Nogomet

Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

Mario Borko • srijeda, 17.07.2024.
Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...
Foto: EPA

Zavjesa na 17. Europsko prvenstvo se spustila, Španjolska je četvrtim naslovom postala rekorder, a prije nego što je stigla do te laskave titule najprije je okončala nogometni put jednog velikog igrača, tihog radnika koji je karijeru odradio u jednim kopačkama i čijih ćemo kvaliteta postati svjesni tek sad kad ga više ne bude...

Nogomet je sport broj jedan, najvažnija sporedna stvar na svijetu i neobjašnjivi fenomen koji već više od 100 godina kontinuirano raste, a nekada i zaustavlja ratove. Oni koji ga ne vole ili ga prate površno reći će da je to gruba igra u kojoj znojni muškarci trče za platnenom loptom, ali za zaljubljenike u sport, nogomet je umjetnost, estetika i plemenita igra koju igraju samo najveći znalci.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Svijet se mijenja rapidnom brzinom, majstori izumiru i kvantiteta je polako zamijenila kvalitetu. Brže, bolje, jače i efikasnije traži se u svemu pa tako i u nogometu. Čovječanstvo danas nema vremena čekati potez virtuoza i njegov izum jer će u međuvremenu doći nešto novo i njegov djelo postat će nevažno prije nego što ugleda svjetlo dana.

Nabrojeni i njima srodni elementi danas su najvažniji u nogomet. Analitika je stigla iz američki sportova i pravi majstori igre više nisu u prvom planu jer možda ne zadovoljavaju trkačke kapacitete ili su preslabi u duelu. Nogomet se sve manje igra glavom, a sve je ovisniji o automatizmima i atleticizmu.

Ipak, najtalentiraniji nađu svoje mjesto i u takvom svijetu jer oni najbolji jednostavno uvijek isplivaju i dokažu da su bolji od drugih. Upravo takav je bio Toni Kroos. Nije bio brz, nije bio fizički impozantan ili radilica koje se ne gasi. Bio je igrač kojeg je bilo užitak gledati, igrač koji je nogomet igrao glavom i godinama bio brana estetike i nogometne genijalnosti, a radio je to tako nježno da ga neki nisu ni primijetili.

Übermensch

Nadčovjek, kako drugačije opisati igrača koji je godinama bio jedna od glavnih figura i pokretačkih snaga najvećeg nogometnog kluba i jedne od najvećih nogometnih nacija na svijetu, a uz sve to bilo ga je milina gledati i diviti se njegovim potezima.

Nijemac je loptu udarao drugačije od drugih, razmišljao je brže, uvijek je bio na pravom mjestu, a sve je to radio s nevjerojatnom lakoćom.

Toni Kroos rođen je 4. siječnja 1990. godine u Greifswaldu na samom sjeveroistoku Njemačke. Tamo je i započeo igračku karijeru, a sa 16 godina je preselio na jug, u Bavarsku gdje se pridružio njemačkom gigantu Bayern Münchenu. Prije nego što je zaigrao za prvu momčad s njemačkom reprezentacijom do 17 godina bio je treći na Svjetskom prvenstvu, a pritom je zabio pet golova i ponio titulu najboljeg igrača turnira.

Debi za Bavarce upisao je 26. rujna 2007. godine i odmah protiv Energie Cottbus za 18 minuta na terenu upisao dvije asistencije. Do kraja te sezone i do polovice iduće povremeno je u Bayernu dobivao prilike, ali njegov pravi uspon počinje odlaskom na posudbu u Bayer Leverkusen.

Kroos je u mlađim kategorijama igrao ofenzivnije, nekad čak i na krilu, a sjajan udarac i centaršut bili su već tada njegov zaštitni znak. Eksploziju je doživio u dresu Apotekara u sezoni 2009./10. kada je u 33 utakmica, kao lijevni vezni u formaciji 4-4-2, postigao devet golova i upisao 12 asistencija.

U Münchenu je opet trebao malo vremena za prilagodbu, nastavio je igrati ofenzivnije, ali brojke mu nisu bile tako impresivne kao u Leverkusenu.

S Bavarcima je osvojio Ligu prvaka, a na njegov nogometni razvoj puno je utjecao i Pep Guardiola. Španjolac je Kroosa počeo spuštati sve niže, a iako je pod njegovom palicom odigrao samo jednu sezonu, napredovao je kao igrač i te 2014. je s Elfom stigao do svetog grala, svjetskog naslova u Brazilu.

Kroos je odigrao sve dostupne minute, a prvenstvo je završio s dva gola i četiri asistencije. Pogotke je postigao u ponižavanju Brazila u čuvenoj 7:1 pobjedi. Bio je među kandidatima za igrača turnira, a možda bi da je tada imao današnji status Zlatna lopta pripala upravo njemu.

Kralj dijagonala u Kraljevskom klubu

Kroos je nakon fenomenalnog Svjetskog prvenstva, gdje je završio u momčadi turnira, za 25 milijuna eura prešao iz Bayerna u Real Madrid. Stigao je kao zamjena za Xabija Alonsa i preuzeo poziciju po kojoj ga danas svim pamte.

