Nogomet

Nevjerojatan put Hrvata koji godinama u sjeni javnosti dominira slovenskom ligom

Mario Borko • četvrtak, 25.07.2024.
Nevjerojatan put Hrvata koji godinama u sjeni javnosti dominira slovenskom ligom
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Luka Bobičanec zabio je prekrasan pogodak iz slobodnog udarca za Celje u drugom pretkolu Lige prvaka protiv Slovana. Ofenzivni veznjak široj je nogometnoj javnosti u Hrvatskoj nepoznat jer je karijeru izgradio na niželigaškim terenima...

Hrvatskih nogometaša ima svugdje, ali dok za Vatrene znaju svih, ima i velik broj igrača koji su široj javnosti nepoznati. Bez obzira na to oni su u ligama i državama u kojima igraju vrlo cijenjeni i poznati. Jedan takav primjer je Luka Bobičanec, nogometaš koji je do 24. godine igrao na niželigaškim terenima, a nakon toga je pokorio slovensku ligu.

Igraj na utakmice Europske lige na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ofenzivni veznjak u mlađim je kategorijama nosio dres Čakovca i Međimurja, a seniorski debi imao je u 3. HNL Sjever. Za Čakovec, koji se vrlo brzo nakon toga ugasio, odigrao je 29 utakmica prije nego što je, kao i mnogi igrači sa samog sjevera Hrvatske, završio u austrijskom niželigašu.

Nastupao je za Stegersbach, Heiligenbrunn i slovensku Naftu prije nego se u sezoni 2016./17. vratio u hrvatski nogomet u dresu Poleta iz Svetog Martina na Muri. Ambiciozni četvrtoligaš osvojio je te sezone Međužupanijsku ligu Čakovec-Varaždin, a Bobičanec je u 29 nastupa zabio 31 gol.

Slovenska Mura iz Murske Sobote htjela se vratiti u najviši rang, odlučila je dovesti Bobičanca koji dominirao niželigaškim terenima i nije pogriješila. Promocija je izborena, a ofenzivni veznjak, koji je do tada već proslavio 25. rođendan, zabio je 15 golova u 27 utakmica.

Bobičanec je trebao malo vremena za prilagodbu na prvoligaški nogomet, prvu sezonu je završio s dva gola i sedam asistencija, a u drugoj postigao 11 pogodaka i upisao sedam asistencija. Mura je u sezoni 2020./21. osvojila premijerni naslov, Bobičanec ja zabio 11 golova, a sezonu nakon toga pomogao je klubu da prvi puta u povijesti zaigra u skupinama europskog natjecanja.

Zbog ozljede je u grupnoj fazi Konferencijske lige skupio samo 17 minuta, a na polovici iduće sezone odlazi u Celje. S Grofovima je, pod vodstvom Damira Krznara, osvojio svoj i drugi klupski naslov prvaka Slovenije, a protiv Slovana je u srijedu izveo majstoriju koju možete pogledati ovdje.

Bobičancova statistika u 25 europskih utakmica glasi sedam golova i šest asistencija, a u prvoj slovenskoj ligi je u 168 nastupa postigao 37 golova i upisao 27 asistencija. Tehnički vrlo potkovan igrač, sjajnog udarca spominjao se jedno vrijeme kao potencijalni slovenski reprezentativac.

Od toga na kraju nije bilo ništa, ali da se ta priča realizirala sigurno bi bio član družine Matjaža Keka u Njemačkoj.

Bilo kako bilo, put kojeg je Bobičanec prošao može biti ogromna inspiracija svim mladim nogometašima da ne treba odustajati, da treba raditi na sebi, vjerovati i onda iskoristiti priliku kad se ona ukaže. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!