Tenis

Duje Ajduković danas može postati deveti Hrvat u finalu ATP turnira

Mario Borko • subota, 20.07.2024.
Duje Ajduković danas može postati deveti Hrvat u finalu ATP turnira
Foto: FaH

Ajduković je teniska senzacija tjedna. Na turniru u Bastadu preko kvalifikacija je stigao do polufinala, a tamo će snage odmjeriti s jednim od najvećih svih vremena Rafaelom Nadalom. Hrvatska je od svoje samostalnosti imala osam igrača u finalu turnira iz ATP serije, a Splićanin može postati deveti...

Tenis je u Hrvatskoj jedan od najpopularnijih sportova. Iako, često podcijenjen i na profesionalnoj razini zapušten, nema većeg mjesta koje nema teniski teren. To je jedan i od glavnih razloga zašto su Hrvati tako uspješni u tenisu, ali bili bi i uspješniji da postoji izgrađen sustav.

Igraj na ATP Bastad na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ovako samo vrlo talentirani pojedinci uz pomoć entuzijasta, najčešće roditelja, postižu sjajne rezultate kojima su onda svi ponosni, ali ne shvaćaju koliko je truda i odricanja potrebno za doći na vrhunsku razinu.

Hrvatska je dva puta osvajala Davis Cup, a još je toliko puta gubila i u finalima. Samo 16 država je do sad uspjelo osvojiti najprestižnije tenisko momčadsko natjecanje na svijetu, a 11 ih je to napravilo više puta.

Goran Ivanišević bio je jedan od najpopularnijih sportaša za vrijeme rata. Donio je dvije olimpijske medalje 1992., a njegova finala Wimbledona i trenutak konačnog osvajanja 2001. imaju posebno mjesto u hrvatskoj sportskoj povijesti.

Tenis je kroz godine izgubio tu povezanost s navijačima kao što je ima nogomet i nekad se uspjesi, poput Donne Vekić u polufinalu Wimbledona ili Marina Čilića u polufinalu Roland-Garrosa uzimaju zdravo za gotovo.

Duje Ajduković vrijedno se cijele godine, daleko od očiju javnosti, bori za svoje mjesto pod teniskim suncem. To mu je napokon i uspjelo ovaj tjedan u švedskom Bastadu gdje je preko kvalifikacija stigao do polufinala turnira iz ATP serije, a tamo će snage odmjeriti s kraljem zemljane podloge Rafaelom Nadalom.

23-godišnji Splićanin već je ulaskom u polufinale ostvario uspjeh karijere, a kada bi se nekim čudom ušuljao i u finale postao bi tek deveti hrvatski tenisač koji je izborio finale turnira u pojedinačnoj konkurenciji iz ATP serije.

Ivanišević je rekorder s 49 finala, a pobijedio je u njih 22. Za vratom mu puše Čilić s 20 naslova i 16 izgubljenih finala. Ivan Ljubičić je karijeru završio s deset naslova i 14 poraza u finalima, a Ivo Karlović je osvojio osam titula u ukupno 19 nastupa u finalima.

Mario Ančić prerano je morao prekinuti tenisku karijeru zbog bolesti u 26. godini, a do tada je osvojio tri titule u 11 finala. Borna Ćorić još uvijek nije uspio ispuniti svoj puni potencijal, a u devet dosadašnjih finala, tri je puta izlazio kao pobjednik.

Ivan Dodig i Goran Prpić imaju jedan, ali vrijedan ATP naslov u pojedinačnoj konkurenciji. Prpić je u svoja tri finala uspješan bio jedino u Umagu, a Dodig je svoj jedini naslov osvojio u Zagrebu.

Dakle, svi hrvatski tenisači koji su se dokopali finala uspjeli su barem jednom u karijeri osvojit ATP naslov. Ajduković još uvijek ima dalek put i dugu karijeru ispred sebe, ali već danas može postati deveti igrač, iz jedne od najuspješnijih teniskih nacija, koji će izboriti finale. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!