Ostali sportovi

Tour de France, 17. etapa: Carapaz pobjednik, Pogačar ostao vodeći

HINA, Mario Borko • srijeda, 17.07.2024.
Tour de France, 17. etapa: Carapaz pobjednik, Pogačar ostao vodeći
Foto: EPA

U vrlo uzbudljivoj 17. etapi Tour de Francea pobjedu je odnio Ekvadorac Carapaz. Vodeći u ukupnom poretku Tadej Pogačar nije imao svoj dan, ali je zadržao osjetnu prednost u odnosu na pratitelje...

Aktualni olimpijski pobjednik u cestovnoj vožnji, ekvadorski biciklist Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) pobjednik je 17. etape ovogodišnjeg Tour de Francea vožene od Saint-Paul-Trois-Chateauxa do vrha uspona na SuperDevoluy u dužini od 177.8 kilometara, dok je Slovenac Tadej Pogačar (UAE Emirates) zadržao vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Igraj na sve sportove na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Carapaz, pobjednik Gira d'Italia, koji je početkom ovogodišnjeg Toura na jedan dan čak nosio i žutu majicu vodećeg u ukupnom redoslijedu, trijumfom u SuperDevoluyu kompletirao je kolekciju etapnih pobjeda na sve tri velike trotjedne utrke.

Upravo je Carapaz tijekom čitave etape bio jedan od najaktivnijih vozača, nebrojeno se puta pokušao infiltrirati u neki bijeg, a to mu je konačno i uspjelo 55 kilometara prije cilja kada je bio dijelom velike skupine od preko 40 vozača koja se izdvojila iz pelotona.

Konačni obračun za etapnu pobjedu počeo je 18 kilometara prije cilja, odnosno početkom pretposljednjeg uspona dana na Noyer, tada je Britanac Simon Yates (Jayco AlUla) pojačao tempo, a na taj napad jedini je odgovoriti uspio Carapaz. Otprilike dva kilometra prije vrha tog uspona, odnosno 13 kilometara prije cilja, Carapaz se uspio odvojiti od Yatesa te na cilj stići s 37 sekundi prednosti u odnosu na drugog Britanca.

Iako je i prije ove etape imao više od tri minute prednosti u odnosu na prvog pratitelja, branitelja naslova Danca Jonasa Vingegaarda (Visma-Lease a Bike), Pogačar se odlučio na još jedan napad i u srijedu, otprilike kilometar prije završetka uspona na Noyer je pojačao i napravio 20-ak sekundi prednosti u odnosu na Vingegaarda i trećeg u ukupnom redoslijedu Belgijanca Remca Evenepoela (Soudal-QuickStep).

Ipak, na spustu su Vingegaard i Evenepoel dostigli Pogačara da bi Evenepoel bio najbolji na posljednjem, 3.8 kilometara dugačkom usponu prema SuperDevoluyu te je ciljem prošao 10 sekundi ispred Pogačara, odnosno 12 ispred Vingegaarda.

Četiri dana prije završetka utrke Pogačar tako ima 3:11 minuta bolje vrijeme od drugog Vingegaarda, odnosno 5:09 minuta u odnosu na trećeg Evenepoela. test

Rezultati 17. etape:
1. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost) 4:06:13
2. Simon Yates (VB/Jayco-AlUla) +37
3. Enric Mas (Špa/Movistar) +57
4. Laurens De Plus (Bel/INEOS Grenadiers) +1:44
5. Oscar Onley (VB/dsm-firmenich) +1:44
6. Guillaume Martin (Fra/Cofidis) +2:36
7. Magnus Cort (Dan/Uno-X Mobility) +2:38
8.Wout Poels (Niz/Bahrain Victorious) +2:39
9. Jordan Jegat (Fra/TotalEnergies) +2:39
10. Alex Aranburu (Špa/Movistar) +2:39

Ukupni poredak:
1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 70:21:27
2. Jonas Vingegaard (Dan/Visma-Lease a Bike) +3:11
3. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-QuickStep) +5:09
4. Joao Almeida (Por/UAE Emirates) +12:57
5. Mikel Landa (ŠPa/Soudal-QuickStep) +13:24
6. Carlos Rodríguez (Špa/INEOS Grenadiers) +13:30
7. Adam Yates (VB/UAE Emirates) +15:41
8. Giulio Ciccone (Ita/Lidl-Trek) +17:51
9. Derek Gee (Kan/Israel-Premier Tech) +18:15
10. Santiago Buitrago (Kol/Bahrain Victorious) +18:35

FOTO: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!