Automoto

McLaren 'dogovorio' Piastriju pobjedu, burni dani su pred Red Bullom

Branimir Korać • nedjelja, 21.07.2024.
McLaren 'dogovorio' Piastriju pobjedu, burni dani su pred Red Bullom
Foto: EPA

Vrlo burna bila je utrka za Veliku nagradu Mađarske. Trijumfirao je McLaren s Oscarom Piastrijem na prvom i Landom Norrisom na drugom mjestu, a mjesto na postolju pripalo je i Lewisu Hamiltonu...

Australac Oscar Piastri stigao je do svoje prve pobjede u Formuli 1. Piastri je slavio nakon što ga je propustio u završnici njegov momčadski kolega Lando Norris.

U kvalifikacijama je McLaren odradio odličan posao pa su Norris i Piastri krenuli iz prvog reda, Norris kao prvi, a Piastri drugi.

Međutim Piastri je sjajno startao dok je Norris zaspao na startu i ostao bez vodeće pozicije. U borbu s njima upustio se i Max Verstappen, on je izguran sa staze, ali se uspio vratiti ispred Norrisa.

Vrlo brzo iz Red Bulla javili su Maxu da vrati poziciju Norrisu kako ne bi bio kažnjen, a ubrzo je to i učinio uz dosta nagovaranja, čini se s pravom jer je izgledno kako ne bi bio kažnjen.

Verstappen je bio vrlo nervozan od početka utrka, iznimno nezadovoljan taktikom za koju se momčad odlučila te je većinu vremena proveo u svađi sa svojim inženjerom.

Vrhunac je bio nepromišljeni potez Verstappena koji je napao Hamiltona, zaletio se bez rezona i onda naglo zakočio nakon čega se Hamilton zabio u njega b ez da je tu bilo imalo njegove krivice. Verstappen je završio van staze, uspio se vratiti, ali i izgubiti i četvrtu poziciju gdje ga je prestigao Leclerc.

Pokušao je Max istjerivati pravdu tvrdeći da je krivica Hamiltonova, ali iz momčadi su mu poručili posve otvoreno da im ne pada na pamet ići se svađati nakon takvog djetinjastog poteza.

Do kraja utrke Verstappen se primirio, ali nema sumnje kako će imati burne razgovore u narednim danima.

Fokus se do kraja prebacio na vrh gdje je Lando Norris dva puta ranije išao u boks nego Piastri i tako je došao na vrh i stekao prednost. U McLarenu su htjeli ispasti fer prema mladom Piastriju i molili su Norrisa da ga propusti. Kada je već bio na pet sekundi prednosti poručio im je da ga dostigne pa će ga propustiti, ali Lando je jurio, prednost je rasla, a preko radija su pokušavali sa svim trikovima i pričama o momčadi i prijateljstvu nagovoriti ga da uspori.

Na kraju je Norris pristao, usporio je u završnici utrke i propustio Piastrija koji je odjurio do svoje prve pobjede u karijeri.

Burna utrka u kojoj je bilo svega, a na kraju McLaren je ispao veliki pobjednik. test

Velika nagrada Mađarske:
1. Oscar Piastri (McLaren) 1:38:01.989
2. Lando Norris (McLaren) +2.141
3. Lewis Hamilton (Mercedes) +14.880
4. Charles Leclerc (Ferrari) +19.686
5. Max Verstappen (Red Bull) +21.349
6. Carlos Sainz (Ferrari) +23.073
7. Sergio Perez (Red Bull) +39.792
8. George Russell (Mercedes) +42.368
9. Yuki Tsunoda (RB) +1:17.259
10. Lance Stroll (Aston Martin) +1:17.976
...

FOTO: EPA/MARTIN DIVISEK

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!