Ostali sportovi

Ukrajina s dosad najmanjim brojem sportaša na Olimpijskim igrama

Branimir Korać, HINA • subota, 20.07.2024.
Ukrajina s dosad najmanjim brojem sportaša na Olimpijskim igrama
Foto: EPA

Ukrajina je poslala svoju najmanju reprezentaciju ikada na Olimpijske igre u Parizu usred rata s Rusijom koji traje već 29 mjeseci.

Na Olimpijskim igrama u Parizu nastupit će samo 140 ukrajinskih sportaša, što je najmanji broj u povijesti sudjelovanja Ukrajine na Igrama.

Ruska invazija natjerala je sportaše i trenere na bijeg pred borbama i oštetila sportske objekte, a učestala upozorenja o zračnim napadima i produljeni nestanci struje uzrokovani ruskim bombardiranjem prekidaju trening.

"Proveli smo nebrojene sate bez struje, bez vode, u mraku, na hladnoći, na vrućini. Mislim da smo prošli kroz sve", rekla je mačevalačica Vlada Harkova, dok su se ona i drugi sportaši okupili s dužnosnicima na ispraćaju u središtu Kijeva kasno u petak. "Ovi uvjeti su nas ojačali i spremni smo pokazati cijelom svijetu da smo unatoč svemu Ukrajinci i da smo nesalomljivi kao ukrajinski narod."

Podaci ukrajinskog ministarstva sporta pokazali su da je 479 sportaša i trenera ubijeno od početka ruske invazije u veljači 2022. Više od 500 sportskih objekata je uništeno, uključujući 15 olimpijskih baza za trening.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) preporučio je da se sportašima iz Rusije i njezinog saveznika Bjelorusije zabrani sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima, ali im je od tada dopušteno da se kvalificiraju za Igre u Parizu kao neutralni sportaši. Ukupno 25 sportaša iz Rusije i Bjelorusije dobilo je dopuštenje za natjecanje na Olimpijskim igrama u Parizu, koje se otvaraju u petak. test

FOTO: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!