Tenis

Rubljov: 'Nešto se u meni promijenilo, nisam bio zabrinut da ću nastaviti gubiti u prvim kolima'

HINA, Mihaela Bradovski • srijeda, 24.07.2024.
Rubljov: 'Nešto se u meni promijenilo, nisam bio zabrinut da ću nastaviti gubiti u prvim kolima'
Foto: EPA

Andrej Rubljov prije sedam godina osvojio je u Umagu svoj prvi naslov na ATP Touru, što je učinio u statusu "sretnog gubitnika" iz kvalifikacija, a nakon petogodišnjeg izbivanja se vratio u Stella Maris kako bi pokušao još jednom osjetiti slast osvajanja trofeja na Plava Laguna Croatia Openu.

U utorak je odigrao prvi meč i svladao Argentinca Camila Uga Carabellija sa 6:4, 7:5 te tako postao prvi četvrtfinalist 34. izdanja umaškog ATP turnira. U Umagu se uvijek osjećao dobro pa je i ova pobjeda skinula dio tereta koji je osjećao zbog nešto lošijih rezultata posljednjih mjeseci.

Igraj na mečeve turnira u Umagu na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Ne znam je li to olakšanje. Olakšanje ću osjetiti kad opet napravim neki velik rezultat. Znao sam da ću u ovim tjednima, u Bastadu ili Umagu, doći do pobjeda, jer sam se puno bolje psihički osjećao. Nešto se u meni promijenilo. Nisam bio zabrinut da ću nastaviti gubiti u prvim kolima", rekao je Rubljov na konferenciji za medije.

Imao je već takav period u ovoj sezoni, a onda ga je presjekao iznenadnim naslovom na turniru Masters 1000 serije u Madridu.

"Mučio sam se s mnogo stvari i stres se samo povećavao. Došlo je to razdoblje u kojem nisam imao dobre rezultate, a onda, naravno, odmah gubiš i samopouzdanje. Madrid je bio lekcija. Pokazao mi je koliko dobro mogu igrati, kad nisam pod stresom. A nisam bio pod stresom, jer sam se tamo dosta ozbiljno razbolio i moj se mozak fokusirao samo na to. Samo sam razmišljao o tome da nekako moram ozdraviti, biti bolje. Ništa drugo mi nije bilo u mislima. Zato sam mogao tako dobro igrati, iako sam bio bolestan. Kad sam ozdravio, vratio se i stres, a ja se vratio u realnost. U zadnja tri tjedna sam shvatio neke stvari, smirio sam se i počeo sam se osjećati mnogo bolje."

Prisjetio se i kako se osjećao na Croatia Openu 2017., turniru koji mu je možda promijenio život.

"Kad su mi rekli da sam ušao u turnir bio sam tako sretan. To su mi rekli otprilike sat vremena prije nego što sam trebao početi meč. No, ja sam se već osjećao kao da sam pobijedio. Došao sam te godine dosta rano u Umag, jer sam morao igrati kvalifikacije, pa sam s trenerom išao malo pogledati kako se ovdje živi, što se može vidjeti. Svi su se prema nama ponašali kao da nismo baš dobrodošli. No, onda mi je trener rekao da će me svi početi prepoznavati kad jednom osvojim turnir, kao što je to bilo kad je Fognini osvojio godinu prije. I ja sam osvojio turnir, opet smo obilazili ista mjesta, ali ništa se nije promijenilo", ispričao je svoju anegodotu i glasno se nasmijao.

Jedan je od onih igrača koji iz Umaga neće put Pariza, iako je na početku godine plan bio drugačiji.

"Da, planirao sam igrati na olimpijskom turniru, ali sam sa svojom ekipom, nakon niza loših rezultata, zaključio da nije dobro za mene da idem u Pariz. Odluka je bila da veću važnost imaju turniri na tvrdoj podlozi koji dolaze odmah iza Pariza i da ću možda imati malu prednost, ako odem tamo prije onih koji će biti na Olimpijskim igrama", rekao je 26-godišnji Rus te zaključio:

"Uostalom, već sam osvojio zlatnu medalju (u mješovitim parovima u Tokiju). Uspjeh bi za mene bio samo zlato u pojedinačnoj konkurenciji, a za to se u ovom trenutku nisam osjećao spreman."

U srijedu će odmarati, a onda ga u čevrtak čeka četvrtfinalni obračun s Mađarom Fabianom Marozsanom koji je sa 6:2, 7:6(7) bio bolji od Brazilca Thiaga Monteiratest

FOTO: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!