Nogomet

Znači li odlazak Rukavine u Rijeku dolazak Pašalića u Dinamo?

Mario Borko • ponedjeljak, 15.07.2024.
Znači li odlazak Rukavine u Rijeku dolazak Pašalića u Dinamo?
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

U hrvatskom nogometu je uvijek uzbudljivo, a vijest o odlasku Gabriela Rukavine u Rijeku, bez odštete, uzburkala je duhove i otvorila mogućnost da Dinamo nakon Marka Pjace otme Rijeci i drugog reprezentativca Marca...

Europsko prvenstvo je gotovo, sav fokus nogometne javnosti ponovno se okreće ne domaće prvenstvo i do kraja svibnja iduće godine, osim kratkih reprezentativnih stanku, neće se micati. Dinamo i Hajduk uvijek su u tema broj jedan, nekima znače više i od reprezentacije, a priče o odlascima, dolascima i unutarnjem stanju momčadi nikada ne prestaju.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

I Modri i Bijeli imaju nove ljude na čelu koji su zaduženi za dovođenje igrača. U Dinamu je tu ulogu preuzeo Marko Marić, a u Hajduku je iz kopački u “markirano“ odijelo uskočio Nikola Kalinić. U Osijeku je Boto već dosta toga “smoto“, a u Rijeci caruje Damir Mišković.

Dolazak nove vlasti u Dinamo nije ništa promijenio po pitanju poslovanja zagrebačkog kluba i Rijeke, ali će čelni čovjek Riječana sigurno u startu biti krući nego što je to bilo prije. Sportske novosti tvrde da je Dinamo za Marca Pašalića spreman platiti četiri milijuna eura, a da se možda nešto i zaista kuha potvrđuje priča o mogućem odlasku Gabriela Rukavine u suprotnom smjeru.

Marko Pjaca odradio je sezonu u Rijeci u kontinuitetu, bio jedan od najboljih igrača lige i zaslužio poziv Dinama. Krilni napadač, koji je i prije igrao za Modre i njihov je veliki navijač, nikada nije skrivao ambiciju povratka u rodni grad, ali Mišković je prije početka prijelaznog roka tvrdio da od toga neće biti ništa.

Na kraju je to ispalo još jedno pucanje u prazno, a Pjaca je u Austriji na pripremama s Dinamom. Plavi su u tom slučaju iskoristili otkupnu klauzulu (1.5 milijuna eura) i predsjedniku Rijeke su bile vezane ruke. Kod Pašalića je situacija potpuno drugačija.

Vatreni ima važeći ugovor s Rijekom i ona ga može prodati po cijeni kakvoj želi. Ponude s istoka bile su financijski odlične, ali igrač ih je odbio. Zasad nema novih informacija da se inozemni klubovi interesiraju za Pašalića, a on se pod budnim oko Željka Sopića priprema za europske izazove s Rijekom.

Ipak, ima nekoliko naznaka da bi bivši igrač Borussije Dortmund mogao završiti u Dinamu, a Rukavinin odlazak mogao bi biti dio tog dogovora. Podsjetimo da je Pašalićev agent Andy Bara koji je nedavno kroz slučaj Belinho izgladio odnose s Dinamom i istaknuo prijateljstvo s Marićem.

Možda su ratne sjekire oko mladog Brazilca zakopane upravo zato da bi se dogovorilo nešto veliko. Dinamo je vrlo oprezan na tržištu, ne forsira i ne želi potrošiti velik novac za dovođenje igrača. No, Modre samo korak dijeli od Lige prvaka i dojam je da bi trebali biti konkretniji.

Desno krilo glavno je pitanje u Dinamu. Takuro Kaneko nije otkupljen, a priča se da Dario Špikić odlazi. U tom slučaju Sergej Jakirović ostao bi prije utakmice koja nosi desetine milijuna eura bez jedne od najvažnijih pozicija u momčadi.

Dinamo ima unutarnje rezerve na tom mjestu, ali nijednom igraču to nije prirodna pozicija. Teško je za vjerovati da bi Modri u jednu od najvažnijih sezona u novijoj povijesti krenuli bez desnog krila. I upravo zato dolazak Pašalića ne djeluje tako nerealno.

Marić i ljudi u klubu očito grade priču oko hrvatskog reprezentativca, stišću Miškovića i nadaju se da će se čekanje isplatiti. To je najlogičnije objašnjenje zašto Dinamo još uvijek nema desno krilo koje je kvalitetom na razini ostatka momčadi.

Špikić je nedavno na tržištu vrijedio 3.5 milijuna eura, sad mu je cijena pala na dva, ali Dinamo bi njegovom prodajom i puštanjem Rukavine mogao pokriti dobar dio iznosa od pet milijuna eura koji bi navodno zadovoljio Rijeku.

Raskid ugovora s Rukavinom i njegov odlazak bez odštete nema pretjeranog smisla s obzirom na to da je sam Jakirović u siječnju jasno komunicirao da klub ima dobru ponudu iz MLS-a, a trenutni ugovor krilnog napadača s Dinamom vrijedi do 2028. godine.

20-godišnjak je odradio solidnu posudbu u Gorici i spreman je za veći izazov, a Sopić je pokazao da vrlo dobro funkcionira s brzim krilnim igračima. Pašalićeva se vrijednost procjenjuje na četiri milijuna eura, uskoro će napuniti 24 godine, a za A vrstu je nastupio pet puta i zabio jedan gol.

To što je bio među putnicima na Euro, bez obzira na to što nije zaigrao, sigurno mu je još malo podiglo cijenu, a dolazak u Dinamo za njega bi bilo veliki iskorak. Hrvatski prvak nudi mogućnost nastupa u Ligi prvaka i siguran status reprezentativca ako igre i rezultati budu na nivou.

Suradnja Dinama i Rijeke je puno bolja nego što to Mišković komunicira s javnošću, iz Maksimira rijetko “otrovne strelice“ lete u suprotnom smjeru, ali zato je ispod cijene prošlo ljeto odletio Niko Janković, a sada bi mogao i Rukavina.

Modri će sigurno željeti nešto zauzvrat, spremni su to i platiti, a Pašalić bi Dinamu dao dodatnu snagu i ispunio kvotu pojačanja za ovo ljeto. Naravno, ako svi ostali ostanu u klubu. Ponajprije se tu misli na Brunu Petkovića.

Dinamo ima povijesnu priliku za ući u Ligu prvaka, bilo bi dobro da mu u tome pomogne Pašalić, ali možda se taj jedan veliki transfer kojeg svi navijači čekaju, do sad su svi igrači osim Pjace (ispod cijene) došli bez odštete, dogodi u sam smiraj prijelazno roka, a do onda će se još mnoge priče i kombinacije izvrtjeti medijskim prostorom. test

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!