca postiglo je gol na ovom Euru i ne čudi da je Furija u velikom finalu favorit.

Što su rekli

Luis de la Fuente, izbornik Španjolske: "Ako mi nismo Španjolska, nemamo šanse. Mnogo smo radili da budemo bolji. Pokušat ćemo se nametnuti u nedjelju tako što ćemo biti mi. Postoje stilovi, načini igre. Imat ćemo i suparnika ispred sebe, ali naša tendencija je očita. Sutra ćemo naravno pokušati igrati u skladu sa svojim snagama. Ali ako ne budemo mogli, bit će zbog posebnih okolnosti igre, to neće značiti da se trend promijenio"

Gareth Southgate, izbornik Engleske: "Pokušali smo promijeniti način razmišljanja od samog početka, pokušali smo biti pošteniji o tome gdje smo bili kao nogometna nacija. Putovao sam na svjetska prvenstva, europska prvenstva i gledao vrhunske utakmice na velikim ekranima. Mi nismo bili ni na jednom od njih - jer prikazuju samo finale. Pa smo to morali promijeniti. Imali smo velika očekivanja, ali nisu odgovarala našim rezultatima. Sada, visoka očekivanja su još uvijek tu, ali imamo dosljedne nastupe na sigurno tri od posljednja četiri turnira"

Mjesto, vrijeme, sudac

Berlin, Olimpijski stadion, 21:00

Sudac: Francois Letexier (Francuska)

Prošli dvoboj

Engleska i Španjolska do sad su igrale 27 puta. Englezi su uspješniji, imaju 14 pobjeda dok Španjolci s druge strane imaju deset. U samo tri navrata u susretima ovih dviju reprezentacija nije bilo pobjednika.

Posljednji dvoboj datira iz 2018. kad su se Engleska i Španjolska, s Hrvatskom, našle u skupini Lige nacija. Španjolci su pobijedili na Wembleyju s 1:2, a Englezi na Benito Villamarinu s 2:3. Ta pobjeda odvela je Engleze na Final Four.

Na velikim natjecanjima Furija i Gordi Albion igrali su četiri puta. Posljednji put na Euru 1996., a Englezi su tada u četvrtfinalu nakon raspucavanja s bijele točke prošli dalje. 1982. na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj nije bilo golova, a dvije godine ranije u grupnoj fazi na Euru Englezi su slavili s 1:2.

Španjolska je svoju jedinu pobjedu protiv Engleza na velikim natjecanjima ostvarila 1950. godine u Brazilu, završilo je 1:0 za Furiju.

Prognoza

Španjolci su favorit, ali Englezi su “srećkovići“ ovog natjecanja i ako ih božica Fortuna ne napusti mogli bi nakon 58 godina čekanja osvojiti veliko natjecanje i premijerno postati prvaci Europe. test

FOTO: EPA/GEORGI LICOVSKI

EP 2024., nokaut faza

finale

Španjolska2:1Engleska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024., nokaut faza

finale

Španjolska2:1Engleska

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!