Nogomet

FIFA odgodila odluku o suspenziji Izraela

HINA, Mihaela Bradovski • petak, 19.07.2024.
FIFA odgodila odluku o suspenziji Izraela
Foto: EPA

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) odgodila je odluku o palestinskom zahtjevu za suspenzijom Izraela iz međunarodnog nogometa do nakon Olimpijskih igara u Parizu. FIFA je objavila kako su obje strane zatražile više vremena za podnošenje svojih stavova.

Palestinski nogometni savez (PFA) u svibnju je zatražio od Fife suspenziju Izraela zbog "genocida kojeg vrši u Gazi", a taj je zahtjev podržala i Azijska nogometna konfederacija (AFC).

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Nakon zahtjeva za produženje od obje strane, koje je FIFA odobrila, potrebno je više vremena kako bi se ovaj proces zaključio s dužnom pažnjom i potpunošću," objavila je FIFA na svom X računu poručivši kako će pravna procjena biti poznata do 31. kolovoza.

Olimpijske igre u Parizu održat će se od 26. srpnja do kolovoza, a Izrael se kvalificirao za muški nogometni turnir.

Prije nekoliko dana skupina odvjetnika specijaliziranih za međunarodno pravo pozvala je Fifu da zabrani nastup Izraelu zbog kršenja nekoliko Fifinih statuta koji se odnose na ljudska prava i humanitarne ciljeve.

"Nema dvojbe kako ponašanje Izraela u Palestini potkopava sve FIFA-ine ciljeve," između ostalog stoji u evaluaciji koju su napravili odvjetnici Max du Plessis i Sarah Pudifin-Jones, a koje je angažirala neprofitna organizacija za socijalnu pravednost Eko.

Kritičari optužuju Izrael za genocid nad Palestincima, što Izrael negira tvrdeći kako su njegovi udari usmjereni na militante i da imaju za cilj spriječiti još jedan napad poput onog 7. listopada kada su Hamasovi militanti ubili 1.200 ljudi i uzeli više od 250 talaca u prekograničnom napadu na južni Izrael. test

FOTO: EPA/YOAN VALAT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Piše: Mario Borko

    Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Zavjesa na 17. Europsko prvenstvo se spustila, Španjolska je četvrtim naslovom postala rekorder, a prije nego što je stigla do te laskave...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!