Nogomet

Osnaženi Zenit kreće u lov na sedmu uzastopnu titulu prvaka Rusije

Mario Borko • subota, 20.07.2024.
Osnaženi Zenit kreće u lov na sedmu uzastopnu titulu prvaka Rusije
Foto: Pixsell

Danas kreće nova sezona ruskog prvenstva. Zenit Sankt Peterburg prvak je već šest godina zaredom i želi nastaviti taj niz. U prvom kolu gostuje kod Samare koja je prošlu sezonu završila na devetom mjestu...

Diljem Europe polako kreću nogometna prvenstva. Izuzetak nije ni Rusija koja je još uvijek iz dobro znanih razloga suspendirana iz Uefinih natjecanja. Ruska liga malo se maknula iz fokusa javnosti, ali to nije poremetilo Zenit koji je nastavio svoju veliku dominaciju. Trenutno je u nizu od šest uzastopnih titula, a danas na gostovanju kod Samare kreće po sedmu.

Igraj na KS Samara – Zenit Sankt Peterburg na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Samara, punim imenom PFK Krilja Sovjetov Samara, redoviti je član ruske Premijer lige od njenog osnutka 1992. godine. U posljednjih deset godina klub je imao uspona i padova pa je tako u tri navrata ispadao iz najvišeg ranga, ali se ekspresno vraćao. Samara nikada nije osvojila trofej, četiri puta je zaustavljena u finalu kupa, posljednji put u sezoni 2020./21.

Prošle sezone momčad Igora Osinjkina završila je kao deveta u ruskom prvenstvu. U ljetnoj stanci nije bilo puno dolazaka, a bilo je nekoliko odlazaka. Jurij Gorškov transferiran je za 1.26 milijuna eura upravo u Zenit, a Aleksandra Ćirkovića je nakon sezone na posudbi za 1.20 milijuna eura otkupio TSC Bačka Topola.

Još nekolicina igrača je otišla besplatno, a stigao je samo Sergej Pesjakov, iskusni 35-godišnji vratar. Najbolji igrač iz prošle sezone Benjamin Garre ostao je u klubu. Argentinac je stigao u siječnju 2023. godine, a do sad je u 43 nastupa zabio 12 golova i pet puta asistirao.

Samara je odigrala četiri prijateljske utakmice i ostvarila jednu pobjedu, jedan poraz i dva remija.

Zenit se prošlosezonskom titulom izjednačio sa Spartak Moskvom po broju ukupno osvojenih naslova, deset. Klub iz Sankt Peterburga ima šest naslova u nizu i želi nastaviti svoju dominaciju. Tome u prilog ide 17 milijuna eura koje je klub do sad potrošio na pojačanja. Svi igrači su stigli iz ruske Premijer lige.

Ističe se ime Maksima Glušenkova koji je Lokomotiv Moskvi plaćen 6.30 milijuna eura. Sergej Volkov iz Krasnodara je stigao za pet milijuna eura, a još jedan igrač Lokomotiva, koji je već prošlu sezonu proveo na posudbi u Zenitu, Wilson Isidor otkupljen je za četiri milijuna eura.

Sergej Semak i dalje je na klupi. Glavni trener Zenita postao je u svibnju 2018. godine, a u tom razdoblju osvojio je šest naslova prvaka, dva ruska kupa i pet ruskih superkupova. Dva puta je proglašen za najboljeg trenera ruske Premijer lige.

Zenitu nedostaju europski izazovi. Klub je u pravilu predominantan u domaćem prvenstvu, ali Krasnodar ga je prošle sezone zamalo skinuo s trona. U vrlo uzbudljivom prvenstvu Zenit je završio prvi s 57 bodova, Krasnodar je imao 56, isto kao i Dynamo Moskva, a Lokomotiv je ostao samo četiri boda iza novog/starog prvaka.

Zenit je odigrao tri prijateljske utakmice. Istaknimo da je izgubio od Crvene zvezde s 2:1, a prije dva tjedna pobjedom protiv Krasnodara osvojio je superkup. Pojačanja smo nabrojili, značajnijih odlazaka nije bilo, a posebno treba istaknuti ostanak Matea Cassierra. Kolumbijac je prošle sezone s 21 golom ponio titulu najboljeg strijelca u prvenstvu.

Mjesto, vrijeme, sudac

Samara, Samara Arena, 16:30

Sudac: Sergej Ivanov (4.42 žuta kartona po utakmici)

Zadnji susret

Posljednji susret ove dvije momčadi odigrale su krajem ožujka. I tada se igralo u Samari, a završilo je 1:1. Prije toga Zenit je imao niz od pet uzastopnih pobjeda, a Samara je svoju posljednju izborila prije nešto manje od dvije godine kada je kod kuće u prvenstvu slavila s 2:0.

Prognoza

Zenit je favorit i trebao bi opravdati taj status na startu prvenstva. test

FOTO: Bane T. Stojanovic/ATAImages

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Piše: Mario Borko

    Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Zavjesa na 17. Europsko prvenstvo se spustila, Španjolska je četvrtim naslovom postala rekorder, a prije nego što je stigla do te laskave...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!