Nogomet

Švedski velikan s novim trenerom po bodove odlazi na teško gostovanje

Mario Borko • ponedjeljak, 22.07.2024.
Švedski velikan s novim trenerom po bodove odlazi na teško gostovanje

Točno na kraju prve polovice švedskog prvenstva sastaju se GAIS Göteborg i AIK Stockholm. Susjede na prvenstvenoj ljestvici dijele samo dva boda i jasno je da je ovo utakmica od velike važnosti...

Večeras od 19 sati prvu polovicu švedskog prvenstva zaključit će GAIS Göteborg i AIK Stockholm. Susret je to sedme i osme momčadi u Švedskoj. AIK je u vrlo lošoj formi, ali je prošli tjedan došao do važne pobjede, a GAIS će nakon tri utakmice tražiti novu pobjedu.

Igraj na GAIS Göteborg – AIK Stockholm na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

AIK je jedan od velikana u Švedskoj. Ima 12 naslova prvaka, 17 puta je bio drugi (najviše u Švedskoj) i često predstavlja svoju zemlju u Europi. Ipak, prošle sezone se jedva spasio ispadanja, a iako je u ovu krenuo puno bolje, na polovici prvenstva ponovno je vrlo blizu zone ispadanja.

Klub iz glavnog grada ima 20 bodova i drži osmu poziciju, što na papiru djeluje solidno, ali 14. Kalmar ima samo četiri boda manje. To mjesto vodi u doigravanje za ostanak u ligi, a nije ni začelje, kojem AIK bježi osam bodova, tako daleko. S druge strane, europska mjesta se čine van dometa i švedskom velikanu je sad najbitnije da održi stabilnost i ne zakomplicira si situaciju.

Forma nije obećavajuća i dovela je do smijene trenera. Prije ljetne stanke od mjesec dana, koja je trajala od početka lipnja do početka srpnja, AIK je izgubio pet od sedam utakmica, a u četiri poraza svaki put je primio najmanje tri gola. Elfsborg mu je zabio šest, a Malmö pet.

Henning Berg je smijenjen, a doveden je Mikkjal Kjartansson Thomassen, slabo poznati stručnjak s Farskih otoka. Ovo će mu biti debi jer je dvije utakmice nakon stanke vodio Henok Goitom. AIK je u tom razdoblju izgubio kod kuće od Kalmara i pobijedio u gostima Halmstad.

Ioannis Pittas bio je strijelac u oba susreta. Cipranin je zabio gol u svakoj od posljednjih pet utakmica i s devet je pogodaka drugi strijelac švedskog prvenstva. Realizacija nije pretjerani problem, ali AIK ima drugu najgoru obranu u ligi, prima više od dva gola po utakmici i novi će se trener morati pozabaviti upravo s time.

GAIS je klub s bogatom tradicijom. Četiri je puta bio prvak Švedske, ali posljednji put davne 1954. godine. Od tada je lutao o prve do nižih liga, a ovo mu je povratnička sezona nakon 12 godina izbivanja iz najelitnijeg razreda. GAIS je, s 22 boda u 14 utakmica, na vrlo dobrom putu da uspije ostati u ligi.

Instantno ispadanje nije nešto što bi klub želio. Fredrik Holmberg glavni je trener već gotovo tri godine i on je dokaz da u Göteborgu ima strpljenja i da se teži konstanti. Ulazak u prvenstvo je bio solidan, u pravilu se pobjeđivalo ili gubilo, a prvi remi je stigao tek u 12. kolu protiv Hammarbyja. Završilo je 0:0, a nakon toga GAIS je izgubio s 3:1 na gostovanju kod Siriusa.

GAIS je prije stanke izgubio s 4:0 kod Halmstada i tako je sad bez pobjede već gotovo dva mjeseca, od 25. svibnja. To sigurno utječe na samopouzdanje u momčadi, ali domaća utakmica protiv AIK-a dobra je prilika za povratak u pravu formu.

Za razliku od današnjeg suparnika, GAIS ima velikih problema s realizacijom. Samo dvije ekipe su zabile manje golova (17), a čak dvije trećine pogodaka postigla su trojica igrača. Axel Henriksson, Jack Cooper-Love i Alexander Ahl Holmström postigli su svaki po četiri gola.

Mjesto, vrijeme i sudac

Göteborg, Gamla Ullevi, 19:00

Sudac: Oscar Johnson

Prošli dvoboj

AIK i GAIS nisu igrali međusobno više od sedam godina. Tada je AIK slavio s 1:0, a i prije toga je pauza međusobnih dvoboja trajala šest godina.

Prognoza

AIK je blagi favorit, ali GAIS bi vrlo lako mogao doći do bodova. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Piše: Mario Borko

    Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Zavjesa na 17. Europsko prvenstvo se spustila, Španjolska je četvrtim naslovom postala rekorder, a prije nego što je stigla do te laskave...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!