Nogomet

Malmö nakon neugodnog poraza u prošlom kolu traži iskupljenje

Mario Borko • petak, 19.07.2024.
Malmö nakon neugodnog poraza u prošlom kolu traži iskupljenje
Foto: FaH

U Švedskoj je prvenstvo točno na polovici. Malmö je vodeći i ima lijepu prednost ispred prvih pratitelja, a danas će je na gostovanju kod Siriusa pokušati dodatno povećati. Sirius se nalazi na sredini tablice, ali nije daleko od zone ispadanja…

Malmö nakon neugodnog poraza u prošlom kolu i prije početka europskih obveza traži sva tri boda U Švedskoj je prvenstvo točno na polovici. Malmö je vodeći i ima lijepu prednost ispred prvih pratitelja, a danas će je na gostovanju kod Siriusa pokušati dodatno povećati. Sirius se nalazi na sredini tablice, ali nije daleko od zone ispadanja…

Švedski prvak Malmö na polovici švedskog prvenstva nalazi se na dobrom putu da obrani titulu i osvoji 24. naslov u povijesti. Nebesko-plavi uskoro kreću s kvalifikacijama za Ligu prvaka, a prije nego što ih sustignu europske obveze žele u prvenstvu stvoriti što veću prednost. Tim više je današnje gostovanje kod Siriusa bitnije.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Malmö je posljednjih deset godina apsolutni vladar švedskog nogometa. Iako ne osvaja titule u nizu, od zadnjih deset pripalo mu ih je pet. U aktualnu sezonu momčad Henrika Rydstroma krenula je furiozno sa šest pobjeda zaredom. Onda se dogodio poraz kod Elfsborga, a nakon toga je Malmö ponovno zaredao sa sedam utakmica bez poraza.

U prošlom kolu aktualni prvaci poraženi su u gostima kod trećeplasiranog Mjällbyja s 2:1. Bez obzira na ishod, Malmö je i u toj utakmici bio bolja momčad. Imao je posjed lopte od gotov 70 posto i čak 25 udaraca prema vratima suparnika koji su prema njegovim uputili samo dva, ali su oba završila u mreži.

Isaac Kiese Thelin najbolji je strijelac švedskog prvenstva s 11 golova, a 32-godišnji napadač na svom kontu ima i četiri asistencije. Samo u posljednjih šest utakmica zabio je pet golova i upisao dvije asistencije. Prvi pratitelj na listi najboljih strijelaca je njegov klupski suigrač Erik Botheim koji je postigao devet pogodaka.

Uz spomenuti dvojac treba istaknuti i Sebastiana Nanasija. 22-godišnji krilni napadač najbolji je igrač lige, a trenutno je na brojci od pet golova i čak osam asistencija (najviše u ligi). Uz takav napadački trojac jasno je zašto je Malmö zabio čak 11 golova više od prve sljedeće ekipe u ligi.

Sirius je osmu sezonu u nizu član najelitnijeg razreda švedskog nogometa. Trenutno se nalazi na devetom mjestu s 18 osvojenih bodova, a nikada nije bio bolje plasiran od sedmog mjesta. Klub iz Uppsala osnovan je prije 117 godina, a najveći uspjeh kluba u povijesti je finale kupa davne 1924. godine.

Klub je od tada prosječan, a tako je i u ovoj sezoni. 18 bodova u 14 utakmica, gol razlika 21-21 i deveto mjesto savršeno su u skladu sa Siriusovim mogućnostima. Christer Mattiasson drugu je sezonu na klupi Plavo-crnih, a osvaja 1.45 bodova po utakmici.

U prošlom kolu Sirius je ostvario veliku domaću pobjedu protiv GAIS-a od 3:1 i takon pobjegao iz zone ispadanja. Klubovi od osmog do 14. mjesta, koje nosi doigravanje za opstanak, natiskani su u pet bodova i tri boda u prošlom kolu bila su vrlo važna za Sirius.

Općenito forma je uzlazna jer je Sirius od posljednjih osam izgubio samo dvije utakmice. U momčadi se ističe Danac Yousef Salech koji je zabio devet golova i jedan je od najboljih strijelaca u prvenstvu.

Mjesto, vrijeme

Uppsala, Studenternas IP, 19:00

Zadnji susret

U dosadašnjih 15 susreta otkako se Sirius vratio u prvu ligu, Malmö ima čak 12 pobjeda. Dva puta je bilo neriješeno, a Sirius je jedinu pobjedu ostvario prije dvije godine. Plavo-crni su tada na domaćem terenu slavili s 2:1, a u posljednjem susretu Malmö je u gostima pobijedio s 1:3

Prognoza

Malmö je ogroman favorit i sve osim njegove pobjede bili bi iznenađenje. Sirius svoju šansu nalazi u tome što su Nebesko-plavi možda mislima već u Ligi prvaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Piše: Mario Borko

    Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Zavjesa na 17. Europsko prvenstvo se spustila, Španjolska je četvrtim naslovom postala rekorder, a prije nego što je stigla do te laskave...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!