Ostali sportovi

Kompletirana lista ruskih i bjeloruskih sportaša na Olimpijskim igrama u Parizu

Branimir Korać, HINA • četvrtak, 18.07.2024.
Kompletirana lista ruskih i bjeloruskih sportaša na Olimpijskim igrama u Parizu
Foto: EPA

Na konačnom popisu sudionika Olimpijskih igara u Parizu našlo se 15 ruskih i 16 bjeloruskih reprezentativaca, koji su zadovoljili sve postavljene kriterije od strane Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) pa će nastupiti bez nacionalnih obilježja, kao pojedinačni neutralni sportaši.

Ni Rusiji ni Bjelorusiji nije dopušteno natjecati se u ekipnim sportovima, kao ni pod nacionalnim obilježjima, zbog njihove uloge u invaziji na Ukrajinu, a kriteriji prihvatljivosti za status pojedinačnih neutralnih sportaša uključivali su nepovezanost s ruskim vojnim i sigurnosnim snagama te nepodržavanje rata u Ukrajini.

Bivši pobjednik US Opena, ruski tenisač Danil Medvjedev, najzvučnije je ime među onima koji su odlučili od 26. srpnja do 11. kolovoza boriti se za olimpijsko odličje, bez obzira što to neće moći činiti pod nacionalnom zastavom.

Natjecatelji i natjecateljice u tenisu najbrojniji su među ruskim predstavnicima i čine gotovo polovicu od 15 prijavljenih sportaša. Osim Medvjedeva, u muškoj konkurenciji će nastupiti Roman Safiulin i Pavel Kotov, dok će se u konkurenciji tenisačica natjecati Jekaterina Aleksandrova, Mira Andrejeva, Diana Šnajder i Jelena Vesnina.

Ostatak ruske ekspedicije za Pariz čine predstavnici i predstavnice u biciklizmu, kanuu/kajaku, plivanju, gimnastici (trampolin) i tekvondou.

Bjeloruski sportaši i sportašice će se natjecati u biciklizmu, gimnastici (trampolin), plivanju, hrvanju, dizanju utega, veslanju, kanuu/kajaku i streljaštvu.

Više ruskih sportaša prvotno je dobilo odobrenje od strane MOO-a, ali ih njihovi pojedini sportski savezi nisu htjeli poslati u Parizu pod postavljenim uvjetima, kao i zbog toga što nekim drugim vrhunskim sportašima nije odobren nastup. test

FOTO: EPA/MAST IRHAM

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!