Rukomet

Martinović: 'Nadam se da ćemo na Olimpijskim igrama startati s pobjedom i onda otići što dalje'

Mario Borko • nedjelja, 14.07.2024.
Martinović: 'Nadam se da ćemo na Olimpijskim igrama startati s pobjedom i onda otići što dalje'
Foto: Pixsell

Hrvatska rukometna reprezentacija u Opatiji odrađuje drugi dio priprema za odlazak na Olimpijske igre u Parizu. Hrvatska na Igrama nije bila od 2016. godine pa će tako mnogi igrači upisati svoj debi na najvećem sportskom događaju na svijetu, a među njima i Ivan Martinović...

U Hrvatskoj su tri momčadska sporta ostavila velik trag. Košarkaši predvođeni Draženom Petrovićem donijeli su prvu veliku medalju 1992. na Olimpijskim igrama u Barceloni. Četiri godine kasnije u Atlanti u heroje su se prometnuli rukometaši, a 1998. Vatreni su na Svjetskom prvenstvu osvojili broncu.

Igraj na rukometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Košarkaši više nikada nisu postigli takav uspjeh i kult kojeg je nekad košarkaška reprezentacija imala je malo nestao, ali rukomet i nogomet još uvijek žive. Rukometaši i nogometaši su i u 21. stoljeću nastavili ostvarivati nevjerojatne uspjehe, a zlatna rukometna generacija Ivana Balića, Mirze Džombe, Blaženka Lackovića, Pere Metličića i drugih, imala je ogroman utjecaj na mlade.

Rukomet je u prvom desetljeću novog tisućljeća bio vjerojatno i sport broj jedan u Hrvatskoj, a generacije djece koja su u tom razdoblju kretala s rukometom sada polako ulaze u svoje najbolje igračke godine i zauzimaju svoje mjesto u reprezentaciji.

Prvi među jednakima je Ivan Martinović, igrač rođen 1998. godine u Austriji, odrastao je uz zlatnu generaciju, krenuo igrati rukomet, a sada će kao jedan od najboljih igrača predvoditi reprezentaciju na Olimpijskim igrama u Parizu:

“Otkako sam bio mali sam sanjao trenutak kad ću otići na Olimpijske igre. Neopisiv je osjećaj što ću na terenu predstavljati Hrvatsku na najvećem sportskom događaju na svijetu. Sjećam se 2004. u magli jer sam imao samo šest godina, ali sad je došao moj red da nastupim i jedva čekam.“

Martinović bi bio dio reprezentacije i prije tri godine, ali Francuska je u samoj završnici kvalifikacija ispustila veliku prednost protiv Portugala, izgubila i tako zbog gol razlike Hrvatskoj onemogućila nastup u Tokiju:

“Olimpijske igre su san svakog sportaša. Prije tri godine nismo se kvalificirali zbog jednog gola i sreća je zbog toga sad još u veća. Sve reprezentacije na turniru su vrhunske. Nadam se da ćemo startati s pobjedom i nakon toga otići jako daleko. Na Igrama je nešto lakše doći do medalje jer se nakon prolaska grupe igra jedna utakmica četvrtfinala, a u njoj je sve moguće. Nadam se da ćemo ostati svi zdravi i postići što bolji rezultat.“

Martinović će svoj san ostvariti 27. srpnja kad Hrvatska otvara turnir protiv Japana, a uz njega će na terenu biti i Domagoj Duvnjak koji je svoje prve nastupe u reprezentaciji ostvario kao dio Balićeve generacije:

“Još sam sretniji kada znam da ću sa svojim idolom Domagojem Duvnjakom zajedno zaigrati na Olimpijskim igrama.“

Hrvatska u srijedu igra prijateljsku utakmicu protiv Francuske, a onda ima još deset dana za pripremu turnira na kojem će u skupini, osim s Japanom, igra protiv Slovenije, Španjolske, Švedske i Njemačke. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!