Nogomet

U Belgiji sezona kreće borbom za trofej u kojoj USG traži osvetu za izgubljeno prvenstvo

Mario Borko • subota, 20.07.2024.
U Belgiji sezona kreće borbom za trofej u kojoj USG traži osvetu za izgubljeno prvenstvo
Foto: EPA

Večeras se od 20:00 u finalu belgijskog superkupa sastaju aktualni prvak Club Brugge i osvajač kupa Royal Union Saint-Gilloise. Oba kluba su u odnosu na prošlu sezonu doživjela neke promjene i žele u novu krenuti s osvajanjem trofeja...

Kao što je to tradicija u mnogim zemljama, početku prvenstva prethodi superkup. Takva je praksa i u Belgiji gdje se nacionalno prvenstvo vraća idući vikend, a danas će snage odmjeriti Club Brugge i Royal Union Saint-Gilloise.

Igraj na Club Brugge - USG na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Domaćin susreta bit će aktualni osvajač belgijskog prvenstva Club Brugge. Plavo-crni su prošle sezone osvojili svoj 19. naslov prvaka, a večeras će pokušati doći do 18. trofeja u superkupu. Brugge u zadnje vrijeme dominira belgijskim nogometom, osvojio je pet od sedam posljednjih naslova i s obzirom na način poslovanja ne čini se da bi ga netko tako brzo mogao skinuti s trona.

Plavo-crni su veći dio prošle sezone bili daleko od naslova prvaka, ali spasilo ih je pravilo koje pri podijeli lige na ono za prvaka i za ispadanje prepolavlja osvojene bodove pa je tako Bruggeov zaostatak od 19 bodova za USG-om pao na samo šest. To se u Ligi za prvaka dostiglo i jedan bod prednosti ispred USG-a bio je Bruggeu dovoljan za osvajanjem titule.

Najbolji igrač kluba u prošloj sezoni Igor Thiago transferiran je u Brentford za vrtoglavih 33 milijuna eura, a taj je novac uložen u nekoliko pojačanja. Brugge je potrošio 25 milijuna eura na igrače u svakoj liniji. Gustaf Nilsson stigao je iz glavnog konkurenta USG-a za 6.5 milijuna eura i trebao bi nadoknaditi golove koje je generirao Brazilac.

je kao privremeno rješenje na klupi donio naslov, za nagradu je dobio novi ugovor, a službenom debiju lovit će novi trofej.

Royal Union Saint-Gilloise povijesno je klub od ogromnog značaja za Belgiju. Iako je sve svoje najveće uspjehe postigao u prvoj polovici prošlog stoljeća, u posljednjih se nekoliko sezona potpuno približio samom vrhu i prošle sezone je ostao bez naslova isključivo zbog kontroverznog pravila o prepolavljanju bodova.

Za utjehu je ostao prvi trofej nakon 89 godina. USG je u finalu belgijskog kupa s 1:0 pobijedio Royal Antwerp i tako prekinuo povijesno dugi post. Alexander Blessin napustio je klupu nakon samo jedne sezone i otišao u St. Pauli koji će voditi u Bundesligi.

Bivši reprezentativac, 36-godišnji Sebastien Pocognoli dobio je prvu priliku kao glavni trener u seniorskom nogometu i odmah će igrati za trofej.

Klub su napustili spomenuti Nilsson koji je otišao u Club Brugge i Mohamed Amoura koji je pojačao redove Wolfsburga. Velik je to udarac za ofenzivni dio momčadi, a kao zamjene su dovedeni Mohammed Fuseini iz Sturm Graza i Anouar Ait El Hadj iz Genka.

Mjesto, vrijeme

Bruges, Jan Breydel Stadium, 20:00

Zadnji susret

Posljednji susret, koji se na kraju pokazao kao ključnim za osvajanje prvenstva, završio je 2:2. Brugge je bio domaćin, imao je vodstvo, a USG se u završnici spasio poraza.

Prognoza

Club Brugge je favorit, puno je više uložio u momčad i razlika u kvaliteti bi trebala biti vidljiva. test

FOTO: EPA/OLIVIER MATTHYS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Piše: Mario Borko

    Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Zavjesa na 17. Europsko prvenstvo se spustila, Španjolska je četvrtim naslovom postala rekorder, a prije nego što je stigla do te laskave...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!