Rijetki su tada mislili da će ostaviti tako dubok trag, ali Nijemcu nije trebalo dugo da zadobije ljubav Madridista. U deset brilijantnih sezona, pet puta je osvojio Ligu prvaka, četiri puta LaLigu, ali zanimljivo samo jednom španjolski kup.

Ukupno 25 trofeja, 465 nastupa, 28 golova i 99 asistencija podario je Kroos Los Blancosima.

Činio je s Lukom Modrićem i Casemirom najbolji vezni red na svijetu, možda i u povijesti, a kao jedini preostali prvotimac velikog trojca u sezoni 2023./24. bio je glavni orkestrator 15. titule prvaka Europe i 36. naslova prvaka Španjolske.

Sve vrijeme bio je jedan od najboljih dodavača na svijetu. Njegove brojke u svim kategorijama su elitne, a u sezoni 2016./17. bio je najbolji asistent LaLige. Posebno će u sjećanju ostati njegove precizne “rezane“ dijagonale koje je isporučivao s ogromnim postotkom uspješnosti.

Deutschland, Deutschland, auf wiedersehen

Sa samo 34. godine Kroos je odlučio reći dosta nogometu. Iako mu je još uvijek mogao puno dati, otišao je tiho, na vrhuncu u svojoj domovinu, ali nije dobio kraj kakav je želio. Za Elf je debitirao 2010. prije Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici gdje je ulazio s klupe.

Za svoju je zemlju odigrao 114 utakmica, zabio 17 golova i upisao 21 asistenciju. Nastupio je na sedam velikih natjecanja, a najupečatljiviji trenutka, možda i u cijeloj karijeri, dogodio se na Svjetskom prvenstvu u Rusiji u drugom kolu skupine protiv Švedske.

Njemačka je bila pred ispadanjem, a onda je Kroos u posljednjim sekundama pokazao djelić svoje magije, fantastičnim slobodnim udarcem skinuo paučinu i ostavio svoju reprezentaciju na životu. Elf je ipak na kraju, kao branitelj naslova, ispao već u grupi, a Kroos je protiv Južne Koreje bio tragičar jer se lopta od njegove noge nespretno odbila, nakon čega su Koreanci zabili gol.

Razočaranje s reprezentacijom doživio je i tri godine kasnije na Euru, a onda je odlučio da je dosta i oprostio se od nacionalnog dresa. Njemačka je nastavila rasipati ugled, ponovno je na SP-u ispala u grupi, a prije Eura djelovala je izgubljeno. DFB je na klupu postavio Julian Nagelsmann, a on je uvjerio Kroosa da se vrati i pomogne svojoj zemlji.

Veznjak taj poziv nije mogao odbiti, a dobio je i priliku da karijeru završi s trofejem pred domaćom publikom. Njemačka je u osam utakmica nakon njegovog povratka izgubila samo jednom i to nakon 120 minuta od Španjolske. U četvrtfinalu Europskog prvenstva Nijemci su izgubili od Furije, a Kroosu je igračku karijeru okončala država u kojoj je nogometno najviše dao.

To je još jedna ironija života, ali tako je očito trebalo biti.

Ostavština

Na kraju se vraćamo na početak i priču o modernom nogometu. Odlaskom Kroosa plemenita igra izgubila je jednog od posljednjih kreativaca i majstora koji su iskakali iz šablone i svojom genijalnošću stvarali igru.

Umijeće udaranja lopte kakvu je imao Nijemac sigurno neko vrijeme nećemo gledati na zelenim travnjacima diljem svijeta. Jednog dana će se nogomet vjerojatno vratiti estetici, a tim budućim generacijama Kroos će služiti kao jedna od glavnih inspiracija.

Kroos je sve uspjehe postizao u istom modelu kopački, imao je svoju rutinu feniranja istih prije početka utakmice. Nikada nije bio upadljiv niti se nečim isticao. Takvi mirni tipovi često prolaze ispod radara, a tek kada zajednica postane svjesna da će ih izgubiti iskoče u prvi plan.

Nijemac je tri puta bio član Fifinih najboljih 11, a posljednji put, sad već davne, 2017. godine. Ništa bolja nije ni Uefa koja ga je isto samo tri puta uvrstila u svoju najbolju momčad. Kroos nikada nije bio ni među glavnim kandidatima za Zlatnu loptu.

Vjerojatno će, sad kad je u mirovini, za minulu sezonu dobiti još pokoje priznanje, možda bi bio i kandidat za Zlatnu loptu da je Njemačka osvojila Euro, ali nagrade su ionako šminka koja Kroosa nikada nije zanimala.

Svaki odlazak je težak. Svaki odlazak boli, a kada tvoj odlazak boli nekog drugog onda znaš da si ostavio trag. Milijune nogometnih zaljubljenika zabolio je odlazak Tonija Kroosa, ali nogomet ga nikada neće zaboraviti.

Ostaje se samo za nadati da će genijalni Nijemac nogometu nakon igračke karijere pridonijeti na neki novi način, a do tada Dankeschön Toni!

FOTO: EPA/NEIL HALL

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!