Nogomet

Nepobjediva Kolumbija u finalu Copa Americe želi srušiti svjetske prvake i osvojiti svoj drugi naslov

Mario Borko • nedjelja, 14.07.2024.
Nepobjediva Kolumbija u finalu Copa Americe želi srušiti svjetske prvake i osvojiti svoj drugi naslov
Foto: EPA

U noći s nedjelje na ponedjeljak u Miamiju se igra finale 48. izdanja Copa Americe. U njemu se sastaju Argentina koja lovi rekordni 16. naslov i Kolumbija koja niz od 28. utakmica bez poraza želi okruniti drugim kontinentalnim naslovom u povijesti...

Na Copa Americi, koja se igra u SAD-u kao svojevrsna proba Svjetskog prvenstva 2026., za razliku od Eura, nastupa 16, a ne 24 reprezentacije. Iako je 48. izdanje Cope krenulo nešto kasnije od Europskog prvenstva, finale pada na isti dan.

Igraj na Argentina - Kolumbija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U Miamiju se u od 2:00 sastaju Argentina i Kolumbija. Argentinci su branitelji naslova, svjetski prvaci i neporaženi 13 utakmica na Copi. S druge strane Kolumbijci od veljače 2022. godine ne znaju za poraz. Niz nepobjedivosti traje već 28 utakmica i u domovini svi vjeruju da će trofej završiti u rukama kolumbijskih nogometaša.

Argentina je još uvijek predvođena Lionelom Messijem. Organizatori su se nadali da će Gaučosi preskočiti sve prepreke i doći do finala koje su predvidjeli u Miamiju, gradu u kojem osmerostruki osvajač Zlatne lopte nastupa za Inter.

Argentina je na turniru primila samo jedan gol, ali on je već u četvrtfinalu mogao biti koban. Nakon uvjerljivo odrađene grupne faze s tri pobjede protiv Kanade, Čilea i Perua, Gaučosi su u prvoj utakmici nokaut faze primili gol od Ekvadora u posljednjim sekundama i do polufinala su ponovno došli zahvaljujući nevjerojatnom Emilianu Martinezu.

Vratar Aston Ville obranio je dva jedanaesterca i tako popravio promašaj Messija koji je mogao biti vrlo skup i za Argentinu i za organizatore. Polufinale je donijelo reprizu iz grupne faze protiv Kanade i identičan rezultat, 2:0. Argentinci su prije dvije godine osvojili 15. Copu, prvu nakon 28 godina čekanja.

S tom su se titulom izjednačili na vrhu s Urugvajem, a noćas ga mogu preskočiti. Lautaro Martinez nije dio idealnih 11, ali s četiri gola u grupnoj fazi najbolji je strijelac reprezentacije i cjelokupnog turnira. Messi je poentirao samo jednom, Julian Alvarez dva puta, a finale će posebno emotivno biti za Angela Di Mariju koji se po završetku turnira oprašta od nacionalnog dresa.

Kolumbija se nalazi na mjestu na kojem su se Amerikanci nadali vidjeti Brazil. Kolumbijce to nije zanimalo i oni su svoju seriju neporaženosti s kojom su došli na turnir povećali na 28 utakmica. U grupi su pobijedili Paragvaj i Kostariku, a onda su u direktnom ogledu za prvo mjesto s Brazilom remizirali i tako si olakšali put do finala.

U četvrtfinalu Kolumbija je s 5:0 “razbila“ Panamu, a kontroverzno polufinale protiv Urugvaja, koje su obilježile nemile scene na tribinama, uspješno su odradili unatoč tome što su cijelo drugo poluvrijeme igrali s igračem manje. Jefferson Lerma je svojim golom donio minimalnu pobjedu.

Asistent mu je bio James Rodriguez koji u reprezentativnom dresu igra još jedan impresivan turnir. Bivši igrač Real Madrida ima šest asistencija i jedan gol i konkurira za najboljeg igrača Cope.

Kolumbija je svoj jedini naslov osvojila 2001. godine na domaćem terenu, a ovo joj je tek treći nastup u finalu. 1975 se na putu do osvajanja ispriječio Peru. Prije tri godine Kolumbijci su završili treći, a u polufinali ih je na jedanaestercima zaustavila upravo Argentina, točnije Martinez s tri obrane.

Mjesto, vrijeme, sudac

Miami, Miami Garden, 2:00

Sudac: Raphael Claus

Prošli dvoboj

Argentina i Kolumbija do sad su igrale 43 puta. Kolumbijci imaju samo devet pobjeda, osam puta je završilo neriješeno, a Argentina je trijumfirala 26 puta.

Upravo su Gaučosi nanijeli Kolumbiji posljednji poraz u veljači 2022. godine. Nakon toga Kolumbijci su krenuli u seriju od 28 utakmica bez poraza.

Prognoza

Kolumbija je hit prvenstva, Argentina djeluje turnirski nepobjedivo i na golu ima Martineza koji je praktički garancija pobjede ako će se osvajač odlučivati u raspucavanju s bijele točke. test

EPA/ERIK S. LESSER

Copa America 2024, nokaut faza

finale

Argentina1:0 *Kolumbija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Copa America 2024, nokaut faza

finale

Argentina1:0 *Kolumbija

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis14.07.2024. u 18:24
    nastupaju 16 momčadi jer conmebol ima samo 10 članica. morali su pozvati 6(!) gostujućih momčadi kako bi popunili broj takmaca.
    cameosis