Nogomet

Kopenhagen nakon posrtaja u prošloj sezoni kreće po rekordni 16. naslov

Mario Borko • ponedjeljak, 22.07.2024.
Kopenhagen nakon posrtaja u prošloj sezoni kreće po rekordni 16. naslov
Foto: EPA

Ovaj vikend krenulo je dansko prvenstvo, a u ponedjeljak od 19 sati prvo kolo zaključit će Lyngby i Kopenhagen. Vikinzi su se prošle sezone uspješno spasili ispadanja, a Lavovi su u tijesnoj završnici propustili priliku trećim uzastopnim naslovom postati najuspješniji danski klub u povijesti...

Prošla sezona danske Superlige bila je vrlo uzbudljiva, a Midtjylland je na kraju osvojio naslov s bodom prednosti ispred Brondbyja i četiri više od Kopenhagena. Lavovi su nakon dvije uzastopne krune propustili priliku za hat-trick, a u novu sezonu mogu startati s prednošću s obzirom na to da su glavni rivali već na startu izgubili dva boda.

Igraj na Lyngby - Kopenhagen na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nova sezona danskog prvenstva krenula je još u petak, a danas će od 19 sati prvo kolo zaključiti Lyngby i Kopenhagen.

Kopenhagen je već u prošloj sezoni bio u lovu na 16. naslov prvaka Danske. Klub je nastao 1992. spajanjem Kjobenhavnsa Boldkluba i Boldklubbena 1903. Prvi je u tom trenutku imao 15 naslova prvaka Danske, a drugi sedam. Novooformljeni Kopenhagen sada želi samostalno zasjesti na vrh kao najtrofejniji danski klub.

Klub je ljetos lijepo zaradio, ponajprije na transferu vratara Kamila Grabara u Wolfsburg za 13.5 milijuna eura. Još nekoliko igrača otišlo je put Bundeslige ili druge Bundeslige, a četiri milijuna eura plaćen je Munashe Garananga koji je stigao iz Belgije.

Rodrigo Huescas Meksiko je zamijenio Danskom za 1.85 milijuna eura, a Nathan Trott West Hamu je plaćen 1.5 milijuna eura. Najzvučniji je povratak danskog reprezentativca Thomasa Delaneyja koji se nakon sedam godina vratio u matični klub kao slobodan igrač, a prošle je sezone nosio dres Anderlechta kao igrač Seville na posudbi.

Jacob Neestrup zadržao je svoju poziciju trenera bez obzira na izgubljeno prvenstvo. 36-godišnjak je Kopenhagen uveo u osminu finala Lige prvaka i klub se mladog trenera ne namjerava tako lako riješiti.

U pripremnom periodu Lavovi su odigrali pet prijateljskih utakmica u kojima su ostvarili tri pobjede, jedan remi i jedan poraz.

Lyngby je dva puta bio prvak Danske, ali zlatne osamdesete i rane devedesete sada su već daleka prošlost. Klub je najbolju sezonu u novijoj povijesti imao 2016./17. kad je završio kao treći, ali već je godinu dana kasnije ispao iz lige. Trenutno fluktuira između prve i druge lige, a prošle sezone se ispadanja spasio odličnom završnicom sezone u kojoj je ostvario tri pobjede u posljednjih pet utakmica.

Kadar se nije pretjerano promijenio, ali odlazak Andrija Gudjohnsena bit će veliki udarac. Islanđanin je prošao mlađe kategorije Real Madrida, prošlu sezonu bio je na posudbi iz švedskog Norrköpinga od kojeg je otkupljen za 400 tisuća eura i odmah za 2.90 milijuna eura prodan u belgijski Gent.

Tochi Chukwuani otišao je u Sturm Graz, a stigao je Mathias Hebo Rasmussen koji je posljednje igrao za poljsku Cracoviu.

Morten Karlsen postavljen je na mjesto trenera i čeka ga velik zadatak kako bi Lyngby ostavio u vrlo zahtjevnoj i teškoj ligi. Pripreme nisu prošle najbolje, tri poraza od 2:0, 3:0 i 4:0, te samo jedna pobjeda, ne obećavaju. Glavno je pitanje je tko će nadomjestiti Gudjohnsenovih 13 golova u prvenstvu. Frederik Gytkjaer morat će puno bolje od pet pogodaka koliko je imao prošle sezone.

Mjesto, vrijeme i sudac

Lyngby, Lyngby Stadium, 19:00

Sudac: Jacob A. Sundberg

Prošli dvoboj

U posljednjem susretu odigranom početkom ožujka Kopenhagen je uvjerljivo slavio s 4:0. Tako je samo povećao svoju seriju na četiri uzastopne pobjede. Lyngby je 2021. osvojio bod, a zadnju pobjedu ostvario je u listopadu 2010. godine.

Prognoza

Kopenhagen je veliki favoriti i sve osim uvjerljive pobjede bilo bi iznenađenje. test

FOTO: EPA/Liselotte Sabroe

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Piše: Mario Borko

    Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Zavjesa na 17. Europsko prvenstvo se spustila, Španjolska je četvrtim naslovom postala rekorder, a prije nego što je stigla do te laskave...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!