Nogomet

Nastavlja se pritisak na Fifu, neprofitna organizacija traži suspenziju Izraela

HINA, Mihaela Bradovski • četvrtak, 18.07.2024.
Nastavlja se pritisak na Fifu, neprofitna organizacija traži suspenziju Izraela
Foto: EPA

Međunarodni nogometni savez (FIFA) trebao bi Izraelu zabraniti sudjelovanje u svim nogometnim aktivnostima zbog rata u pojasu Gaze, ocjena je neovisne legalne analize odvjetnika specijaliziranih za međunarodno pravo i ljudska prava.

Palestinski nogometni savez (PFA) još je u svibnju zatražio od Fife suspenziju Izraela zbog "genocida kojeg vrši u Gazi", a taj je zahtjev podržala i Azijska nogometna konfederacija (AFC). FIFA je na taj zahtjev odgovorila traženjem hitne legalne evaluacije situacije obećavši kako će ona biti predstavljena javnosti na izvanrednom sastanku njezina vijeća u srpnju.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Nema dvojbe kako ponašanje Izraela u Palestini potkopava sve Fifine ciljeve. Izrael je prekršio međunarodno priznata ljudska prava Palestinaca što je u suprotnosti s člankom 3. Diskriminira Palestince na osnovu rase, nacionalnosti i rođenja što je izravno kršenje članka 4(1). Njegovo ponašanje potkopava humanitarne ciljeve opisane u članku 5.1(b). Stoga ponašanje Izraela zahtijeva suspenziju, u skladu sa stajalištem koje je usvojila FIFA u odnosu na slična kršenja njezinih ciljeva i međunarodno priznatih ljudskih prava", stoji u evaluaciji koju su napravili odvjetnici Max du Plessis i Sarah Pudifin-Jones, a koje je angažirala neprofitna organizacija za socijalnu pravednost Eko.

Iz Eka su dodali kako je njihova peticija kojom od Fife, ali i od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) traže izbacivanje Izraela iz međunarodnih sportskih natjecanja sakupila više od 380,000 potpisa.

Predsjednik PFA Jibril Al-Rajoub kazao je kako bi suspenzija Izraela bila u skladu s dosadašnjim Fifinim odlukama o suspenziji ili izbacivanju svojih članica koje su kršile njezine ciljeve. Južnoafrička Republika je tako suspendirana 1961. godine zbog provođenja aparthejda, Jugoslaviji je 1992. zabranjeno natjecati se zbog kršenja UN-ovih sankcija, a 2022. i FIFA i UEFA ekspresno su reagirale suspenzijom Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

I ranije je PFA tražila suspenziju Izraelskog nogometnog saveza (IFA) zbog kršenja međunarodnog prava od strane izraelske vlade, ali i zbog diskriminacije arapskih igrača. Poznato je kako su neki izraelski klubovi i prije početka rata u Gazi odbijali angažirati igrače ako su Arapi. test

FOTO: EPA/LAURENT GILLIERON

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Piše: Mario Borko

    Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Zavjesa na 17. Europsko prvenstvo se spustila, Španjolska je četvrtim naslovom postala rekorder, a prije nego što je stigla do te laskave...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!