Ostali sportovi

Nakon Olimpijskih igara, hrvatska atletska krema dolazi na 'Hanžek'

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 23.07.2024.
Nakon Olimpijskih igara, hrvatska atletska krema dolazi na 'Hanžek'

Mjesec i pol prije početka 74. Boris Hanžeković memorijala najbolje hrvatske atletičarke i atletičari u punom su pogonu. Sandra Elkasević, Filip Pravdica, Filip Mihaljević, Marija Tolj, Sara Kolak, Matija Gregurić, Martin Marković, Bojana Bjeljac i Matea Parlov Koštro nastupit će na Olimpijskim igrama u Parizu gdje su atletska natjecanja na rasporedu od 1. kolovoza...

Nastupi hrvatskih olimpijaca u Parizu bit će ujedno i sjajna uvertira u sve ono što nas očekuje 6. 7. i 8. rujna na zagrebačkom mitingu, koji će još jednom biti šlag na kraju ljetne atletske sezone World Athletics Continental Tour Gold serije. Tih dana Zagreb će postati svjetsko središte vrhunske atletike pa će tako publika imati priliku gledati atletsku elitu na tri atraktivne lokacije - Zagreb City Challenge održat će se na Trgu bana Josipa Jelačića, Memorijal Ivana Ivančića na Gradskim fontanama, a tradicionalni Boris Hanžeković memorijal na stadionu Mladost.

Ova događanja svake godine privuku veliki broj gledatelja, za njih se uvijek traži karta više, a ulaznice za ovogodišnji Boris Hanžeković memorijal u prodaji su od 22. srpnja te se mogu kupiti putem platforme Ulaznice.hr.

Dane do ovih velikih atletskih događanja odbrojava i Filip Pravdica, koji je ovog proljeća sa sjajnih 8.35 metara postavio novi hrvatski rekord u skoku u dalj i tako izborio plasman na Olimpijske igre na kojima se nada da će realizirati svoj cilj - izboriti finale. Velike planove Pravdica ima i za ovogodišnji Boris Hanžeković memorijal.

"Za mene je Boris Hanžeković memorijal najljepše organizirano natjecanje na svijetu. Prošao sam mitinge Dijamantne lige, ali ovo događanje zaista ima dušu, bar za mene koji sam na njemu domaći sportaš. Prošlogodišnju titulu sa Zagreb City Challenge moram obraniti, što s obzirom na jaku konkurenciju u svijetu atletike, posebice u skoku u dalj, to neće biti lagano, ali ću dati sve od sebe", kaže Filip.

Naš najbolji bacač kugle, Filip Mihaljević, veseli se atletskom ljetu i s nestrpljenjem iščekuje oba natjecanja.

"Zaista smo ovaj zadnji period pred Olimpijske igre jako trenirali, malo su zbog toga i rezultati patili, ali kroz idući mjesec dana želimo ostvariti dobre nastupe. Cilj mi je ući u finale Igara, mislim da bi to bio odličan rezultat. Borba za medalje uvijek je tu kad se uđe u finale. Kad imate dobar dan i dobre uvjete može se ostvariti i dobar rezultat."

Za Filipa Mihaljevića zagrebačka publika nema konkurencije, a Boris Hanžeković memorijal najdraži mu je miting.

"Kugla je ovdje u centru pozornosti, nastupaš jako blizu publike i kroz godine se to podiglo na jaku visoku razinu što se tiče organizacije. Vjerujem da će Memorijal Ivana Ivančića i ove godine ispuniti očekivanja, da će konkurencija kao i svake godine biti jaka i da će nas uvjeti poslužiti da što bolje zabavimo zagrebačku publiku", zaključuje Filip.

Na Olimpijskim igrama nastupit će i naš najbolji bacač diska Martin Marković, koji u Pariz odlazi spreman za dobar rezultat.

"Nastupom na Olimpijskim igrama želim učiniti svoju obitelj i trenera ponosnima te se nagraditi jednim lijepim rezultatom kao nagradom za dugogodišnji teški rad. Nastup na Boris Hanžeković memorijalu meni je uvijek jedan od najdražih u sezoni. Obožavam našu zagrebačku i hrvatsku publiku, uživam upijajući tu pozitivnu i jaku energiju", kaže naš najbolji diskaš.

Mariji Tolj je na prošlim Igrama malo nedostajalo za ulazak u finale, stoga u Pariz odlazi upravo s tim ciljem:

"U Parizu očekujem upravo to - ulazak u finale. Smatram da je moja forma trenutno takva da mogu ući u finale i to bi za mene bio uspjeh."

Nakon Pariza Marija će nastupiti i na Boris Hanžeković memorijalu gdje planira pred domaćom publikom zaključiti dobru sezonu.

Matija Gregurić, jedan od 32 najbolja bacača kladiva na svijetu, prvi put će nastupiti na Olimpijskim igrama, što je bio njegov san.

"Vjerujem da će euforija na stadionu biti ogromna, tribine će sigurno biti pune što meni kao sportašu daje veći adrenalin te dodatni motiv za boljim rezultatom."

Nakon Pariza Matiju čeka i debitantski nastup na Boris Hanžeković Memorijalu čime se muško bacanje kladiva ponovno vraća na Mladost.

"Jako mi je drago što ću prvi put nastupati na Boris Hanžeković memorijalu. Tu sam nekad kao klinac gledao najbolje bacače kladiva u svijetu kako bacaju preko 80 metara te mi je jako drago što ću i ja imati priliku nastupati", rekao je Matija.

Osim tri dana vrhunskih natjecanja, u sklopu atletskog tjedna će se u organizaciji Atletskog kluba Dinamo Zrinjevac 2. rujna održati i svečana dodjela stipendija darovitim mladim atletičarima i atletičarkama, te 2. BHM atletska konferencija, koja će 7. rujna okupiti vrhunske atletske stručnjake i poznata imena iz svijeta atletike. test

Foto: Renato Branđolica/BHM

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!