Nogomet

Najbolji igrač Copa Americe želi se vratiti u Europu gdje još nije rekao posljednju riječ

Mario Borko • ponedjeljak, 22.07.2024.
Najbolji igrač Copa Americe želi se vratiti u Europu gdje još nije rekao posljednju riječ
Foto: EPA

James Rodriguez svijetu se predstavio 2014. godine kad je s Kolumbijom stigao do četvrtfinala Svjetskog prvenstva, a pritom je osvojio nagradu za najboljeg strijelca. Klupska karijera mu je bila turbulentna, a nakon sjajnog izdanja na Copa Americi spreman ju je ponovno oživjeti...

Velika natjecanja vrlo često iznjedre jednog istaknutog pojedinca koji pokupi sve nagrade, nakon toga ostvari transfer karijere i postane planetarna zvijezda. Luka Modrić najbolji je primjer. Hrvatski kapetan je 2018. Vatrene vodio do finala Svjetskog prvenstva i stekao status jednog od najboljih svih vremena.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nekada prvenstvo obilježi cijela momčad kao što je to bio slučaj sa Španjolskom na Euru ili Njemačkoj 2014. na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Te 2014. je kao pojedinac, uz Lionela Messija koji je odnio nagradu za najboljeg igrača, iskočio James Rodriguez, 23-godišnji ofenzivni veznjak koji je oduševio spektakularnim potezima, zabio gol u svakoj utakmici koju je igrao i osvojio Zlatnu kopačku.

Rodriguez je već tada bio vrlo poznat, imao je sjajnu karijeru u Portu i Monaco, kojeg su tada preuzimali ruski vlasnici, platio je 2013. 45 milijuna eura za njegove usluge. Ipak, povijesni uspjeh, četvrtfinale s Kolumbijom, šest golova i dvije asistencije u pet utakmica igraču daju poseban status.

Kolumbijac je nakon Brazila, kako to i priliči, završio u Real Madridu za 75 milijuna eura. Ipak, zvjezdana karijera tu staje, dolazi stagnacija, nezadovoljstvo, posudbe i prebrzi nestanak iz vrhunskog nogometa.

Rodriguez je za Kraljevski klub odigrao 125 utakmica, zabio 37 golova i upisao 42 asistencije. Individualna statistika djeluje impresivno, osvojio je i dvije Lige prvaka, ali je u svemu imao sporednu ulogu. Nikada nije bio ključni ili nezamjenjivi igrač, a u finalima Lige prvaka nije nastupao.

Kada pogledamo uz koja imena je igrao, nema se Kolumbijcu što zamjeriti, ali ipak se od njega očekivalo više. Posudba u Bayernu bila je obilježena ozljedama, a onda slijedi odlazak u Everton na inzistiranje Carla Ancelottija. Bila je to stepenica natrag u karijeri sjajnog veznjaka, a u tom trenutku još nije napunio 30 godina.

U kišnom Liverpoolu odigrao je samo 26 utakmica prije nego što je odustao od ozbiljnog nogometa i otišao u Katar. Tamo se zadržao samo godinu dana prije nego što je otišao u Olympiacos, pa preko Grčke završio u Sao Paulu.

Rodriguez je u međuvremenu postao kapetan kolumbijske reprezentacije, nacionalni dres uvijek je za njega imao poseban značaj, a to se najbolje moglo vidjeti na netom završenoj Copa Americi.

33-godišnjak odigrao je savršen turnir, podsjetio na 2014. i odnio nagradu za igrača turnira. Upisao je šest asistencija, zabio jedan gol i vodio svoju Kolumbiju do finala gdje je Argentina slavila tek nakon jedanaesteraca.

Kao da je to u njemu pobudilo ljubav za nogometom te stvorilo želju da i na klupskoj razini kaže svoju posljednju riječ sa stilom. Rodriguez će raskinuti ugovor sa Sao Paulom, postati slobodan igrač i tražiti klub Europi u kojem bi mogao pokazati svu svoju kvalitetu.

Još uvijek nije poznato koji su klubovi u igri, ali bit će zanimljivo vidjeti tko će se odlučiti “kockati“ s plemenitim veznjakom koji posjedu ogromnu tehničku kvalitetu te koji s bogatim iskustvom i dalje može napraviti velike stvari. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Piše: Mario Borko

    Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Zavjesa na 17. Europsko prvenstvo se spustila, Španjolska je četvrtim naslovom postala rekorder, a prije nego što je stigla do te laskave...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!