Ostali sportovi

Hrvatsku će na Paraolimpijskim igrama predstavljati 22 parasportaša

HINA, Mihaela Bradovski • nedjelja, 21.07.2024.
Hrvatsku će na Paraolimpijskim igrama predstavljati 22 parasportaša

Na 17. Ljetnim paraolimpijskim igrama koje će se od 28. kolovoza do 8. rujna održati u Parizu nastupit će 22 hrvatska parasportaša u šest sportova.

Nakon Olimpijskih igara, glavni francuski grad ugostit će i najbolje parasportaše svijeta. Na POI u Parizu očekuje se nastup više od 4.000 parasportaša iz oko 160 zemalja svijeta među kojima i 22 hrvatska sportaša.

Najviše predstavnika Hrvatska će imati u atletici, deset (Deni Černi, Ivan Katanušić, Matija Sloup, Erik Fabian Kaurin, Luka Baković, Velimir Šandor, Miljenko Vučić, Marijan Presečan, Mikela Ristoski, Ivana Purkić).

U para stolnom tenisu hrvatske boje će braniti četvero sportaša (Anđela Mužinić Vincetić, Helena Dretar Karić, Mirjana Lučić, Borna Zohil), po troje u paraplivanju (Dino Sinovčić, Emma Mečić, Paula Novina) i bocciji (Anamarija Arambašić, Dora Bašić, Davor Komar), te po jedan u paratriatlonu (Antonio Franko) i parataekwondu (Ivan Mikulić).

"Ova brojka je u okviru očekivanog. Zadovoljan sam jer će u Parizu nastupiti sedam naših sportaša kojima će to biti prve paraolimpijske igre. U sastavu imamo i brojne iskusne sportaše kojima će to biti treće, četvrte Igre. Većina sportaša je na završnim pripremama, a 22. kolovoza delegacija kreće prema Parizu," kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić.

"Od osamostaljenja hrvatski parasportaši nastupili su na osam ljetnih paraolimpijskih igara osvojivši ukupno 26 medalja. Nadamo se kako će i u Parizu nastaviti postizati vrhunske rezultate," dodao je predsjednik HPO-a.

Podsjetimo, Hrvatska je do sada osvojila 26 medalja na ljetnim Paraolimpijskim igrama pri čemu pet zlatnih, osam srebrnih i 13 brončanih medalja.

Najbrojniju reprezentaciju Hrvatska je imala u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine sa 25 predstavnika, dok je na zadnjim igrama u Tokiju, također bilo 22 predstavnika. Najuspješnije Igre bile su u Pekingu gdje su hrvatski parasportaši osvojili tri zlata i jedno srebro, dok su u Tokiju osvojili sedma medalja, ali bez zlata - tri srebra i četiri bronce.

Pariz će po treći put organizirati Olimpijske igre nakon 1900. i 1924. godine, ali će prvi put biti domaćin najboljim paraolimpijcima. Naime, tek od Seoula 1988. godine Olimpijske i Paraolimpijske igre se održavaju u istom gradu.

U Parizu će po prvi put ceremonija otvaranja i zatvaranja igara održati na otvorenom, u samom centru grada. Predviđanja organizacijskog tima u kontekstu gledatelja su više od 2,5 milijuna ljudi na tribinama čime će Pariz oboriti rekord koji je do sada držao London 2012. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!