Ostali sportovi

Francuska domaćin i Zimskih olimpijskih igara 2030. godine

HINA, Mihaela Bradovski • srijeda, 24.07.2024.
Francuska domaćin i Zimskih olimpijskih igara 2030. godine
Foto: EPA

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) očekivano je francuskim Alpama dodijelio domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030. godine, odlučeno je na generalnoj skupštini, a uoči svečanog otvorenja Ljetnih OI u Parizu, ovog petka.

Čelnici MOO-a su domaćinstvo dodijelili Francuskoj pod uvjetom da tamošnja vlada i regionalne vlasti daju financijsko i organizacijsko jamstvo, a francuski predsjednik Emmanuel Macron je poručio da će upravo to zatražiti od budućeg francuskog premijera, prenijela je tamošnja novinska agencija afp.

"Uvjeravam vam da ću od idućeg francuskog premijera tražiti ne samo financijsko jamstvo, već i olimpijski zakon", poručio je predsjednik Macron.

Predviđeni termin ZOI 2030. godine je od 8. do 24. veljače, a iduće Zimske olimpijske igre održat će se u Italiji, u Milanu i Cortini d'Ampezzo, tijekom veljače 2026. godine. Naknadno je potvrđeno i kako će domaćin ZOI 2034. godine biti američka savezna država Utah, točnije Salt Lake City, koji je Igre organizirao i 2002. godine.

Francuske Alpe su tijekom povijesti tri puta bile domaćin predstavnicima u zimskim sportovima. Događalo se to 1924. u Chamonixu, 1968. u Grenobleu te 1992. godine u Albertvilleu. test

FOTO: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!